A kerületi önkormányzati képviselők többsége évente egyetlen alkalommal, 1800 karakterben (szóközzel, persze :) ) jelenhet meg az önkormányzat lapjában, de ezt a beszámolót legalább szó szerint közlik. Lehet, hogy a blog olvasóinak egy része nem kíséri figyelemmel az időutazásnak is beillő lap tevékenységét, itt is közzéteszem ezt a szöveget.

Jelenleg pártoktól független, liberális elveket valló képviselőként dolgozom, mivel korábbi pártomból, az SZDSZ-ből ez év nyarán kiléptem a kerületieket igazságtalanul sújtó ingatlanadó támogatása miatt, mivel egy képviselő elsősorban választóinak, nem pedig egy párt nevében eljáró frakciónak tartozik elszámolással.

Az év elején fogadóórát indítottam az interneten, ilyenmasholnincs.blog.hu címen, mivel a XXI. században nem tartható, hogy a kerületiek képviselőjüket havonta egyszer kereshessék fel. A blogon több tucatnyi kérdéssel foglalkoztunk, indulása óta több tízezer letöltést regisztráltunk.

Idén nyáron átadták a kerületben egész Budapest egyik legkorszerűbb bicikliútját, amely az Újpesti rakpartot köti össze a Gogol, a Kassák Lajos, a Pap Károly és a Röppentyű utcákon át Angyalfölddel. Az EU támogatásából megvalósult beruházással jelentősen javult a kerékpáros közlekedés infrastruktúrája, hiszen korszerű tárolók is épültek. Ez egy olyan eredmény, aminek méltán örülhetünk mindannyian együtt.

Felléptem az Ipoly utca és a Pozsonyi út sarkán álló (korábbi CBA) ingatlan áron aluli értékesítése ellen, képviselőtársaimmal együtt rendkívüli testületi ülést is kezdeményeztünk. A többségi frakció tagjai azonban minden érvet lesöpörve támogatták az ingatlan sajátos körülmények közti értékesítését. Az ügyben jelenleg rendőrségi nyomozás zajlik.

Interpellációt intéztem Tóth József polgármesterhez, mert az Önkormányzat intézményeiben egy olyan zenekar koncertjére került sor, mely lemezeit a legismertebb szélsőjobboldali, gyűlöletkeltő honlap segítségével reklámozza. Szerintem nem azért támogatjuk a kerület kulturális intézményeit, hogy hasonló zenekarok fellépését segítsük elő.

Amennyiben kérdésük van, keressék fel az ilyenmasholnincs.blog.hu címen internetes fogadóórámat vagy írjanak e-mailt a merkerdavid@gmail.com címre.

Több mint három hétbe telt ugyan, de választ kaptam az FKF Zrt-től, méghozzá a következőt:

Tisztelt Merker Dávid úr!


A XIII. kerület, Kárpát utca – Ipoly utca kereszteződésénél észlelt és Ön által a Társaságunkhoz bejelentett burkolatsüllyedéssel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk Önt.

A helyszínt bejelentése alapján megvizsgáltuk és megállapítottuk, hogy korábbi észlelésünk óta a burkolat állapota sokat romlott. A hibajavítást soron kívül megrendeltük, elvégzésére várhatóan a folyó hó 20-ig sor kerül.


Tisztelettel:


Izsák Györgyné

útosztály vezető s.k.


Csapláros János

mérnökségvezető s.k.

Azóta valóban kijavították az úthibát, bár a három hét átfutás nekem érthetetlenül sok, de legalább a problémát orvosolták.

2009. november 17-én nyílt levelet kaptam a Jobbik kerületi szervezetétől. Igazán megtisztelő, hogy ilyen nagy figyelmet fordítanak rám, etnikai jellegű zavargások kirobbantása, uszító fórumok szervezése, összeesküvéselméletek gyártása, a bűntetett előéletűeknek betyársereg és a bűntetleneknek csendőrség toborzása mellett is jut idejük szerény személyemnek nyílt levelet írni, melyben életviteli tanácsokkal látnak el.

Sajnos azonban a hosszú levél megírása mellett kevesebb idejük jutott olvasásra, ezért sikerült egy olyan levelet írniuk, melynek alapállítása sem igaz. Ugyanis a képviselőtestületben független képviselőként dolgozom, a Szabad Demokraták Szövetségéből közel fél éve kiléptem, így az interpellációmal kapcsolatos pozitív és negatív vélemények is csak rólam szólnak, nem egykori pártomról. Ez annyira így van, hogy a 2 SZDSZ-es képviselő nem is vett részt az interpelláció elfogadásáról szóló szavazásban. Úgy tűnik ez elkerülte a testületi ülésen részt vevő jobbikos különítmény figyelmét, bár azt már megszokhattuk, hogy a tények ritkán befolyásolják a nyilasok szellemi örököseinek véleményét.

Ugyan így elkerülte figyelmüket, hogy nem kértem a koncert "betiltását", csak a testület érvényben levő, minden képviselő által megszavazott állásfoglalásának betartására hívtam fel a figyelmet. Ez egyértelműen fogalmaz, önkormányzati intézményben nincs helye semmilyen szélsőséges, kirekesztő rendezvénynek vagy olyanoknak, akik fellépésükkel támogatják az ilyen nézetek terjedését. Egy olyan zenekar, amelynek CD-jét a kuruc.info terjeszti, sőt, a lemez megvásárlásával a közismert magyarellenes honlapot anyagilag is támogatja, ezt szerintem bőven kimeríti. Sajnos a testület többi tagja vagy nem nyilvánított véleményt, vagy egyetértett Dr. Tóth József polgármesterrel, aki kivívta a Jobbik szimpátiáját is; "a polgármester higgadtan és korrekt módon kioktatta a képviselőurat, hogy mit szabad és mit nem. Nem szabad például megsérteni a művészeti szabadságot, és nem ajánlatos a Rákosi módszerek újraélesztése. Valamint emlékeztette a képviselő urat, hogy nem is olyan régen még ők voltak a szólás, és véleménynyilvánítás szabadságának harcosai, és hogy most éppen az ellenkezőjét bizonyítja ezzel az interpellációval."

Abban nem kételkedem, hogy Döry Miklósnak és társainak kedvére való ez a barátkozás, viszont talán elgondolkodtató lehet azoknak, akik az MSZP-től várnak segítséget az erősödő kirekesztés elleni küzdelemhez. Hiszen mit várhatunk el a választóktól, ha az önkormányzat maga is képtelen betartani saját állásfoglalását, sőt, érdemi válasz helyett Rákosihoz hasonlítják az ezt firtató képviselőt, azaz engem.

A végén pedig következzen a kedvenc részem a Jobbik leveléből; "Ön nem alkalmas Magyarországon semmilyen tisztségre, még ügyfélszolgálatosnak sem!" Hát, ezt sajnálattal veszem tudomásul, hogy még ügyfélszolgálatosnak sem vagyok alkalmas, megígérem ezúton, hogy ilyen babérokra nem pályázom, a tisztségeimet pedig nem a szélsőjobboldali pártnak, hanem a választóknak köszönhetem, a jövőben is ehhez szeretném tartani magam.

Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény egy nagyon érdekesnek tűnő kiállítást rendez az újlipótvárosi bauhaus lépcsőházakról. A kiállítást november 3-án, kedden fél hatkor nyitja meg Arató György főépítész, egészen 2010 március 19-ig lesz látható. Alább olvasható a szervezők leírása az eseményről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szellem - Forma, Bau-haus
 

Újlipótváros járókelők elől elzárt építészeti csodái kerülnek bemutatásra az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményben 2009. november 3-tól. A Szellem - Forma, Bau-haus, Egy fotókiállítás Újlipótváros bauhaus lépcsőházairól címet viselő tárlat Bujnovszky Tamás építész fotográfus és a XIII. kerületi múzeum közös munkája.

Bizonyára jártak már Önök is úgy el egy-egy belvárosi épület előtt, hogy az épp kinyíló ajtón lopva betekintve egy ámulatba ejtő világ képe sejlett fel. Vagy talán Önök is láttak már bejárati ajtó üvegére rátapadt kíváncsi egyéneket, akikre talán félve tekintettek: mit és miért leselkednek olyan mohón be a lépcsőház sötétjébe. Amennyiben mindennek Újlipótvárosban voltak szemtanúi, könnyen meglehet, hogy a kerületi múzeum muzeológusait látták. Maczó Balázs, muzeológus, az új időszaki kiállítás kurátora ugyanis elhatározta, ha fényképeken keresztül is, de megmutatja, mit rejtenek az újlipótvárosi bauhaus épületek bejárati ajtajai.

Újlipótváros jelentősége nem csak kerületi, de fővárosi, sőt, országos szinten is jelentősnek mondható, hisz az 1930-40-es években épült bérházai a magyar modern építészet fontos alkotásai közé tartoznak. Az akkor még V. kerülethez tartozó terület beépítése meglehetősen sűrű lett, ennek ellenére a bérházak többsége viszonylag jó minőségben, vegyesen historizáló, art déco és bauhaus, modern stílusban épült meg. Bár a modern bérházak között olyan jelentős építészek munkáit is megtalálhatjuk, mint Hofstätter Béla, Domány Ferenc, Ligeti Pál, Kósa Zoltán, Hikisch Rezső, Málnai Béla, Jánszky Béla, stb., a házak nagy része az 1930-40-es évek modern építészetének átlagos színvonalát tükrözi. Ugyanakkor a reprezentatív jellegű helyiségekben (lépcsőházak, előcsarnokok, kapualjak) sok esetben az átlagosnál drágább, tartósabb, elegánsabb anyagokat, kifinomult belsőépítészeti terveket alkalmaztak.
Az 1950-től XIII. kerületivé vált Újlipótváros modern bérházainak presztízse az utóbbi évtizedekben óriási mértékben megnövekedett (s ez az ingatlanárakban is kifejeződik), sokan emlegetik a bennük található lakások kényelmét és eleganciáját, mégis keveset tudunk a bennük található értékekről. Különösen a sokszor nagyon igényesen kialakított előcsarnokokról és lépcsőházakról. Ez elsősorban az utóbbi idők „kapuzárási" gyakorlatának köszönhető: az érdeklődő járókelőnek nincs lehetősége benézni a kapualjakba, körülnézni a lépcsőházakban.
Egy, a lépcsőházak építészeti és belsőépítészeti értékeit bemutató fotókiállítás ezt az ismeretlen Újlipótvárost ismerteti meg a közönséggel.

A kiállítás két nagyobb tematikai egységből áll. A kiállítótér egyik oldalán, négy szobán áthaladva oldódik fel a kiállítás címe. Milyen szellem áll a bauhaus gondolatvilága mögött, milyen formavilággal élt az, mennyire fontos szerepe volt az építészetnek (bau) ebben a stílusirányzatban, és milyen is egy bauhaus haus/ház? Majd miután kellő ismeretet magába szedett a látogató, tekintheti meg azokat a fényképeket, amelyeket Bujnovszky Tamás építész fotográfus készített az újlipótvárosi bauhaus épületek lépcsőházaiban. És ha már lakáskultúra az 1930-as években, akkor nem lehet teljes a kép korabeli bútorok felvonultatása nélkül. Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény és a Pintér Galéria a cél érdekében összefogott hát, aminek eredménye, hogy a kiállított bauhaus műtárgyakat akár meg is vásárolhatja az érdeklődő.

A kiállítás megtekinthető 2009. november 3. és 2010. március 19. között az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményben (1132 Bp. Váci út 50.) Nyitva: H-CS: 10-18, P: 10-17 óra között.

E-mailben érkezett az alábbi panasz:

Kedves Merker Dávid!

Nem tudom mennyire áll hatalmában ilyent elrendelni, ha semennyiben, kérem továbbítsa az illetékesnek.
A Kárpát utcában az Ipoly utca kereszteződésénél (Körút felé menő sávban) egy hatalmas mélyedés van az úton. Csak úgy lehet kikerülni, ha átmegyek a szembejövő sávba,
ami ha jönnek szembe, akkor elég nehézkes :) Ha viszont belemegyek, egy hatalmasat dob a kocsin, csoda, hogy eddig nem csapta oda az alját.
Kérem javítsák ki, vagy egy aszfalt réteget öntsenek rá, hogy ne legyen ekkora gödör.

A Kárpát utca Victor Hugo utca és Dráva utca közti szakasza a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, ezért a panaszt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek továbbítottam. Amint bármilyen választ kapok, itt a blogon is jelzem.

Az elmúlt időszakban divat lett az SZDSZ bukását magyarázni, hosszú cikkek születtek róla, hogy a hajdani rendszerváltó párt, melynek júniusig magam is tagja voltam, miért lett a legelutasítottabb párt, s hogyan csökkent az egykori milliós szavazótábor alig pár tízezer főre. Szerintem a címben jelzett egyetlen mondat szimbolizálja mindazt, amiért a liberális választók elfordultak korábbi pártjuktól.

Történetünk főszereplője Lakos Imre, aki jó eséllyel pályázik legtöbb tisztséget betöltő politikus Guiness rekordjára, a teljesség igénye nélkül az alábbi pozíciókat látja el; országgyűlési képviselő, a Gazdasági Bizottság tagja, fővárosi képviselő, a Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottság elnöke a közösségi közlekedés tanácsnoka, Újbuda vagyongazdálkodásért felelős alpolgármestere, az SZDSZ Országos Tanácsának és Fővárosi Választmányának tagja. Történt, hogy egy újságíró arról érdeklődött, ugyan miből telik neki házépítésre. Erre válaszolt Lakos a címben idézett mondattal.

Bár a kérdést nem hozzám intézték, megpróbálok válaszolni, hátha tudok segíteni egykori párttársamnak. Lakos Imre „Negyven év munkaviszonnyal a háta mögött, 56 évesen, építkezik, él, elad, vesz, táplálkozik, alszik.“ Igen ám, csak a negyven év munkaviszony felét önkormányzati tisztségekben töltötte, amit elad és vesz, az nem a saját tulajdona, hanem közvagyon, hiszen ezért kapja közpénzekből a(z egyik) fizetését. Így hát nem csak az újságírókat, hanem a választókat is érdekelheti, hogyan tud olyan házat építeni, amire nyilvános vagyonnyilatkozata alapján nem telik neki. Mivel Lakost tisztségeihez juttató párt programjában a jogállami normák érvényesítését és a tiszta piaci versenyt hirdeti, indokolt lenne a pökhendi válaszon túl érdemben megmagyaráznia, hogy is jutott akkora vagyonhoz, ami lehetővé teszi számára az építkezést.

Lakos Imre természetesen tudja - negyven év munkaviszonnyal a háta mögött -, hogy van közünk ahhoz, miből él és a politikus. Tudja, hogy az ő munkáltatói, ha tetszik főnökei azok a választók, akiknek adójából alkalmazzák. Tudja, hogy a húsz éves demokrácia vívmánya a politikusok elszámoltathatósága, gyarapodásuk nyomonkövethetősége, pénzügyeik átláthatósága. Tudja, csak nem érdekli. Megtehette, hogy az általa felügyelt önkormányzati vállalat ellenőri fürdőbérletével lepje meg képviselőtársait, többségük különösebb zokszó nélkül el is fogadta a százezeres nagyságrendű ajándékot.

Ha Lakos Imre otrombaságával mindössze önmagát járatná le, szó nélkül mennék el a történtek mellett - szíve joga, majd az igazságszolgáltatás eldöntené, mihez kezd a sajátos házépítéssel. De amit tesz, azzal saját pártjának és összességében a demokratikus politika megítélésének árt a legjobban. Ha a választók csak Lakos Imrét büntetnék nyers őszinteségéért, nagy kár nem érné a magyar közéletet. De megérdemli-e az SZDSZ, hogy ilyen kijelentések járassák le, ez a mentalitás idegenítse el tőle megmaradt szavazóit?

Lakos Imre a minap egyesület alapításába fogott két, hozzá hasonlóan 20 éve politizáló képviselőtársával, Bőhm Andrással és Geberle Erzsébettel „Új Pólus“ néven, melynek kimondott célja a budapestiek érdekeinek képviselete. Felvetődik a kérdés, vajon ilyen képviseletre van-e szüksége a fővárosiaknak? Miként lehet a fővárosiak érdekét a „mi köze van hozzá“ mentalitással képviselni? Ha újabban az SZDSZ bukásában oroszlánrészt vállaló politikusok körében divatossá vált pszeudoegyesület-alapítási hullám az ilyen mentalitások és politikusi magatartások továbbélését hivatott szolgálni, a közvélemény joggal mondhatja ki az ítéletet az egyesületalapítások buzgó sztahanovistái felett: nekünk semmi közünk hozzátok.

Amíg az SZDSZ-es politikusok mondatai és tettei között ekkora a szakadék, ne csodálkozzunk rajta, ha a választók ezt úgy értékelik, ahogy ezt tették 2009. júniusában. És ezen nem változtat az sem, ha újabb és újabb „civil“ egyesületek álcálja mögé bújnak, mert a probléma nem a „brand“-del, hanem velük magukkal van.

Megjelent a Hírszerzőn.

Október 20-án, az interpelláció leadását követő tizenötödik napon az alábbi választ kaptam Tóth József polgármestertől az Ismerős Arcok angyalföldi fellépésével kapcsolatos kérdésemre.

A választ nem fogadtam el, így arról a soron következő ülésén, 2009. november 12-én dönt a Képviselő-testület.

A mai napon interpellációt intéztem Dr. Tóth József polgármesterhez a kerületben tervezett Ismerős Arcok koncerttel kapcsolatban. A zenekar működésről bővebben a Magyar Narancsban is lehet olvasni.

INTERPELLÁCIÓ

 

Tisztelt Polgármester úr!

 

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testüelte Szervezeti és Működési Szabályzatának 21§ alapján interpellációt nyújtok be az Ismerős Arcok zenekar 2009. október 10-én az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban (AJAMK) meghirdetett koncertjével kapcsolatban.

 

A képviselőtestület 2008. január 10-én politikai állásfoglalást tett:

 

a)szélsőséges politikai nézeteket hangoztató, rasszista, antiszemita, kirekesztő, másokban félelmet keltő szervezet és személy részére Budapest Főváros XIII.  kerületében közterületre területfoglalási engedélyt, illetve az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanra bérbeadási engedélyt nem ad,

 

b)az a) pont tilalma kiterjed minden olyan rendezvényre - annak szervezőitől függetlenül - melyen ilyen szervezetek tevékenységét népszerűsítik.

 

Éppen ezért meglepve értesültem róla, hogy az Önkormányzat 100%-os tulajdonában álló XIII. Kerületi Közművelődési Nonprofit Kft. (NKFT) az az AJAMK-ban nem pusztán helyt ad az Ismerős Arcok nevű zenekar koncertjének, hanem még a rendezvény népszerűsítésében is részt vesz.

 

Míg az NKFT honlapja szűszavúan csak az „ Az igényes hazai rockzenei élet meghatározó szereplőjének 2 hete megjelent zenealbumának bemutató koncertje“ néven tesz említést az eseményről, érdemes kicsit mélyebben foglalkozni a zenekar munkásságával. Lemezüket ugyanis a szélsőséges, uszító kuruc.info honlapján lehet megrendelni, számos elismerő kritika kíséretében (itt megtekinthető: http://kuruc.info/r/1/20701/). Az általuk nagyrabecsült zenekar egyébként némileg visszafogottabb, mint az egészen nyíltan cigány és zsidóellenes uszításáról ismert Romantikus Erőszak vagy mondjuk a Kárpátia, de a hangsúly a némilegen van. A zenekar pont olyan radikális rendezvények rendszeres fellépője (Magyar Sziget, Jobbik majális, Turul Fesztivál, stb.), melyeket kerületünktől távol kívántunk tartani.

 

Véleményem szerint a zenekar önkormányzati intézményben megtartandó koncertje és annak széleskörú propagálása ellentétes a Képviselő-testület 2008. január 10-én elfogadott állásfoglalásával, éppen ezért kérem Polgármester urat, hogy adjon magyarázatot, milyen okból támogatja az Önkormányzat az Ismerős Arcok angyalföldi koncertjének megszervezését.

 

 

 

Válaszára várva, tisztelettel:

 

 

 

Merker Dávid

önkormányzati képviselő

 

Budapest, 2009. október 5.

 

Októberben lesz három éve, hogy tagja vagyok a XIII. kerület képviselő-testületének. Ez idő alatt sok furcsasággal szembesültem, de egy se volt annyira meglepő, mint Döry Miklós képviselő tevékenysége. Egy részről szakmájában komoly karrier áll mögötte, elismert bokszbíró, az ökölvívó-meccsek közvetítéseinek rendszeres kommentátora, ráadásul a testület korelnöke, akit már ezért is jó lenne tisztelni. Ha lehetne.

De sajnos nem lehet. Liberális értékeket valló emberként nehéz szó nélkül elmenni botrányos, elhíresült kijelentései mellett. Még 2006 telén, az előző ciklus végén így foglalta össze nézeteit a cigányság és a többségi társadalom együttéléséről:

"Az odajáró kisebbség teszi ki az óvoda minimum ötven, de inkább hatvanöt százalékát. Ebből következik az, hogy azt, amit a költségvetésben nem kapnak meg, mint kisebbség, azt megpróbálják másképp pótolni, és rengeteg, nem annyi a lopás, mint egy normál iskolában. Azt nem tudom hogy lehet megoldani, [...] hogy ki lehessen szűrni azokat a szülőket, akik így szerzik be a nagyszámú rokonságnak a ruházatát..."

"A Szent László és a Jász utca környékéről kell beszélni és a szembe levő közértről is ahol rendszeresen féldeciznek a portugálok, már elnézést kérek, de valahogy ki kell fejezzem magam, mondhatom úgy is, hogy a romák. (…) Ha három dadust odaállítunk, meg négy pedagógust, akkor is kiviszi a kabátja alatt a másik kabátot, mint ahogy az áruházból is kiviszi a lopott holmit."


Aki nem hiszi, meghallgathatja itt és itt. Persze minden pártnál előfordulhatnak tévedések, pláne egy akkoránál, mint az MSZP. De lássuk be: ez a szöveg egy jobbikosnak is becsületére válna, ilyenkor egy demokratikus párt el kell köszönjön a képviselőtől. De nem ez történt, az MSZP az agyonhallgatást választotta, sőt nem telt el fél év, és Döry Miklóst újabb mandátumra jelölte pártja. 

                                                                                  *

Nem tévedés: a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben verbálisan verhetetlen MSZP méltónak ítélte, hogy ismét képviselőjük legyen, Tóth József polgármester személyes ajánlásával.

Nem csoda hát, hogy Döry feljogosítva érezte magát nézeteinek további hangoztatására. Erre rendszeres lehetőséget teremtett, hogy Szabó György személyében a Fidesz színeiben megválasztottak egy olyan képviselőt, aki nem csak nyíltan vállalja zsidóságát, de élt is Izraelben. Döry szerint ott is kellett volna maradnia, s ennek az álláspontjának hangot is adott:

"Én nem osztom Szabó György képviselőtársamnak azt a meglátását, amit ő nemrégen lát, mert elég sok időt töltött ahhoz Izraelben, hogy ne lásson rá az itteni dolgokra, hogy itt koldusok országába tért vissza, amikor hazajött, de hát ha ennyire nem érzi jól magát, egyre közelebb kerülünk a schengeni határokhoz."

Ez azért már az MSZP több vezetőjének is sok volt. Persze a cigányozást még agyon lehet hallgatni, de azért abban a kerületben, ahol Újlipótváros is található, zsidózni már nem szerencsés. Főleg, hogy a lezsidózott jobboldali, pedig állítólag a Fideszben olyan nincs, legfeljebb "díszzsidók".

Hosszas tanakodás után a kerületi szervezetet kérték fel etikai vizsgálatra – azt a kerületi szervezetet, amely a cigányozás után újra indította jelöltként. Így a borítékolható eredmény született, Döry megúszta egy rontom-bontommal, azóta is birtokolja mandátumát, és persze minden megy tovább a régi kerékvágásban. Legutóbb, szeptember elején például azt a költői kérdést tette fel Szabónak, vajon melyik ország pénzében számol, mert abban a maga részéről biztos, hogy nem forintban.

Persze felmerülhet, minek kell több éves idézeteket előszedni ahelyett, hogy fontosabb dolgokkal, például "a kerület dinamikus fejlődésével" foglalkoznánk. Pláne nem kell a kákán csomót keresni, amikor romákat gyilkolnak, melegekre vadásznak, az egyik legolvasottabb hírportál a kuruc.info lett, egy szélsőjobboldali párt, amely a nyilasok szellemi örökségét vallja (mielőtt valaki ezért perelne, kár a gőzért, egyszer már megtette a Jobbik és az elsőfokú, felmentő ítélet után még csak nem is fellebbeztek; erről szól a szabad véleménynyilvánítás) 15%-ot szerez, ráadásul a kormányzásra készülő Fidesz egyik polgármestere, parlamenti képviselője, Molnár Oszkár roma nőket vádolhat saját magzatuk tudatos károsításával. 

                                                                                    *

Pontosan ezért kell foglalkozni ezzel a kérdéssel. Hiszen minden pártnak megvannak a maga dörymiklósai és molnároszkárjai, akik öntudtatlanul, saját korlátoltságuk miatt megágyaztak a Magyar Gárdának és a Jobbiknak. Ez nem történhetett volna meg, ha a legelső percben jelzik nekik, hogy ezzel a viselkedéssel kívül tágasabb. Sajnos azonban pont fordítva történt, Döry újabb mandátumhoz jutott pártja aktív támogatásával, ahogy Molnár is megkapta a zöld lámpát, mondván, ez "helyi ügy", azt beszél, amit akar. 

Amíg a közéletben a hasonló figurákat saját pártjuk nem rúgja ki a lehető leghamarabb, addig lehet akármennyi tüntetés, demonstráció, lánglelkű szónoklatokkal, hirdethetnek bármilyen hangzatos programokat, a mindennapi rasszizmus újra és újra erőre fog kapni.

A dörymiklósoknak és molnároszkároknak pedig Joschka Fischer 1984-es, Bundestagban elmondott idézetét ajánlom:

 
"Engedelmével elnök úr, Ön egy seggfej."


Megjelent a Hírszerzőn.

Következő hét elején két olyan esemény is lesz, ahol egy élhetőbb Budapestért demonstrálnak. Szeptember 21-én, hétfőn a terézvárosi csendrendelet ellen demonstrálnak, kedden pedig a hagyományos őszi Critical Masst rendezik meg.

Nem maradt más lehetőségünk, ezért
TÜNTETÉST SZERVEZÜNK
a média által is nyilvánosságot kapott terézvárosi csendrendelet ellen, melynek értelmében éjjel 1 után semmilyen szórakozóhely és étterem nem lehet nyitva.

Helye: Terézvárosi Önkormányzat épülete (1067 Bp, Eötvös u. 3.)
Ideje: 2009. szeptember 21. (hétfő) 17:00 óra

Sajnos kiderült, hogy a terézvárosi képviselőtestület több tagja egyszerűen nem mondott igazat, amikor a szeptember 1-én életbe lépett rendelet visszavonását megígérte. Most, porhintés gyanánt, október végére a csendrendelet újratárgyalását tűzték ki, várhatóan hasonló eredménnyel. Az eddigi egyeztetések, tiltakozások nem hoztak eredményt, ezért tüntetéssel nyilvánítjuk ki, hogy senkinek nincs joga megbénítani Budapest belvárosának éjszakai életét, csődbe vinni méltán népszerű szórakozóhelyeket, a pezsgő klubéletet korlátozni. Budapest igazi európai nagyváros, éjszakai élet nélkül nem létezhet.

Több, mint ezer munkahely, évente többszázezer szórakozó, többszázmillió adóforint és Budapest belvárosának egzisztenciája, renoméja a tét!
Ha szeretnél még valaha is bulizni egy VI. kerületi szórakozóhelyen, akkor a tüntetésen a helyed. Nélküled nem sikerülhet! Minél többen vagyunk, annál egyértelműbb lesz, hogy mennyire nevetséges és önromboló ilyen helyzetbe hozni a pesti broadwayt és a belváros lüktető központját. Az esti szórakozás színhelye a belváros, ne hagyjuk, hogy elvegyék!

Tisztelt Miniszterelnök úr!

 

1241-ben a tatár seregek, megsértve a Magyar Királyság szuverenitását, három oldalról támadtak hazánkra. A megszállók elleni hadakat IV. Béla király a Rákos mezejére, a XIII. kerület mai területére hívta össze. A világméretű összesküvés következtében dicső seregeink ideiglenesen vereséget szenvedtek, s az Ön közvetlen elődei, Batu kán és Szübötej fővezér itt csalták aljas módon csapdába Ugrin kalocsai érsek seregét is.

Ön, mint Mongólia jelenlegi miniszterelnöke tervezett látogatásával súlyosan megsérti a Magyar Köztársaságot, különös tekintettel Budapest Főváros XIII. Kerületének lakosságára. Nekünk nap mint nap szembesülnünk kell barbár elődei pusztításának nyomaival, azt a földet tapodjuk nap mint nap, ahol Önök irtózatos, embertelen pusztítást vittek véghez. Éppen ezért Ön, Miniszterelnök úr - hasonlóan Batu kánhoz és Szübötej fővezérhez - nemkívánatos személy Angyalföldön és Újlipótvárosban.

E levelünkben éppen ezért arra kérem, hogy európai látogatásai során kerülje el Budapest XIII. kerületét, más útvonalat válasszon, ha mindenképpen ide kíván jönni. Amennyiben mégis a XIII. kerületen áthaladva érkezne Európába vagy távozna onnan, azt durva provokációnak és eme dinamikusan fejlődő kerület elleni sértésnek lehet csak tekinteni.

Ha Ön, mint Mongólia miniszterelnöke e kérésünk ellenére a XIII. kerületen áthalad, durván megsérti az egyetemes jóízlést és a XIII. kerület szuverenitását. Ennek a diplomáciai kommunikációnak a semmibevétele a kétoldalú mongol-magyar viszonyban meglévő feszültség további tudatos növelését jelentené. Az Ön áthaladása kerületünk Ulánbátor és Angyalföld-Újlipótváros diplomáciai viszonyában példa nélküli esetet jelentene, Ön ebben az esetben tudatosan lábbal tiporná a diplomáciai szokásokat.

Természetesen magánszemélyként bármikor szívesen látjuk, szabadon lófrálhat kerületünkben , nyalogathatja kiváló fagylaltjainkat, és nem éri semmilyen hátrány, ha mongolul beszél, azt kivéve, hogy senki sem fogja megérteni Önt. Jelen tiszteletteljes kérésünk teljes mértékben összhangban van az Európai Unió rendelkezéseivel és a magyar törvényekkel.

Újlipótvárosban, 2009. szeptember 9.

Merker Dávid

Budapest Főváros XIII. kerületének önkormányzati képviselője

 

U.i.: levelem egy tanulási folyamat része, Balassagyarmat toleráns, európai és haladó szellemiségű vezetőinek mintáját követem, akik hasonló levelet írtak Robert Fico szlovák miniszterelnöknek.

 

E közlemény aláíróiként üdvözöljük és fontosnak tartjuk a Meleg Méltóság Menetét. A láthatóság nem propaganda, a szexuális orientáció nem „terjeszthető”. Egy szabad társadalomban mindenkinek joga van megmutatni magát, joga van küzdeni az Alkotmányban biztosított emberi méltóságért. A Meleg Méltóság Menetének részvevői ezt teszik. A „mentális sérülést” emlegetők, a felvonulást közterületen, sőt még zárt körben is tiltani akarók, s különösen az erőszakra felhívók maguk bizonyítják, milyen nagy szükség van a Méltóság Menetére. A gyűlölködők az emberi méltósághoz való jogot vonják kétségbe, ami ellentétes az Alkotmány szellemével, de még a felebaráti szeretet eszméjével is.  

Szeretnénk világossá  tenni, hogy nem csak a melegek ügyéről van szó. Mindenkinek – megismételjük: mindenkinek – joga van ahhoz, hogy megbélyegzéstől, továbbá verbális és fizikai erőszaktól való félelem nélkül élhesse életét. Ez egy szabad demokratikus társadalom alapja. Magyarországon ez nem mindenkinek adatott meg. Közös szégyenünk, hogy a hazánk még mindig nem az azonosan szabad emberek országa. Ez a legfontosabb és legfájdalmasabb magyar ügy.  

Szabad emberekként fontosnak tartjuk a magunk és mások jogait. Üdvözöljük, ha vannak, akik kiállnak magukért, s közben nem mások ellen fordulnak. Meg kell végre értenünk, hogy ha egyvalaki joga, méltósága sérül, akkor mindenkié meginog, s hogy ha a méltóság sérül, akkor végső soron az élethez való jog is veszélybe kerül – amint erre tragikus példákat is láttunk az elmúlt hónapokban. Az önkényesen megbélyegzésre kiszemelt csoportok elleni támadások súlyos veszélyt jelentenek az egész társadalomra nézve: azonos logika alapján bárki a célkeresztbe kerülhet. Egy szabad társadalom csakis az egymás iránti felelősségre, az emberi méltóságra, a szolidaritásra és a toleranciára épülhet. Magyarországnak is ezekre kell építenie a jövőjét.  

Közleményünkkel azt kívántuk jelezni: vannak Magyarországon, akik nem tűrik némán, hogy hazájuk a rosszindulat, a gyűlölet és az erőszak martaléka legyen, vannak szabad emberek, akiknek célja, hogy mások is szabad és méltó életet élhessenek.  
 

Barát Endre

Dávid Gábor

Derdák Tibor

Dés Magdolna

Garai-Edler Eszter

Gabos Erika

Halmai Gábor

Kesselbauer Ábel

Labanino Rafael

Léderer András

Mayer Dániel

Merker Dávid

Orsós János

Ráduly Emil

Ungár Klára

 Utóbbi bejegyzésem óta hosszú idő telt el, nyáron a képviselőtestület sem ül össze. Az egyik legnagyobb vihart kiváltó ügy a terézvárosi szesztilalom ügye volt, végre elérte a média ingerküszöbét is ez az értelmetlen rendelet. Ez azért is fontos, mert a hasonló intézkedések ellen szinte csak a nyilvánosság segítségével lehet küzdeni, így volt ez tavaly a kerületben is.

Amíg a posztjaikat féltő városvezetők az esti alkoholfogyasztókban megtalálták legfőbb ellenségeiket, addig szinte zavartalanul lehet Budapestből 4-5 napon át légi akadálypályát csinálni. Pár méterrel a fejünk felett zúgnak el a gépek, épp egy-két decibellel nagyobb zajt okozva mint a frissen kinevezett "bajkeverők", a fröccsivók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A térképen látható, hogy az elviselhetetlen zajon kívül milyen következménye van egy ilyen eseménynek a levegő minősége szempontjából.

Egy ilyen versenynek nem egy ekkora nagyváros szívében van helye. Érdekes módon amíg a Sziget vagy az alkoholfogyasztók ellen rendszeresen fellépnek politikusok, addig ez a verseny mintha senkinek nem tűnne fel. Nem hallunk zajügyeletről, a "lakosság érdekéről", mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne egy ilyen eseményt tartani a város szívében.

Pedig ez közel sincs így. Semmi sem indokolhatja, hogy a fél várost emiatt lezárják, egy hétig repüljenek a fejünk felett, elrontva sok tízezer ember napjait. Egyszer remélem így is lesz.

 

„Mélyvízi életforma volt,
új kultúrának tűnt pedig,
de felszáradt, mint egy vodkafolt,
s eltűnt, mint a rakkendrollmjuzik.“


(Bereményi Géza – Cseh Tamás: Désire bottal üti a saját nyomát)

Hét év tagság után a mai napon kiléptem a Szabad Demokraták Szövetségéből. A szakítás ellenére az első szó mégis a köszöneté: köszönet azoknak, akiktől tanulhattam, azoknak, akik kritikáikkal, tanácsaikkal segítettek.

Régóta érlelődő elhatározásomhoz a végső lökést a párt nevében eljáró parlamenti frakció adta, amikor a Bajnai-kormány vagyonadóról szóló javaslatának támogatásáról döntött. XIII. kerületi képviselőként a választóimnak tartozom felelősséggel, nem pedig egy hajdan szebb napokat élt párt nevében eljáró parlamenti frakció tagjainak. A javaslat nem adóreformot jelent, hanem egy önkényesen kiválasztott réteg további értelmetlen sarcolását, liberálisként és felelős képviselőként ezzel nem tudok közösséget vállalni.

Természetesen értékrendem változatlan, továbbra is egy nyitott, befogadó Magyarországon szeretnék élni. Olyan országban, ahol a politika döntéseit átlátható módon, nem pedig homályos háttéralkuk alapján hozza meg. Olyan országban, ahol a köz ügyeinek intézésére megválasztott politikusok nem a kormány vagy a saját túlélésük érdekében hoznak  döntéseket. Politikusként ismerem és érzem saját felelősségemet, ennek tudatában mindent meg fogok tenni a jövőben is annak érdekében, hogy valóban ilyen országban éljünk mindannyian.

A képviselői mandátumomból hátralevő időszakot vállalásomnak megfelelően kitöltöm, továbbra is a XIII. kerület, Újlipótváros, Angyalföld és Vizafogó érdekében dolgozom lelkiismeretem és legjobb tudásom szerint.

Budapest-Újlipótváros, 2009. június 29.


Merker Dávid
 

Mdavid 2009.06.24. 09:12

Pofátlanság? :)

A Stop.hu cikke az Ipoly utcai ingatlanokról, kommentár nélkül. Azt az olvasókra bízom, hogy ki a "pofátlan", Hiszékeny Dezső, aki mondja, vagy képviselőtársaim és én, akikről mondják. :)

Nekiesett az SZDSZ a szocialistáknak - a Fidesz feljelentést tesz?
2009. június 22. 20:00 | Forrás: STOP
 

Az épület
Fotó: STOP/Radó Alexandra

 

Közvetetten egy virgin-szigeteki offshore cég is részesül abból a homályos üzletből, amelyet a XIII. kerületi önkormányzat kötött egy Szent István parkhoz közel eső, 3000 négyzetméteres telek eladására. A helyi szabaddemokraták szerint a szocialista vezetésű önkormányzat jóval áron alul adta el az ingatlant, ráadásul a szerződésben kikötötték, hogy felépült házban háromszoros áron visszavásárolnak egy nagyobb részt. A kerületi Fidesz feljelentést tesz az ügyben.

Hanyag kezelés miatt ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést a XIII. kerületi Fidesz egy XIII. kerületi, nagy értékű ingatlan adás-vétele kapcsán, tudta meg a STOP Szabó Györgytől, kerületi fideszes képviselőtől. Újlipótváros, és egész Budapest egyik legdrágább részén, a Szent István park szomszédságában az önkormányzat két telek összevonásával 2859 négyzetméteres ingatlant hirdetett meg, és adott el a helyi SZDSZ szerint áron alul, és úgy mintha az kizárólag csak egy cégnek lenne megfelelő.

Az Ipoly utca-Kárpát utca sarkán fekvő telekre az önkormányzat a piac szabályainak megfelelően pályázatot írt ki. Merker Dávid SZDSZ-es kerületi képviselő már azt sem érti, miért kellett eladni a telket, a további gyanút táplálja, hogy a pályázatok beadására nagyon szoros határidőt adtak meg, így a versenytárgyalásra kizárólag egy cég, a Jászingatlan Ingatlanfejlesztő és - forgalmazó Kft. adott be árajánlatot. A cégnek így nem is kellett licitálnia, és a 330 millió forintos kikiáltási áron megszerezte a telket.

A Jászingatlan Kft. egy projektcég, amely a telken egy hetven lakásos házat épít. A kft-t 2008 őszén ingatlanfejlesztésre hozták létre, mondta a cég egyik tulajdonosa, Lovas Tamás. A másik tulajdonos a BHG Zrt. Különös, mondták Merker, hogy az igazi vevők személye nem ismert, hiszen a BHG Zrt-nek viszont egy virgin-szigeteki offshore cég, Girasol Invest & Trade SA a tulajdonosa.

A szabad demokraták támadásából angyalföldi politikai perpatvar lett. A STOP megkeresésére Hiszékeny Dezső, a városrész szocialista alpolgármestere az SZDSZ támadását pofátlannak nevezte, mert szerinte a kis párt a projektet a kezdetektől fogva támadta, ami miatt az alpolgármester szerint három olyan jelentkező is inkább visszalépett, minthogy belekeveredjenek valamilyen "politikai adok-kapokba". Így maradt csak a Jászingatlan, "erre az SZDSZ meg most ezt az egyet támadja" - háborgott Hiszékeny úr.

Az SZDSZ szerint ezen az áron semmiképpen sem indokolt az ingatlan eladása. A környéken sokkal magasabbak a négyzetméterárak, mondják, de Hiszékeny Dezső szerint a pályázó nem egy ingatlant, hanem egy bontásra váró épületet vásárolt meg (a telken jelenleg egy magasfölszintes raktár, és egy már bezárt bolt áll). Hogy mi drága vagy mi olcsó, azt a piac határozza meg, mondta az alpolgármester, majd hozzátette, a bontás költsége 40 millió forint kiadást jelent a beruházónak, ráadásul az összevont telekből a kisebbik, 852 négyzetméteres terület alatt mélygarázst kell építenie, fölötte pedig játszóteret, ami szintén jelentős költség, sorolta Hiszékeny Dezső a kerületi szempontokat. Hiszékeny Dezső elmondta, hogy előzőleg két igazságügyi ingatlanbecslővel és egy értékbecslővel is felértékelték a telket, és az őáltaluk mondott összeg még annál is kevesebb volt, mint amit végül kaptak érte.

Lovas Tamás, a beruházó, a STOPnak elmondta, hogy az előzetes látványtervet három nap alatt készítették el, a megtérülési számításokat pedig további egy hét alatt, így sikerült a szűkös határidő ellenére elkészülniük. A beruházás összértéke 2,4 milliárd forint, amelynek a hatvan százalékát önerőből állják, a többihez bankhitelre van szükségük. A megtérülésről üzleti titokra hivatkozva nem árult el többet, és cáfolta, hogy előzetes információik lettek volna az ingatlan eladásáról.

Az SZDSZ amiatt is szót emelt, hogy az önkormányzat a szerződésben vállalta azt is, hogy a megépült ingatlanban majd a földszinti helyiségeket 400 ezer forint négyzetméteráron visszavásárolják. Erre azért van szükség, mert ott a kerület orvosi rendelőket nyit, mondta Hiszékeny Dezső alpolgármester. Az SZDSZ viszont azt állítja, hogy ezáltal a vevő gyakorlatilag 170 millió forintért jutott az ingatlanhoz. Szabó György fideszes képviselő is azon a véleményen van, hogy a telekkel kapcsolatos adás/vétel párhuzamba állítható a VII. kerületi "bizniszekkel", amelyek miatt a VII. kerületi polgármester vizsgálati fogságban ül. A rendelővel kapcsolatos szerződés pedig szerinte további aggályokat vet fel. Egy biztos, az ügynek lesz még folytatása.

Szerző: Bohus Péter

Az egész Fővárosban új parkolási rendszert alakítottak ki, a legjelentősebb változás talán Újlipótvárosban történt, hiszen itt a korábbi 130 illetve 115 forint helyett 365 forint lett az óránkénti díj.

Az egész városban megváltozott a fizető parkolás eddigi rendje. A díjakat, melyeket 8 éve nem emeltek, még az infláció mértékével sem, a BKV mindenkori jegyáraihoz kötötték. Az 1-es övezetben, ahova mostantól Újlipótváros tartozik, a közösségi közlekedési jegy árának 125%-a az óránkénti díj. A parkolási bevételek az eddigi rendszerrel szemben egységesen az úgynevezett Parkolási és Közlekedésfejlesztési Keretbe kerülnek, ahol a főváros és a kerületek képviselői együtt döntenek a felhasználásáról. Ezt csak meghatározott célokra lehet elkölteni, például a felszíni parkolás rendezésére, mélygarázsok építésére, a közösségi és a kerékpáros közlekedés fejlesztésére.

Sokan kérdezik, hogy miért emelték ilyen drasztikusan az újlipótvárosi parkolási díjakat. Eddig a kerület déli része a 2-es és a 3-as díjzónába tartozott, szemben a Szent István körút túloldalán található 1-es övezettel. Ez azt eredményezte, hogy azok, akiknek ott volt dolguk, inkább itt parkoltak le, hiszen akár több száz forintot spórolhattak. Ez az állapot mostantól megszűnik, hiszen Újlipótváros egésze is a belvárosi zónához tartozik. Szerintem ezt az intézkedést még át kell gondolni a jövőben, lehet, hogy túl szigorú lett, hiszen a pl. Kárpát utcai lakótelep egyáltalán nem olyan frekventált része a városnak, mint a Parlament környéke.

A legfrissebb, 2007-es adatok szerint Újlipótvárosban összesen 8828 közterületi parkolóhely van, erre 7296 engedélyt adtak ki. Az itt élőknek tehát jut elég parkolóhely, ha senki sem tárolja itt az autóját, aki nem kerületi. A magasabb díjak miatt enyhülhet a jelenlegi parkolóhely hiány, ez mindenképpen az itt élők érdekeit szolgálja.

Remélem a felmerülő kérdésekre választ tudtam adni, ha nem, várom kommentben a további megjegyzéseket.

A napokban megkezdődött a Hollán Ernő utca Szent István körút és Budai Nagy Antal utca közti szakaszán a sétálóutca építése. Ezzel kapcsolatban kaptam az alábbi levelet:

Tudsz-e valamit arról, kinek áll érdekében a Hollán Ernő utca "felújítása". Az utcában lakók - sajnos - időben nem tudtak összefogni...60 parkolóhely, köztük egy rokkanté megszűnik. A Rotschild, a Príma Pék - állítólag hajnalban szállíthat. ( tudnod kell, hogy hattól most sem lehet már aludni, mert hátramenetben, sípolva jönnek be a szállítók. Eddig úgy hírlett, hogy vendéglátósok fognak megjelenni. Most úgy értesültem, hogy mindenkinek meghosszabbították a szerződését. Ettől kezdve teljesen érthetetlen, hogy a Jászai Mari tértől 50 méterre, miért kell megszüntetni 60 autó parkolási lehetőségét.

A Hollán Ernő utca elején már tavaly el kellett volna kezdeni az átépítést, azonban ez a levélben említett boltok fellebbezései miatt meghiúsult. Az utcának ez a szakasza régóta az egyik szégyenfoltja a kerületnek, nagy átmenő gyalogos forgalommal, lepusztult úttesttel, össze-vissza parkoló autókkal. Sokan csak ennyit látnak Újlipótvárosból, ezért sem mindegy, hogyan néz ki ez az utca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képviselőként egyértelműen azt gondolom, hogy a parkoló autók és a gyalogosok közül egyértelműen az utóbbiak érdekében kell cselekedni. Ha a mostani állapot helyett egy rendezett, szép sétálóutca lesz a Hollán Ernő utcában, akkor ez az ott lakók érdekét is szolgálja. Nem csak rendezettebb környezetben fognak élni, hanem nő az ingatlanok értéke is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A teherszállítás problémájával valóban kell foglalkozni, bár a fővárosi teherforgalmi stratégia általunk kezdeményezett módosítása miatt Újlipótvárosba csak külön engedéllyel hajthatnak be 3,5 tonnánál nehezebb járművek. Az valóban nem elfogadható, ha a rakodás úgy történik, hogy a lakókat felébresztik, de ez nem a sétálóutca megépítésével függ össze, hanem az üzletek magatartásával.

  

A tervről bővebben a Városképp blogon is írnak, érdemes elolvasni. Remélem, amint megvalósul a terv, azok is szeretni fogják, akik egyelőre nem támogatják a sétálóutca építését.

Az Önkormányzat idén is megrendezi veszélyes hulladék gyűjtési akcióját, ingyenesen leadható rengeteg olyan, súlyosan környezetszennyező hulladékfajta, ami komoly károkat okozna, ha csak simán kidobnánk a kukába.

Leadhatók akkumlátorok, elemek, háztartási vegyszerek, rovarirtó szerek, lejárt szavatosságú gyógyszerek, festékmaradékok, fáradt olaj, légszűrők és mindenfajta elektromos szerkezet.

A gyűjtés helyszínei és időpontjai a következők:

 - Lehel piac (Bulcsú utcai park) 8.00 - 11.30

- Herman Ottó Általános Iskola (Radnóti u. 35.) 10.30 - 12.00

- József Attila tér 12.00 - 13.00

- Váci út 132. sz. előtti parkoló 12.30 - 13.30

- Béke tér (a Polgármesteri Hivatal parkolójában) 13.30 - 15.00

- József Attila Színház (Déryné köz - Angyalföldi u. sarok) 14.00 - 15.00

A Szabad Demokraták Szövetségének XIII. kerületi szervezete szerint a Fidesznek részt kellett volna vennie a szombati megmozduláson az újlipótvárosi Szent István parkban, ahol több ezren demonstráltak a rasszizmus ellen. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy ehelyett a jobboldali párt kerületi frakcióvezetője arra használta fel a szélsőséges agresszió roma áldozatairól szóló megemlékezést, hogy Kövér László legsötétebb napjait idéző hangnemben gyalázza politikai ellenfeleit.

 

Sokatmondó, hogy a Fidesz egy antirasszista demonstráció ellen fel tud szólalni – akkor viszont, amikor egy XIII. kerületi templomban tartott fórumot a szélsőjobboldali Jobbik, a párt néma maradt. A XIII. kerületi liberálisok szerint a Fidesz súlyosan téved, amikor a rasszizmus egyik okaként a „három csapás” törvényjavaslat parlamenti elutasítását jelöli meg. A magyarországi cigányellenességet a roma integráció erősítésével és a demokratikus politikai erők közös fellépésével lehet megszüntetni Magyarországon. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a Fidesz egyre kevésbé partner ebben.

 

Egyúttal szeretnénk megköszönni a XIII. kerületi liberálisok nevében mindenkinek, aki részvételével és támogatásával tett hitet egy befogadó, demokratikus Magyarország mellett a szombati demonstráción.

 

Merker Dávid

 

a XIII. kerületi önkormányzat képviselője

 

Szabad Demokraták Szövetsége

 

Ez év márciusában Figyelők címmel jelent meg ezen a blogon egy bejegyzésem. Az írás megjelenését, amelyben a XIII. kerület a közérdek szempontjából elfogadhatatlannak minősített gyakorlatát mutatta be, igen komoly reakciók követték.

Itt a blogon a vélemények között személyesen az illetékes alpolgármester reagált, fejtette ki ellenérveit, majd ezt követően a kerület önkormányzati kiadású lapjában, a XIII. Kerületi Hírnök idei évfolyamának 8. számában J.G. jegyzésében „A köz biztonságát vigyázzák” címmel jelent meg alpolgármester úr érveléseit visszhangzó cikk.
Mindenképpen örömteli, hogy egy ilyen kerületi problémára koncentráló blogbejegyezés ekkora érdeklődésre tart számot, ám sajnos előrelépés ettől még történt ügyünkben.
Csak emlékeztetőül: a kerületi közbiztonsági mutatók romló tendenciát mutatnak. A térfigyelő rendszer kiépítése és üzemeltetése súlyos százmilliókba került eddig is, ezután is – tekintettel arra, hogy idén is jónéhány kamera kerül kihelyezésre. Ám e rendszer hatékonysága nem éri el a minimálisan elvárható szintet köszönhetően annak, hogy a szakterület szocialista alpolgármestere ragaszkodik a jelenlegi, Budapesten is kirívóan rossznak számító üzemeltetési módszerhez. Pedig ha egy problémát valóban meg szeretnénk oldani, első lépésként elkerülhetetlen, hogy felismerjük a probléma forrását. 
A legutóbbi írásomat követően alapos támadás ért, miszerint sem hozzáértésem, sem megfelelő információm nincs arról, hogy érdemben szólhassak ez ügyben. Így ismételten utánajártam minden állításnak, elkerülendő minden félreértést, szándékos félremagyarázást, s mindent, ami tisztánlátásunkat gátolhatná.
Megkerestem újra több érintetett, s az eredmény lehangoló. Nem különösebben nagy örömmel, de mégiscsak beigazolódott, hogy állításaim helyénvalóak: baj van. Sőt annál is nagyobb! Talán nem véletlen e heves offenzíva. Az alpolgármesteri reakció, és a vele egyidejűleg a kerületi hivatalos önkormányzati lapban megjelent propagandaírás több sebből is vérzik. Egész egyszerűen a cikk egy kivonatolt formája az alpolgármesteri beszámolónak, és annak valótlanságát is –bár felületesen- átveszi.
A technika jelenleg nemhogy az egyéb célokat nem szolgálja, de jelenlegi működési formájában a bűnmegelőzést illetve az elkövetett bűncselekmények felderítését sem képes elősegíteni illetve abban esetleges bizonyítékot szolgáltatni rögzített videofelvétel alapján. Ombudsmani állásfoglalás alapján csak a rendőri szervhez bekötött térfigyelő-rendszer képei rögzíthetőek.  A cikk azon állítása mely szerint létezik egy felvételt a kerületi kapitányság ügyeletére átlövő technikai megoldás, valamint az adatrögzítés, egyszerűen nem igaz.
Ugyanígy valótlan az, hogy betörések esetén egy sértett betekinthetett a rögzített felvételekbe, mert nem logikus, hogy egy be nem kamerázott területen elkövetett esemény (ház belső része, ahol a bűncselekményt elkövetik) kiszűrhető lenne az utcai felvétel alapján, hogy ezt éppen rögzíteni kell. (amúgy sem igazán jogszerű s rögzítés). Adódik a kérdés: mibe lehetett betekinteni? Valóban folynak tárgyalások egy ilyen technika kiépítéséről, ám ez messze nem fogja a kérdést megoldani, mert amint a cikk mellékletében szemléltetésként lehozott kép mutatja, hogy 2 fő figyel 5x közel 100 kis méretű (5x10 cm) majdnem jelen idejű monitor részletet, ami önmagában sem teszi lehetővé, hogy valós térfigyelésről beszélhessünk. Fel sem ismerhető, hogy melyik kép az amelyik a későbbiekben érdekes, rögzítésre érdemes lehet. Különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi kapcsolattartás kizárólag telefonon történő bejelentésekről szól, az is esetlegesen. Ebből adódik, hogy nem igaz a cikk azon állítása sem, hogy „az adatok azonnal elérhetővé válnak a rendőrség számára”. Ember nincs aki a vetített képek alapján, ami jelenleg 20 monitoron 4-es osztásban megjelenik, el tudja dönteni, hogy melyik ernyőn látottak az említésre (rögzítésre) érdemesek.
Különösen megkapó, hogy megemlíti a cikk a kft saját kivonuló szolgálatát. Felmerül a kérdés, hogy milyen hatósági intézkedési jogköre van az ott dolgozóknak, az állampolgári jog és kötelesség jogán felül. Amennyiben ilyennel nem rendelkeznek, mit tehetnek az esetben, ha bármit is észlelnek?
A 2008 évben elért eredmények, (szemetelők illetve póráz nélkül kutyát sétáltatók figyelmeztetése, szabálytalanul parkoló autók) nem tekinthetők valós eredménynek, különös tekintettel arra, hogy mennyibe kerülnek. A 2000 évben kihelyezett kamerák célja nem igazán ez volt. A jelenlegi formában csak egy mutatós kirakat politikáról beszélhetünk, évi sok tízmillió forint közpénzből finanszírozottan - valós eredmények nélkül.
A helyzet válságos, a közbiztonsági mutatók romlanak, rendőrségünk több segítséget érdemelne. A helyzet változást igényel! Az első lépés adott: e pazarló, értelmetlen rendszer felszámolása, újragondolása; a rendszerből élő ilyen-olyan kft-k pénzügyi igényeinek kielégítését tegyük most félre.
Szomorú, hogy nekem kell a kerületi szocialista rezsim figyelmét felhívnom saját kerületi párthonlapukon megjelent alapvetésükre: „   1. Szociáldemokrata felfogás szerint a közbiztonság nem lehet áru, azt az államnak kell garantálni, magánrendészettel ezt nem lehet helyettesíteni”
Nos, én idáig nem mennék el; csak tiszta, átlátható viszonyokat, propagandacikkek helyett őszinte beszédet és egy biztonságosabb XIII. kerületet szeretnék. Ez sem egyszerűbb.
Szabadai Viktor

Korábban már több alkalommal foglalkoztunk a blogon a Jud Süss című antiszemita propagandafilm újlipótvárosi vetítésével és az ügy egyre terebélyesdő történetével. Először közösség elleni izgatás miatt feljelentést tettünk, ezt elutasította az ügyészség, ezt követően panasszal éltünk. Az eset még az akkori miniszterelnököt is gyors reakcióra késztette, erről bővebben itt lehet olvasni.

Sajnos a közelmúltban az eljárás megszűntetése miatti panaszunkat is elutasították, ezért fordultunk a mai napon az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz. Beadványunkat szó szerint itt is nyilvánosságra hozom. Remélem, ha már az ügyészség hozzáállása ilyen, ez a hatóság tud érdemben tenni azért, hogy ilyen gyalázatos eset többet ne fordulhasson elő.

 

Dr. Demeter Judit
Elnök
Egyenlő Bánásmód Hatóság
Budapest 1024. Margit krt. 85.Tisztelt Elnök Asszony!


2008 július 29-én a Budapesti V. és XIII. kerületi ügyészségen közösség elleni izgatás bűntette vonatkozásában feljelentést tettünk. Az ok, hogy néhány nappal ezt megelőzően a XIII. kerületi Hegedűs Gyula utca egyik pincéjében több alkalommal is szervezett keretek között nagy nyilvánosság előtt levetítették az 1940-es évek náci propagandájának egyik talán leghírhedtebbé vált filmjét, a Jud Süsst.
A film elkészültének indítékai és körülményei illetve a nagyközönség előtti bemutatást követő reakciók a szakértők egybehangzó véleménye alapján egyértelműsítik, hogy a film alkalmas a gyűlöletkeltésre, adott társadalmi csoport elleni uszításra.

Ennek tudatában tettük meg feljelentésünket, hiszen a vetítést semmilyen tudományos előkészítő munka nem előzte meg, a beszámolók alapján semmi olyan szándék nem volt felfedezhető a szervezők részéről, ami a propagandafilm objektív megítélését segíthette volna elő. Ugyanakkor a filmvetítés végét követő zajos tetszésnyilvánítás megerősítette bennünk azt a feltételezést, hogy valójában a nácik antiszemitizmusának jogosságát igazolandó propaganda-anyag népszerűsítése, s ezzel együtt a gyűlöletkeltés és uszítás volt a valódi cél.

A kerületi ügyészség feljelentésünk alapján B. 7403/2008-1. nyilvántartási számon nyomozást rendelt el, amelyet 2009. január 20-i dátummal - az elkövetett cselekményt nem bűncselekményként minősítve - megszüntetett. A megszüntetésről szóló indoklásban az ügyészség kifejti, hogy „a közel 70 évvel ezelőtt, teljesen más történelmi, eszmei környezetben készült propagandafilm azonban dramaturgiai megoldásaival, sematikus emberábrázolásaival, túlzott direktsége miatt mintegy naivan, átlátszóan közvetített mondanivalójával a mai magyar környezetben mintegy légüres térben mozog.”

Az elutasító határozattal szemben 2009. február 5-én panaszt nyújtottunk be a Fővárosi Főügyészségen, hiszen megítélésünk szerint az ügyészség elutasító indoklásában található társadalomlélektani, társadalompolitikai elemzés nem feltétlenül indokolt az ügyészség részéről, ráadásul az abban foglaltakkal mélyen nem értünk egyet.

2009. április 1-i dátummal a Fővárosi Főügyészség elutasította panaszunkat, megjegyezve, hogy a Be. 195. § (5) bekezdése alapján további jogorvoslatnak nincs helye.


A film vetítését követően sajnos számos alkalommal igazolódott azon érvelésünk, hogy az ügyészség indoklása, miszerint a bemutatott propagandafilm által képviselt eszmeiség, mondanivaló a mai magyar társadalomban „légüres térben mozog” nem helytálló.
A közelmúlt eseményei közül elég felemlítenünk a Jobbik, a Magyar Gárda és a Magyar Nemzeti Front áprilisi tiszaeszlári közös rendezvényét, ahol az egyik felszólaló „régen a magyarok ácskapoccsal szegezték oda a turbánt az elfogott törökök fejéhez" kijelentést követően "el tudjátok-e ezt képzelni a kipával?" kérdést szegezte a hallgatósághoz. A hallgatóság reakciója ismert, és elkeserítő. Ahogy ugyancsak elkeserítő a budai várban a Magyar Gárda felügyelete alatt megtartott, a holokauszt emléknapot egy nappal megelőző holokauszt-tagadó demonstráció megtörténte is, ahol többek között „ a Harmadik Birodalom visszavág” feliratú táblákat tartottak magasba a demonstrálók.


Tisztelt Elnök Asszony!

Ezúton Önhöz fordulunk. Kérjük, állásfoglalásával segítse munkánkat, és véleményezze az ügyészség elutasító határozatában (melynek másolatát levelünkhöz mellékeljük) szereplő állításokat, miszerint a közösség elleni izgatás bűntette ma Magyarországon egy „légüres térben” mozgó propagandafilm nyilvános bemutatásával szinte megvalósíthatatlan, hiszen a közvetlen jogsérelem, a közvetlen erőszakos cselekedett egyetlen esetben sem állapítható meg. A közéletben zajló folyamatok sajnos ennek ellenkezőjéről győznek meg minket.


Kelt: 2009. április 27.


Tisztelettel:


Merker Dávid

Szabadai Viktor

Szederkényi András

Szomorú, végtelenül szomorú történet az, ami az Ipoly utcai ingatlanok eladása körül történt. A szomszéd házak lakói tiltakoztak ellene, a médiában is kapott valamennyi teret, itt, a blogon is részletesen foglalkoztunk már vele. Sőt, a ciklusban először, soron kívüli testületi ülés összehívását kezdeményeztük, hogy korrigálhassuk a korábbi rossz döntést, mégis megtörtént az, amire a legrosszabb forgatókönyvként gondolhatott csak az ember.


Az április 23-i árverésen egy, azaz egy jelentkező volt, aki meglepő módon, önmagával komoly versenyben, kikiáltási áron megvette Újlipótváros egyik utolsó nagy telkét, egy sarokra a Duna partjától és a Szent István parktól. Így a kerület összesen 170 millió forinthoz, a Tátra utcai gyerekorvosi rendelő új helyéhez és egy játszótérhez jut. Az ügylet több sebből vérzik, arra senki nem adott magyarázatot, hogy miért kellett ilyen hirtelen megszabadulni ettől a telektől, miért szabtak gyakorlatilag betarthatatlan határidőket az építőnek, miért az ingatlanpiaci válság kellős közepén kell értékesíteni ezt a telket.

Érdemi válasz helyett személyeskedést kaptunk, így lettem képviselőtársaimmal együtt "dilettáns", "fejlesztésellenes", "pofátlan", így beszélhetett Tóth Péter képviselő Fidesz-SZDSZ-MIÉP-Jobbik (!) együttműködésről. Persze ez is válasz, magáért beszél.

Végül álljon itt Hiszékeny Dezső alpolgármester április 21-én, két nappal az árverés előtt tett nyilatkozata: "Az Ipoly-Kárpát-Victor Hugo utca-Pozsonyi út által határolt 2800 négyzetméternyi területet a kerületi rendezési terv szerint hasznosítanák. Ezzel kapcsolatban 24 szakhatósággal és a helyi lakossággal is egyeztettek. Ezt követően hirdették meg a területet nyílt árverésen 330 millió forintért. Az MSZP-s politikus szerint azért választották ezt az értékesítési módszert, mert a kereslet és a kínálat egy liciten "egymásra talál" és piaci áron lehet értékesíteni az ingatlant. " Ekkor egyébként már az alpolgármester pontosan tudta, hogy egyetlen érdeklődő van, hiszen a jelentkezés már április 17-én lezárult. Mégis a kereslet és kínálat egymásra találásáról beszélt, tudva, hogy a "verseny" egyetlen szereplővel zajlik, aki hogy, hogy nem, kikiáltási áron vette meg az ingatlant..

Ilyen máshol tényleg nincs.

A mai napon a kerület történetében példa nélküli eseményre kerül sor; 9 képviselőtársammal együtt soron kívüli testületi ülés összehívását kezdeményeztük, erre ma 13 órakor kerül sor. Az ügyről, ami miatt erre sor kerül, korábban már volt szó itt, a blogon is. Újlipótváros egyik utolsó beépíthető telkét, az Ipoly utcában, egy sarokra a Dunától és a Szent István parktól mélyen áron alul, 115 460 forint/négyzetméter áron hirdették meg árverésre március 12-én.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A testületi ülés napirendjére egyetlen pontot javasoltunk, a korábbi döntés visszavonását. Ha sikerül érveinkkel hatni a testület többségét alkotó képviselőkre, azzal a kerület egésze nyer. Lehetőséget kapunk arra, hogy jobban előkészítve, magasabb áron adjuk el ezt telket, így a bevételből is színvonalasabb fejlesztések valósulhatnak meg, nem kótyavetyéljük el vagyonunkat. Amennyiben az eddigi szomorú gyakorlatnak megfelelően érdemi vita helyett a frakciófegyelem fog dominálni, annak nem egyik vagy másik párt lesz a vesztese, hanem a kerület egésze.

Az a 133 lakó, aki a környező házakból kérte, hogy a testület vonja vissza korábbi döntését, nem pártpolitikai alapon döntött. Ők ugyanis nem azt nézték; ki szocialista, ki liberális vagy ki jobboldali. Nekünk, képviselőknek is ezt kell tenni, nem az előterjesztő személyével törődni, vagy azt nézni, mennyire szimpatikusak vagy antipatikusak a kezdeményező képviselők, hanem minden személyes és pártpolitikai motiváció elé helyezni a kerület érdekét.

Remélem ennek megfelelően fogunk dönteni ma, április 21-én 13 órakor.

 

Ma, 2009. április 10-én kezdeményeztük a XIII. kerületi Képviselőtestület soron kívüli ülésének összehívását az Ipoly utca és a Pozsonyi út sarkán található ingatlan elkótyavetyélésének megakadályozására. Március 12-én a testület a szocialista képviselők szavazataival döntött a terület árverésen való meghirdetéséről 115 000 forintos négyzetméteráron. Már akkor is jeleztük, hogy ez mélyen a piaci ár alatti összeg. Azóta 129 lakó a szomszédos házakból kérte, hogy a testület bírálja felül döntését. Ennek érdekében kezdeményeztünk a soron kívüli testületi ülés összehívását, nehogy jelentős vagyonvesztés érje a kerületet. A mai nap sajtótájékoztatón ismertettük véleményünket, erről szól a stop.hu tudósítása:

Újabb ingatlanbalhé a fővárosban - elkótyavetyélik ezt is?


Helyi liberális képviselők szerint a közgyűlés jóval áron alul akarja értékesíteni a főváros XIII. kerületének utolsó, még beépíthető területét, amiért rendkívüli gyűlés összehívását kezdeményezik. A körzet szocialista politikusa szerint azonban fölösleges az aggodalom, mivel az árat szakértő határozta meg, így minden szabályos keretek között zajlik.


Szabadai Viktor, a XIII. kerületi SZDSZ elnöke a részletekről közölte: a helyi képviselőtestület 10 tagja kezdeményezte a rendkívüli testületi ülés összehívását. Ennek oka, hogy a Kárpát utca és az Ipoly utca sarkánál található 2900 négyzetméter nagyságú telek és az ott lévő ingatlanok értékesítését az illetékesek újragondolnák. Az egyébként régóta közös vágya mind a környéken lakóknak, mind a képviselőknek, hogy a kitűnő helyen (pár percnyi sétára található a Duna és a Szent István park is) lévő, lepusztult terület méltó módon megújuljon. "Ehhez képest az árverési kiírással mi már akkor sem értettünk egyet, amikor az megfogalmazódott, hiszen méltatlanul alacsony árat tartalmaz. Márpedig ennek megvalósulásával a kerület jelentős érdeksérelmet szenvedne" - fogalmazott a liberális politikus. 

A hivatalos kikiáltási ár egyébként 115 ezer forint négyzetméterenként. Szabadai összehasonlításul elárulta: Újlipótváros külső, Újpesttel határos területein is 300 ezer forintot fizetnek az ingatlanok négyzetméteréért, így érthető, ha jóval frekventáltabb helyen lévő épületekért többet szeretnének kapni. Ezenkívül el kívánják kerülni a múltban már több ízben előfordult eseteket, amikor is "csupán a kikiáltási áron, valódi verseny hiányában keltek el ingatlanok". Ezért a már elfogadott döntés teljes újragondolását, merőben más stratégia kidolgozását szorgalmazzák. 

Merker Dávid, kerületi frakcióvezető-helyettes hozzátette: már csak abból is sejthető, milyen alacsony árat határozott meg a közgyűlés, hogy az önkormányzat 400 ezer forint per négyzetméter áron és 160 millió forintért vállalta, visszavásárolna egy ott felépített orvosi rendelőt. Azt mindenesetre leszögezte: senkiről nem feltételezi, hogy tudatosan akarja a kerület vagyonát ily módon eltékozolni, ők csupán a kezdeményezéssel adni szeretnének egy újabb lehetőséget képviselőtársaiknak az újragondolásra. A politikusok már összegyűjtötték 120 környékbeli lakó aláírását is, akik az érvényben lévő döntés ellen tiltakoznak. A rendkívüli testületi ülést egyébként mától számítva 6 munkanapon belül köteles a polgármester összehívni. A STOP azon kérdésére, milyen lépést terveznek arra az eshetőségre, ha a határozatot helyben hagyják, úgy felelt: egyelőre nem gondolkodtak további forgatókönyvről, bíznak ugyanis a képviselőtársak józan ítélőképességében. Azt mindenesetre érdekesnek találják, hogy az árverést április 23-án 10, míg a következő testületi ülést eredetileg ugyanerre a napra, ám 14 órára írták ki.

A már a sajtótájékoztató kezdetekor is a helyszínen tartózkodó, körzeti szocialista egyéni képviselő később azt mondta: a kerületi önkormányzat jelentős többséggel voksolt a terület szabályozási terve mellett. A komplex elképzelés keretében amúgy a telken mélygarázs és egy középítmény létesítésére kötelezik a beruházót, akinek a munkálatok befejezését követően még egy 3500 négyzetméteres zöldfelületet is létre kell hoznia. A pályázat nyílt, vagyis azon bárki elindulhat. A kikiáltási ár nettó 330 millió forint, amelyet igazságügyi szakértő igénybevételével alakítottak ki. "Mindenesetre érdekes, hogy a Fidesz nem először, és most az SZDSZ is tiltakozik a fejlesztések ellen. A már tervezés alatt álló Újlipótvárosi Közösségi Ház megépítésekor is ezt tették, s bár állítólag a munkálatok ellen több ezer aláírást gyűjtöttek össze, azokat azóta sem látta senki" - húzta alá Magos Péter. Álláspontja szerint a beadvány aláíróit kizárólag a politikai haszonszerzés vezérli, ráadásul a fejlesztésellenes magatartásuk nem szolgálja a körzet érdekeit sem. Bizonyítéknak véli még a kerület gondos vagyongazdálkodására, hogy tulajdonának értéke az 1994-es 9-ről mára 74 milliárd forintra nőtt.

Ez a mondás jutott eszembe, amikor megláttam a Fidelitas meghívóját egy Szent István parkban tervezett sajtótájékoztatóra. Kezdeményezésük szerint meg kell tiltani a játszótereken a dohányzást. Ez számomra is nagyon szimpatikus kezdeményezés, annyira az, hogy a XIII. kerületben és a Fővárosban már teljesült is követelésük, mindkét helyen a szabad demokrata képviselők javaslatára. Miután ezt "elfelejtették" megemlíteni, Szabadai Viktorral elmentünk az eseményre, erről szól az inforadio.hu alábbi híre:

A Fidelitas tiltaná a játszótéri dohányzást - SZDSZ: nyitott kapukat döngetnek


A Fidelitas akciót indít annak érdekében, hogy Magyarország minél több településén tiltsák meg a dohányzást a játszótereken - közölte Kérdő Zsuzsa, a Fidesz ifjúsági szervezetének alelnöke kedden budapesti sajtótájékoztatóján.
 
 
A Fidelitas szerint szükség van arra, hogy törvényben vagy rendeletben tiltsák meg a játszótéri dohányzást - mondta Kérdő Zsuzsa, aki a szervezet debreceni vezetője. Véleménye szerint, a szabályozás eredményeként kevesebb fiatal gyújtana rá.

Radnóti Ákos, a Fidelitas győri elnöke arról beszélt: évente harmincezren halnak meg a dohányzás ártalmainak következtében, ennek tíz százaléka a passzív dohányos. Szükség lenne a dohányzási szokások megváltoztatására, a cél az, hogy minél kevesebb fiatal dohányozzon - tette hozzá. Közölte, visszatartó erő lenne, ha a tiltást megszegőket szabálysértési bírsággal lehetne sújtani. Radnóti Ákos elmondta, Győrben május elsején lép életbe a játszótéri dohányzást tiltó rendelet.

Az újlipótvárosi Szent István park egyik játszóterénél tartott sajtótájékoztatón megjelent Merker Dávid, az SZDSZ kerületi frakcióvezető-helyettese és Szabadai Viktor, a párt budapesti elnökségének tagja.

Merker Dávid azt mondta: "a spanyol viaszt feltalálni nem kell", kezdeményezésükre a XIII. kerületben már megszületett a játszótéri dohányzást tiltó rendelet. Ezzel szemben Debrecenben, ahol Kérdő Zsuzsa önkormányzati képviselő, még nem fogadtak el ilyen szabályozást - tette hozzá.

Szabadai Viktor arról beszélt: a főváros 45 játszóterén már nem megengedett a dohányzás. A tiltás elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek minél kevesebbszer találkozzanak "a rossz magatartásmintával".

Annak nagyon örülök, hogy a Fidelitas is támogatja ezt a kezdeményezést, amiről korábban itt, a blogon is írtam. Remélhetőleg a fideszes fiatalok segítségével még több helyen alkotnak ilyen rendeleteket, mindannyiunknak ez az érdeke.

süti beállítások módosítása