Mdavid 2009.06.24. 09:12

Pofátlanság? :)

A Stop.hu cikke az Ipoly utcai ingatlanokról, kommentár nélkül. Azt az olvasókra bízom, hogy ki a "pofátlan", Hiszékeny Dezső, aki mondja, vagy képviselőtársaim és én, akikről mondják. :)

Nekiesett az SZDSZ a szocialistáknak - a Fidesz feljelentést tesz?
2009. június 22. 20:00 | Forrás: STOP
 

Az épület
Fotó: STOP/Radó Alexandra

 

Közvetetten egy virgin-szigeteki offshore cég is részesül abból a homályos üzletből, amelyet a XIII. kerületi önkormányzat kötött egy Szent István parkhoz közel eső, 3000 négyzetméteres telek eladására. A helyi szabaddemokraták szerint a szocialista vezetésű önkormányzat jóval áron alul adta el az ingatlant, ráadásul a szerződésben kikötötték, hogy felépült házban háromszoros áron visszavásárolnak egy nagyobb részt. A kerületi Fidesz feljelentést tesz az ügyben.

Hanyag kezelés miatt ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést a XIII. kerületi Fidesz egy XIII. kerületi, nagy értékű ingatlan adás-vétele kapcsán, tudta meg a STOP Szabó Györgytől, kerületi fideszes képviselőtől. Újlipótváros, és egész Budapest egyik legdrágább részén, a Szent István park szomszédságában az önkormányzat két telek összevonásával 2859 négyzetméteres ingatlant hirdetett meg, és adott el a helyi SZDSZ szerint áron alul, és úgy mintha az kizárólag csak egy cégnek lenne megfelelő.

Az Ipoly utca-Kárpát utca sarkán fekvő telekre az önkormányzat a piac szabályainak megfelelően pályázatot írt ki. Merker Dávid SZDSZ-es kerületi képviselő már azt sem érti, miért kellett eladni a telket, a további gyanút táplálja, hogy a pályázatok beadására nagyon szoros határidőt adtak meg, így a versenytárgyalásra kizárólag egy cég, a Jászingatlan Ingatlanfejlesztő és - forgalmazó Kft. adott be árajánlatot. A cégnek így nem is kellett licitálnia, és a 330 millió forintos kikiáltási áron megszerezte a telket.

A Jászingatlan Kft. egy projektcég, amely a telken egy hetven lakásos házat épít. A kft-t 2008 őszén ingatlanfejlesztésre hozták létre, mondta a cég egyik tulajdonosa, Lovas Tamás. A másik tulajdonos a BHG Zrt. Különös, mondták Merker, hogy az igazi vevők személye nem ismert, hiszen a BHG Zrt-nek viszont egy virgin-szigeteki offshore cég, Girasol Invest & Trade SA a tulajdonosa.

A szabad demokraták támadásából angyalföldi politikai perpatvar lett. A STOP megkeresésére Hiszékeny Dezső, a városrész szocialista alpolgármestere az SZDSZ támadását pofátlannak nevezte, mert szerinte a kis párt a projektet a kezdetektől fogva támadta, ami miatt az alpolgármester szerint három olyan jelentkező is inkább visszalépett, minthogy belekeveredjenek valamilyen "politikai adok-kapokba". Így maradt csak a Jászingatlan, "erre az SZDSZ meg most ezt az egyet támadja" - háborgott Hiszékeny úr.

Az SZDSZ szerint ezen az áron semmiképpen sem indokolt az ingatlan eladása. A környéken sokkal magasabbak a négyzetméterárak, mondják, de Hiszékeny Dezső szerint a pályázó nem egy ingatlant, hanem egy bontásra váró épületet vásárolt meg (a telken jelenleg egy magasfölszintes raktár, és egy már bezárt bolt áll). Hogy mi drága vagy mi olcsó, azt a piac határozza meg, mondta az alpolgármester, majd hozzátette, a bontás költsége 40 millió forint kiadást jelent a beruházónak, ráadásul az összevont telekből a kisebbik, 852 négyzetméteres terület alatt mélygarázst kell építenie, fölötte pedig játszóteret, ami szintén jelentős költség, sorolta Hiszékeny Dezső a kerületi szempontokat. Hiszékeny Dezső elmondta, hogy előzőleg két igazságügyi ingatlanbecslővel és egy értékbecslővel is felértékelték a telket, és az őáltaluk mondott összeg még annál is kevesebb volt, mint amit végül kaptak érte.

Lovas Tamás, a beruházó, a STOPnak elmondta, hogy az előzetes látványtervet három nap alatt készítették el, a megtérülési számításokat pedig további egy hét alatt, így sikerült a szűkös határidő ellenére elkészülniük. A beruházás összértéke 2,4 milliárd forint, amelynek a hatvan százalékát önerőből állják, a többihez bankhitelre van szükségük. A megtérülésről üzleti titokra hivatkozva nem árult el többet, és cáfolta, hogy előzetes információik lettek volna az ingatlan eladásáról.

Az SZDSZ amiatt is szót emelt, hogy az önkormányzat a szerződésben vállalta azt is, hogy a megépült ingatlanban majd a földszinti helyiségeket 400 ezer forint négyzetméteráron visszavásárolják. Erre azért van szükség, mert ott a kerület orvosi rendelőket nyit, mondta Hiszékeny Dezső alpolgármester. Az SZDSZ viszont azt állítja, hogy ezáltal a vevő gyakorlatilag 170 millió forintért jutott az ingatlanhoz. Szabó György fideszes képviselő is azon a véleményen van, hogy a telekkel kapcsolatos adás/vétel párhuzamba állítható a VII. kerületi "bizniszekkel", amelyek miatt a VII. kerületi polgármester vizsgálati fogságban ül. A rendelővel kapcsolatos szerződés pedig szerinte további aggályokat vet fel. Egy biztos, az ügynek lesz még folytatása.

Szerző: Bohus Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenmasholnincs.blog.hu/api/trackback/id/tr501204945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lisanne · http://klassdsign.com/ 2009.09.19. 12:55:33

Itt lakom a közelben, csak most olvastam, hogy mit terveznek a telekkel. Abban reménykedtem, hogy valami értelmes, "közcélú" dolog lesz, de nem. Társasház... könyörgöm miért? Ki tud most lakást venni? Elszomorodtam :-(
süti beállítások módosítása