Októberben lesz három éve, hogy tagja vagyok a XIII. kerület képviselő-testületének. Ez idő alatt sok furcsasággal szembesültem, de egy se volt annyira meglepő, mint Döry Miklós képviselő tevékenysége. Egy részről szakmájában komoly karrier áll mögötte, elismert bokszbíró, az ökölvívó-meccsek közvetítéseinek rendszeres kommentátora, ráadásul a testület korelnöke, akit már ezért is jó lenne tisztelni. Ha lehetne.

De sajnos nem lehet. Liberális értékeket valló emberként nehéz szó nélkül elmenni botrányos, elhíresült kijelentései mellett. Még 2006 telén, az előző ciklus végén így foglalta össze nézeteit a cigányság és a többségi társadalom együttéléséről:

"Az odajáró kisebbség teszi ki az óvoda minimum ötven, de inkább hatvanöt százalékát. Ebből következik az, hogy azt, amit a költségvetésben nem kapnak meg, mint kisebbség, azt megpróbálják másképp pótolni, és rengeteg, nem annyi a lopás, mint egy normál iskolában. Azt nem tudom hogy lehet megoldani, [...] hogy ki lehessen szűrni azokat a szülőket, akik így szerzik be a nagyszámú rokonságnak a ruházatát..."

"A Szent László és a Jász utca környékéről kell beszélni és a szembe levő közértről is ahol rendszeresen féldeciznek a portugálok, már elnézést kérek, de valahogy ki kell fejezzem magam, mondhatom úgy is, hogy a romák. (…) Ha három dadust odaállítunk, meg négy pedagógust, akkor is kiviszi a kabátja alatt a másik kabátot, mint ahogy az áruházból is kiviszi a lopott holmit."


Aki nem hiszi, meghallgathatja itt és itt. Persze minden pártnál előfordulhatnak tévedések, pláne egy akkoránál, mint az MSZP. De lássuk be: ez a szöveg egy jobbikosnak is becsületére válna, ilyenkor egy demokratikus párt el kell köszönjön a képviselőtől. De nem ez történt, az MSZP az agyonhallgatást választotta, sőt nem telt el fél év, és Döry Miklóst újabb mandátumra jelölte pártja. 

                                                                                  *

Nem tévedés: a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben verbálisan verhetetlen MSZP méltónak ítélte, hogy ismét képviselőjük legyen, Tóth József polgármester személyes ajánlásával.

Nem csoda hát, hogy Döry feljogosítva érezte magát nézeteinek további hangoztatására. Erre rendszeres lehetőséget teremtett, hogy Szabó György személyében a Fidesz színeiben megválasztottak egy olyan képviselőt, aki nem csak nyíltan vállalja zsidóságát, de élt is Izraelben. Döry szerint ott is kellett volna maradnia, s ennek az álláspontjának hangot is adott:

"Én nem osztom Szabó György képviselőtársamnak azt a meglátását, amit ő nemrégen lát, mert elég sok időt töltött ahhoz Izraelben, hogy ne lásson rá az itteni dolgokra, hogy itt koldusok országába tért vissza, amikor hazajött, de hát ha ennyire nem érzi jól magát, egyre közelebb kerülünk a schengeni határokhoz."

Ez azért már az MSZP több vezetőjének is sok volt. Persze a cigányozást még agyon lehet hallgatni, de azért abban a kerületben, ahol Újlipótváros is található, zsidózni már nem szerencsés. Főleg, hogy a lezsidózott jobboldali, pedig állítólag a Fideszben olyan nincs, legfeljebb "díszzsidók".

Hosszas tanakodás után a kerületi szervezetet kérték fel etikai vizsgálatra – azt a kerületi szervezetet, amely a cigányozás után újra indította jelöltként. Így a borítékolható eredmény született, Döry megúszta egy rontom-bontommal, azóta is birtokolja mandátumát, és persze minden megy tovább a régi kerékvágásban. Legutóbb, szeptember elején például azt a költői kérdést tette fel Szabónak, vajon melyik ország pénzében számol, mert abban a maga részéről biztos, hogy nem forintban.

Persze felmerülhet, minek kell több éves idézeteket előszedni ahelyett, hogy fontosabb dolgokkal, például "a kerület dinamikus fejlődésével" foglalkoznánk. Pláne nem kell a kákán csomót keresni, amikor romákat gyilkolnak, melegekre vadásznak, az egyik legolvasottabb hírportál a kuruc.info lett, egy szélsőjobboldali párt, amely a nyilasok szellemi örökségét vallja (mielőtt valaki ezért perelne, kár a gőzért, egyszer már megtette a Jobbik és az elsőfokú, felmentő ítélet után még csak nem is fellebbeztek; erről szól a szabad véleménynyilvánítás) 15%-ot szerez, ráadásul a kormányzásra készülő Fidesz egyik polgármestere, parlamenti képviselője, Molnár Oszkár roma nőket vádolhat saját magzatuk tudatos károsításával. 

                                                                                    *

Pontosan ezért kell foglalkozni ezzel a kérdéssel. Hiszen minden pártnak megvannak a maga dörymiklósai és molnároszkárjai, akik öntudtatlanul, saját korlátoltságuk miatt megágyaztak a Magyar Gárdának és a Jobbiknak. Ez nem történhetett volna meg, ha a legelső percben jelzik nekik, hogy ezzel a viselkedéssel kívül tágasabb. Sajnos azonban pont fordítva történt, Döry újabb mandátumhoz jutott pártja aktív támogatásával, ahogy Molnár is megkapta a zöld lámpát, mondván, ez "helyi ügy", azt beszél, amit akar. 

Amíg a közéletben a hasonló figurákat saját pártjuk nem rúgja ki a lehető leghamarabb, addig lehet akármennyi tüntetés, demonstráció, lánglelkű szónoklatokkal, hirdethetnek bármilyen hangzatos programokat, a mindennapi rasszizmus újra és újra erőre fog kapni.

A dörymiklósoknak és molnároszkároknak pedig Joschka Fischer 1984-es, Bundestagban elmondott idézetét ajánlom:

 
"Engedelmével elnök úr, Ön egy seggfej."


Megjelent a Hírszerzőn.

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenmasholnincs.blog.hu/api/trackback/id/tr751394486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.