A napokban megkezdődött a Hollán Ernő utca Szent István körút és Budai Nagy Antal utca közti szakaszán a sétálóutca építése. Ezzel kapcsolatban kaptam az alábbi levelet:

Tudsz-e valamit arról, kinek áll érdekében a Hollán Ernő utca "felújítása". Az utcában lakók - sajnos - időben nem tudtak összefogni...60 parkolóhely, köztük egy rokkanté megszűnik. A Rotschild, a Príma Pék - állítólag hajnalban szállíthat. ( tudnod kell, hogy hattól most sem lehet már aludni, mert hátramenetben, sípolva jönnek be a szállítók. Eddig úgy hírlett, hogy vendéglátósok fognak megjelenni. Most úgy értesültem, hogy mindenkinek meghosszabbították a szerződését. Ettől kezdve teljesen érthetetlen, hogy a Jászai Mari tértől 50 méterre, miért kell megszüntetni 60 autó parkolási lehetőségét.

A Hollán Ernő utca elején már tavaly el kellett volna kezdeni az átépítést, azonban ez a levélben említett boltok fellebbezései miatt meghiúsult. Az utcának ez a szakasza régóta az egyik szégyenfoltja a kerületnek, nagy átmenő gyalogos forgalommal, lepusztult úttesttel, össze-vissza parkoló autókkal. Sokan csak ennyit látnak Újlipótvárosból, ezért sem mindegy, hogyan néz ki ez az utca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képviselőként egyértelműen azt gondolom, hogy a parkoló autók és a gyalogosok közül egyértelműen az utóbbiak érdekében kell cselekedni. Ha a mostani állapot helyett egy rendezett, szép sétálóutca lesz a Hollán Ernő utcában, akkor ez az ott lakók érdekét is szolgálja. Nem csak rendezettebb környezetben fognak élni, hanem nő az ingatlanok értéke is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A teherszállítás problémájával valóban kell foglalkozni, bár a fővárosi teherforgalmi stratégia általunk kezdeményezett módosítása miatt Újlipótvárosba csak külön engedéllyel hajthatnak be 3,5 tonnánál nehezebb járművek. Az valóban nem elfogadható, ha a rakodás úgy történik, hogy a lakókat felébresztik, de ez nem a sétálóutca megépítésével függ össze, hanem az üzletek magatartásával.

  

A tervről bővebben a Városképp blogon is írnak, érdemes elolvasni. Remélem, amint megvalósul a terv, azok is szeretni fogják, akik egyelőre nem támogatják a sétálóutca építését.

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenmasholnincs.blog.hu/api/trackback/id/tr151138473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pepe83 (törölt) 2009.05.25. 13:41:23

Abban igazad van, hogy egy szép sétálóutcában jobb lakni, azonban megértem azokat a lakosokat, akik félnek az odatelepülő éttermektől.

Én is hasonló helyzetben vagyok sajnos.

A lakásom ablaka alatt nyaranta egy étterem kerthelyisége működik. A lakók folyamatos panaszának engedve a zene a korábbi éjfél helyett már csak 22 óráig szól, azonban a hangoskodó német turistákat 23 óráig, néha éjfélig kell hallgatnunk. Mivel kint főznek, a lakást 18 órától elárasztja az ételszag. Tavaly ugyan műanyag ablakokat tetettem föl, amivel mind a zajokat, mind pedig a szagokat kívül tudom tartani, ilyenkor azonban a nyáron fülledt, levegőtlen szobában képtelenség aludni.
A rendőrségre korábban napi 8-10 panasz érkezett az étterem miatt. Mikor egyszer én is telefonáltam nekik, azt a választ kaptam, hogy „de hát ön is szórakozik valahol”.
Úgy tűnik, hogy az önkormányzatot sem igazán érdeklik a lakók. Egyrészt nem értem miért adnak üzemelési engedélyt egy kerthelyiségnek, mikor az étterem benti része az év többi részében a lakók zavarása nélkül üzemel, másrészt miért engedik, hogy éjfélig legyenek nyitva.
Én megértem, hogy az éttermeknek is élniük kell valamiből és a turistáknak is meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy beüljenek vacsorázni valahova, de a lakók nyugalma szerintem előbbre való.

Hiába lakik valaki szép környezetben, ha a környék üzletei, éttermei megkeserítik a mindennapjait.

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.05.25. 17:42:48

@Pepe83: Fontos kérdést vetettél fel, de én nem keverném össze a kettőt. A most épülő utcára legfeljebb egy-két asztal férne el, élőzene vagy bármi egyéb zajforrás aligha. Nem is az a célja a sétálóutca építésének, hogy egy újabb Ráday utcát hozzunk létre. A vendéglátóhelyek nyitvatartására nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a kerületben, adott esetben még túl szigorúak is, ezeket be kell tartani és tartatni.

A rendőrség válasza elfogadhatatlan, minden ilyen esetet érdemes írásban rögzíteni, hiszen pont az a feladatuk, hogy betartassák a jogszabályokat, nem pedig véleményezniük kell a polgárok életvitelét. Kérlek, a konkrét esetről küldj egy e-mailt, megpróbálok segíteni, ugyanis ez több helyen is sérti a törvényeket és a rendeleteket.

Pepe83 (törölt) 2009.05.25. 21:05:15

Köszönöm a felajánlásod, lehet, hogy élek is vele, bár nem hiszem, hogy eredményt lehet elérni az ügyben.

Az étterem csak 22 óráig szolgáltat zenét, a vendégek zaja, illetve a tányérok csörömpölése pedig nem éri el azt a hangszintet, ami miatt a hatóságnak lépnie kellene.
Tavaly szagelszívót is felszereltek a sütő fölé, azonban ezzel mindössze magából a kerthelyiségből szívják el az ételszagot (többé-kevésbé), az utcáról ugyan úgy bejön a szag a lakásokba (bár így már jóval kevesebbe).

Azt meg kell jegyeznem, hogy az utóbbi időben tényleg tettek azért, hogy kevésbé zavarják a környéket. Sajnos ezektől függetlenül a lakók számára tökéletes megoldást a kinti sütés megszüntetése és a 22 órás záróra jelentené. Ehhez gondolom kerületi szintű döntés kell (I. kerület), azt pedig nem olyan egyszerű meghozni.

szabógyuri 2009.06.02. 12:03:50

Kedves Dávidom!

Természetesen a sétálóutca projekt egyértelműen támogatható. Persze az lenne a tökéletes megoldás, ha a parkolóhelyek problémája is megoldódna. A gyalogosok érdeke tiszteletreméltó, de közel sem elhanyagolható a parkolás problémája sem. Az egyik érintett ház évekkel ezelőtt felajánlotta az udvarában illetve a pincéjében kialakítandó garázsokkal a parkolás problémájának a megoldását. Sajnos az önkormányzat nem támogatta ezt a kezdeményezést (sem). Úgy érzem akkor lenne megfelelő az ilyen projektek kivitelezése, ha minden problémára keresnénk és találnánk megoldást, hiszen bármennyire szeretjük mind a gyalogosokat, mind a biciklistákat nem lehet figyelmen kívül hagyni a városrészben tapasztalható parkolási káoszt amit a jelen projekt tovább súlyosbít.

SCRAM 2009.06.03. 14:32:29

Még egy adalék a "sétáló"utcához.
Ügyes a 30%-os parkolási díjemelés. Kérdés a 135 Ft-nek mennyi a 30%-a?
Mert most 365 Gt lett? Vagy jómagam nem tudok számolni... : -)
Más,mért volt jó a rakpartot is fizetővé tenni.
Azt már nem is kérdem, hogy pont most az EU választások előtt...

révészandris 2009.06.09. 12:38:01

Drága Képviselőm!
Nekem az az egyik nagy bajom, hogy pl. úgy hírlik, a Príma Pék és a Rotschild részére a Szt. István krt-on alakítanak ki "rakodó udvart".Kérdem kellő tisztelettel, rakodás után hova mennek majd a kamionok???Csak nem Budára? Ezek a szállítók egy méterrel sem szeretnek többet menni, mint a minimum. No és a Margit híd felújítása alatt hogyan fognak visszafordulni? Én azt gondolom - függetlenül most már a sétálóutcától, - hogy semmi nincs átgondolva.Egy dolog egészen biztos. Egy lakás értékét nem emeli, ha a környékén sem lehet megállni...

révészandris 2009.06.09. 12:50:18

...és még valami: Néhány évvel ezelőtt, amikor egy cég meg akarta venni a teljes tetőteret kb. 40 millió ft-ért és a házat is felújították volna, a "hivatalnak" az volt az álláspontja - és ez nyilván törvény - hogy csak úgy lehet újabb lakásokat létrehozni, ha parkolóhelyet is tud biztosítani az építtető. Ez a "törvény - összesen 60 millió ft-ba került a társasházunknak.
Akkor most hogy is szól ez a törvény?

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.06.10. 11:04:48

@szabógyuri: Szia Gyuri, örülök, hogy te is ellátogattál a blogomra. A parkolási káoszra részben megoldás a díjemelés, hiszen így - remélhetőleg - sokakat rábír, akik nem itt élnek, hogy autójukat hagyják otthon.

Nem hiszek abban, hogy még több parkolóhely létesítésével megoldható a probléma, éppen ellenkezőleg, szemléletváltásra van szükség.

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.06.10. 11:06:20

@SCRAM: Két dolog történt Újlipótvárosban; egyrészt a korábbi 2-es és 3-as övezetből átkerült a magasabb díjszabású 1-esbe a terület, másrészt a díjakat (!) év után először emelték.

SCRAM 2009.06.26. 08:57:21

Kedves Dávid!

Igaz, hogy a szökőkút a brüsszeli Maneken Piss magyar megfelelője lesz, csak itt a Polgármester Piss lesz a neve?

brand_boy 2009.08.19. 18:28:45

És vajon mi került 100 millióba a projekten ?
süti beállítások módosítása