„Mélyvízi életforma volt,
új kultúrának tűnt pedig,
de felszáradt, mint egy vodkafolt,
s eltűnt, mint a rakkendrollmjuzik.“


(Bereményi Géza – Cseh Tamás: Désire bottal üti a saját nyomát)

Hét év tagság után a mai napon kiléptem a Szabad Demokraták Szövetségéből. A szakítás ellenére az első szó mégis a köszöneté: köszönet azoknak, akiktől tanulhattam, azoknak, akik kritikáikkal, tanácsaikkal segítettek.

Régóta érlelődő elhatározásomhoz a végső lökést a párt nevében eljáró parlamenti frakció adta, amikor a Bajnai-kormány vagyonadóról szóló javaslatának támogatásáról döntött. XIII. kerületi képviselőként a választóimnak tartozom felelősséggel, nem pedig egy hajdan szebb napokat élt párt nevében eljáró parlamenti frakció tagjainak. A javaslat nem adóreformot jelent, hanem egy önkényesen kiválasztott réteg további értelmetlen sarcolását, liberálisként és felelős képviselőként ezzel nem tudok közösséget vállalni.

Természetesen értékrendem változatlan, továbbra is egy nyitott, befogadó Magyarországon szeretnék élni. Olyan országban, ahol a politika döntéseit átlátható módon, nem pedig homályos háttéralkuk alapján hozza meg. Olyan országban, ahol a köz ügyeinek intézésére megválasztott politikusok nem a kormány vagy a saját túlélésük érdekében hoznak  döntéseket. Politikusként ismerem és érzem saját felelősségemet, ennek tudatában mindent meg fogok tenni a jövőben is annak érdekében, hogy valóban ilyen országban éljünk mindannyian.

A képviselői mandátumomból hátralevő időszakot vállalásomnak megfelelően kitöltöm, továbbra is a XIII. kerület, Újlipótváros, Angyalföld és Vizafogó érdekében dolgozom lelkiismeretem és legjobb tudásom szerint.

Budapest-Újlipótváros, 2009. június 29.


Merker Dávid
 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenmasholnincs.blog.hu/api/trackback/id/tr791215891

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.07.01. 19:43:18

Hová tűnt az SZDSZ szavazótábora? Előzmény: Átigazolók és otthonmaradók. A pártok szavazótáborainak változásai 2006-2009   Hétfőn azt a szerény javaslatot tettem az SZDSZ-nek, hogy csomagoljanak össze és hagyják abba. Legyen vége, oszoljanak stb. A g…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

La_Fayette (törölt) 2009.06.29. 17:07:17

Teljesen igazad van Dávid! Jól tetted. Nagyon szomorú történet ez. Most volt időm egy hétig külföldön gondolkodni az egészen. Nagyon elkeseredtem, álmatlanul forgolódtam, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül.

JokerZ 2009.06.29. 18:10:20

de akkor rögtön el kell gondolkozni azon, hogy mi lesz az a következő formáció, amely ezen értékeket és célokat vállalhatóbban és transzparensebben fogja képviselni. oda pedig be kell lépni mihamarabb, vagy ha ez még nem létezik, meg kell csinálni.

vagy függetlenként vissza kell vonulni a helyi politikába, és felvirágoztatni a kerületet.

vagy valami másik szakmát kell választani, legalábbis egy időre. szeretnénk hallani nem csak a jelenről, hanem a tervezett jövőről is!

Janovszki Zsolt 2009.06.29. 18:11:22

@R.A.F.:
Egy vagy a 62.527-ből, de nem vagy egyedül. Az elkeseredésed jogos.

Janovszki Zsolt 2009.06.29. 18:13:32

Dávidnak pedig sok sikert kívánok a helyi politikában, vagy akárhol máshol, mert Angyalföldért sokat tett, bárki-bármit mond.
Take care.
Zs

tegyükfel 2009.06.29. 19:00:03

A miheztartás végett: Merker Dávid 2006-ban a kompenzációs listáról az SZDSZ jóvoltából szerzett mandátumot. Nem egyéni képviselőként.A 5. választókörzetben 756 szavazattal(26,75%) 3. lett a szocialista és a fidszes jelölt mögött.

Rózsa Misi 2009.06.29. 19:04:46

Dávid!

Te azzal kezdted, hogy köszönetet mondtál. Enged meg, hogy én is azzal kezdjem, hogy megköszönjem neked azt a korrektséget és tisztességet amit az SZDSZ-ben mindig is képviseltél. Élvezet volt hallgatni rendre felszólalásaidat az SZDSZ testületeiben. Örülök annak, hogy megismerhettelek és bár a döntésednek nem örülök és szeretnélek lebeszélni róla, most is korrekten viselkedsz.

Nagyon remélem, hogy a küldöttgyűlés után olyan állapotok állnak majd elő, amik miatt te is fékezhetetlen vágyat érzel majd a visszalépésre közénk. Vagy ha nem úgy sülnek el a dolgok, ahogy optimálisnak gondolnám, akkor legfeljebb mi csatlakozunk hozzád. De ezt a harcot még bent meg kell vívni. És én az örök optimista hiszek abban, hogy az SZDSZ többsége nem a tisztességtelenség oldalán áll. Bízom benne, hogy neved mellett a következő önkormányzati választáson is az SZDSZ lógoja lesz jelen. Mert szükségünk van rád és a munkádra, tudásodra, emberségedre. Vissza kell vennünk az SZDSZ-t és újra azzá alakítani, aminek alapítottuk.

Bosko Balaban 2009.06.29. 21:23:07

A XIII.kerületben élek és a helyi Fidesz-kpnp iroda gyakori látogatója, segítője. Nemrég én is blogot csináltam, ahol a lemondásodról szóló cikket fel is tettem. A hírt örömmel olvastam mivel a mostani SZDSZ továbbra is dacol a többségi népakarattal. Megnéztem a blogodat és azt vettem észre hogy ismét egy tisztességes, rendes SZDSZ tagot ismerhettem meg. A Gulyás, Béky féle SZDSZ vonulat számomra szimpatikus és ha rajtuk múlt volna, az SZDSZ egészen máshol tartana most. Így utólag már nem tudok annyira örülni a döntésednek mert rád tényleg szüksége lenne az SZDSZ-nek és a politikának. Remélem 2010 után is fogsz még a politikával foglalkozni és még fogok rólad hallani. Szerintem téged más pártokban is szívesen látnának.

Rá Dios 2009.06.30. 11:20:57

@tegyükfel:
Mindjárt meghatódom...
Listás képviselői posztot megtartani nem elegáns. Azt ugyanis a párt szerezte neki, míg az egyén, ha győz, a pártot segíti.

infidelitas (törölt) 2009.06.30. 13:49:45

Dávidka!:)

A kérdés már csak az, hogy a XIII. kerületi frakcióból is kilépsz-e?

pensanto 2009.07.02. 00:03:51

@tegyükfel: Hát igen!

Dávid!

Sajnálom, ha az értékrendedbe belefér az, hogy a képviselői mandátumodat megtartod....

Ennek ellenére sok sikert kívánok neked az életben.

Komponista 2009.07.10. 11:09:16

@Rózsa Misi: Nem kétséges, hogy Dávid a továbbiakban a LMP soraiban próbálkozik majd, ahol bizonyára nagy szükség lesz emberségére, jó meglátásaira, tisztességére - és főként arra, hogy "felvirágoztassa" a budapesti kerületek közül amúgy évek óta a legjobban fejlődő XIII. kerületet. Bárcsak még több ilyen tisztességes, becsületes, emberséges szabad demokrata politikusunk lenne, mint az őszinte jóakaratáról, tenniakarásáról, a társaihoz való hűségéről közismert Dávid.

Komponista 2009.07.10. 11:15:57

@Bosko Balaban: Bizony, várják már Dávidot nagyon - ha nem várták volna, inkább nem mozdult volna. Igazi meglepetés lesz, amikor bejelenti majd, hogy hosszú vívódás, a kerület érdekeinek felelős mérlegelése, a kisemmizettek védelme iránti elkötelezettsége, tenniakarása és személyes tisztessége nem vezethet máshová... csak a LMP soraiba. Én már előre meg vagyok lepve.

krisztiloca@gmail.com 2009.07.17. 08:05:09

Hat az minimum nagyon elgondolkodtato szerintem, hogy szerzonk meg csak nem is reagal a listas mandatumanak megtartasaval kapcsolatos, sulyos etikai aggalyokat felveto eszrevetelekre.

szomoru, ha valakiben mar huszon x evesen sincs ennyi tartas; nem csoda hogy az oregebb "liberalisok" mar egyenesen szetloptak magukat.

hanyok az egesz parttol, meg magamtol is, hogy 20 even at rajuk szavaztam...

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.07.26. 20:42:29

@krisztiloca@gmail.com:
Nem elgondolkodtató, csak éppen a júliust olyan helyen töltöm, ahol nem csak internet nincs, hanem térerő sem.

Ami az etikai aggályokat illeti, az önkormányzati tisztségüket a pártjaikat elhagyók általában meg szokták tartani, így tett pl. Ungár Klára is, amikor Fodor Gáborral elhagyta a Fideszt; a parlamenti mandátumáról lemondott, fővárosi képviselői tisztségét megtartotta, hasonlóan számos, a Fidesz antiliberális fordulata miatt távozó politikushoz.

Itt ugyanis, szemben a Parlamenttel, ahol egy listás képviselő 8000000 választó szavazataiból részesül, sokkal kisebb közösséget képvisel, nem pedig pártoknak köszönheti mandátumát.

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.07.26. 20:44:56

@Bosko Balaban: Lehet, hogy szívesen látnának, de jelenleg nincs olyan liberális párt, amellyel azonosulni tudnék. Mivel a döntésem csak és kizárólag a saját értékrendemen alapult, természetesen a mostani pártok egyikéhez sem fogok csatlakozni.

Komponista 2009.09.30. 09:17:52

@Mdavid: Természetesen ez nem igaz, hiszen Ön listán jutott be a képviselő testületbe, majd a párt küldte abba a munkabizottságba, amelynek tagságáról nem hajlandó lemondani. Ne kerteljünk: kisszerű, szánalmas és elszomorító az Ön magatartása, bár jól reprezentálja annak a felelőtlen társadalmi rétegnek a morális helyzetét, amelyhez Ön is tartozik. Ha kilépett a pártból - le kell mondania a mandátumáról is, hiszen azt a párttól kapta és nem egyéni indulóként szerezte. Ez ilyen egyszerű. Ha nem mond le a mandátumról, nem más, mint egyszerű megélhetési politikus. A többi mese. Mindezt tudnia kell, ha már magától nem jött rá: amikor Ön felbukkan a képviselő testület ülésein mindenkinek ez jár a fejében, teljes joggal.

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.09.30. 09:46:11

@Komponista: Atyaég, még több ilyen bérkommentelő kellene, mint komponista, máshol szinte nem is ír, csak nálam, és szóról szóra a kerületi szocialista vezetés gondolatait visszahangozza, persze a név felvállalása nélkül :)

Kedves komponista, a megélhetési politikusok jövedelmükből meg tudnak élni, a kerületi képviselők 70000 forintos fizetéséből én nehezen jönnék ki. Szerintem az olvasók vannak olyan intelligensek, hogy átlássanak a szitán...

Komponista 2009.10.06. 16:10:04

@Mdavid: Vártam már hogy mikor veszíti el a fejét kedves Dávid, és íme, nem kellett sokáig várnom. Érvek hiányában persze rágalmazni próbál, bérkommentelőnek titulál, megfejelve azzal, hogy bizonyára helyi szocialista vagyok... Szégyen, hogy keresztény demokratának nem vél: pedig abban a pártban kifejezetten erős erkölcsiségű, ép morális érzékű, belülről vezérelt emberek ülnek: hallgassa csak meg pl. Gubicza Katalin képviselő társa megható önvallomását a Mária Rádió honlapján. Mit számítana az én állítólagos bértollnoki pártállásom(!?), ha Ön egyéni indulóként jutott volna a mandátumához (listás helyet bitorol a szadeszből való kilépése óta)? Én csak egy sötétben bujkáló hozzászóló vagyok: Ön buzgó közéleti ember, ugye, aki a közjóért minden áldozatra képes - még a saját pártját is ott hagyja érte, ha úgy látja helyesnek. Ami a 70.000 forintot illeti, Ön ismét csúsztat. Nem az a probléma, hogy a 70.000 forint sok-e, vagy kevés. Az a probléma, hogy a pártjából való kilépése óta Ön a hátramaradó párttagok egyike helyett veszi fel ezt a pénzt - a helyett a személy helyett, aki a listán az Ön megüresedő helyére léphetett volna, pártját képviselve a helyi döntéshozó szervben. Érzi a moralitás hiányát? Látja az emberek szemében hogy mit gondolnak az Ön jelleméről? A kerületben nem akadt elég választópolgár annak idején, akik Önt szerették volna a képviselők között látni. Pont. Pártistán jutott be a testületbe. Pont. Kilépett a pártból, le kellett volna azonnal mondania a mandátumról (amely nem az Öné) és az azzal járó juttatásokról is. Pont. Kérem, gondolja végig a saját, elfogadhatatlan helyzetét és hozza meg a szadeszesek és nem szadeszesek, keresztények és mohamedánok, maszoposok és madöfösök által egyaránt elvárt, egyetlen tisztességes döntést. De ha úgy könnyebb, akkor válaszoljon valami olyasmit ismét, amit Ön becsületbe vágónak gondol. Kedves Dávid.

Lacapc 2009.11.11. 10:43:29

@Komponista: Tisztelt Komponista! Az Ön véleménye demagóg. Ugyanis semmit nem tudunk a választói akaratról, hogy milyen Merker Dávid megítélése a választópolgárok szemében. Az Ön analógiájából kiindulva az egész szdsz listás és nem listás képviseőknek azonnal le kellene mondania, mert népszerűsége a választópolgárok körében annyira lecsökkent. Furcsa, hogy Ön a pártot nem, de Dávidot kötelezné erre. Furcsa ez a kettős mérce. És az is igaz, hogy a párt pont annyira (ki) használta Dávidot, mint amennyire ő a pártot. Egy demokratikus párt nem állhat robotokból. Ezt pont egy szdsz-es ne tudná?
Tisztelettel: L
süti beállítások módosítása