A Szabad Demokraták Szövetségének XIII. kerületi szervezete szerint a Fidesznek részt kellett volna vennie a szombati megmozduláson az újlipótvárosi Szent István parkban, ahol több ezren demonstráltak a rasszizmus ellen. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy ehelyett a jobboldali párt kerületi frakcióvezetője arra használta fel a szélsőséges agresszió roma áldozatairól szóló megemlékezést, hogy Kövér László legsötétebb napjait idéző hangnemben gyalázza politikai ellenfeleit.

 

Sokatmondó, hogy a Fidesz egy antirasszista demonstráció ellen fel tud szólalni – akkor viszont, amikor egy XIII. kerületi templomban tartott fórumot a szélsőjobboldali Jobbik, a párt néma maradt. A XIII. kerületi liberálisok szerint a Fidesz súlyosan téved, amikor a rasszizmus egyik okaként a „három csapás” törvényjavaslat parlamenti elutasítását jelöli meg. A magyarországi cigányellenességet a roma integráció erősítésével és a demokratikus politikai erők közös fellépésével lehet megszüntetni Magyarországon. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a Fidesz egyre kevésbé partner ebben.

 

Egyúttal szeretnénk megköszönni a XIII. kerületi liberálisok nevében mindenkinek, aki részvételével és támogatásával tett hitet egy befogadó, demokratikus Magyarország mellett a szombati demonstráción.

 

Merker Dávid

 

a XIII. kerületi önkormányzat képviselője

 

Szabad Demokraták Szövetsége

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenmasholnincs.blog.hu/api/trackback/id/tr511126712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spaller Endre 2009.05.17. 16:50:57

Kedves Dávid!

Ha a habot letörlöd a szád széléről, akkor szívesen beszélgetek veled a tegnapi rendezvényről.

Mi változik a faluszéleken a tegnapi rendezvénytől? Lesz-e bárki, aki a rendezvényről hazatérve nyugodtan hajthatja álomra a fejét? Az elmúlt hét évben előrébb léptünk-e bármilyen kérdésben, ami a romákat illeti?

Az elmúlt húsz évben, akik beszélni mertek erről a kérdésről, azt lerasszistáztátok, pont azzal a lendülettel, ahogy ezt a cikket megírtad. Dávid, ma emberek halnak meg! Igenis tudnunk kell érdemben beszélni a romákról, és az ő integrációjukról. Tudnunk kell arról beszélni, hogy aki törvényt sért, az bíróság elé fog kerülni, és akit megtámadnak, azt meg kell tudnunk védeni. Származástól függetlenül. Az elmúlt 20 év politikája, a ti politikátok e téren válságban van. Tudnunk kell annak a megújításáról beszélni anélkül, hogy rasszizmussal vádolnád a másikat. Főleg, ha tudod, hogy az illető nem rasszista.

A politikai haszonszerzésről beszéltem tegnap. Az ízlésedre bízom, hogy Kóka János, és a mellette álló roma fiatal nem csak a pannon-pumás népszerűségvesztés ellentételezését szolgálta-e. Ugyan mit tett Kóka János a romák integrációjáért? Ugyan mit tud ő arról, hogyan élnek emberek a falvak végén? Szerintem gyomorforgató volt, ahogy odaállt két jól sikerült vágóképért, miközben e kérdésben sem pártelnökként, sem miniszterként semmit sem tett le az asztalra. Azt is az ízlésedre bízom, hogy egy ehhez hasonló rendezvényt a gyilkosságok másnapján, vagy az EP kampány egy jól ütemezett pillanatában kell megtartani. Az előbbi esetben biztosan ott letten volna, ahogy ott voltam a Hollán Ernő utcai megmozduláson is.

Ha már a Jobbik szóba került, akkor talán azt is leírhattad volna, hogy tucatszor felszólaltam a szélsőségek ellen. Az általad említett esetben valóban, ezt csak négyszemközt tettem meg.

A végén a cikked tárgyi tévedései:
1. Én nem az antirasszista tüntetés, hanem a rasszizmus, és a politikai haszonszerzés ellen szólaltam fel.
2. A "három csapás" törvény elutasítása nem a rasszizmus oka, hanem egy megoldási lehetőség elutasítása.
3. Mi valótlant állítottam a politikai ellenfeleimről?

Spaller Endre
www.spaller.hu

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.05.18. 10:00:11

Kedves Endre, a nyitó mondatodat inkább átugrom, ha nem haragszol, eddig nem ez a stílus volt a jellemző kettőnk vitáira. A levél többi részére szívesen válaszolok. Örülök, hogy ez a mostani rendezvény nem kerülte el a figyelmedet, szemben az áldozatok tatárszentgyörgyi és tiszalöki temetésével, ahol számos jobboldali politikus is megjelent, szolidaritását kifejezni, ha már írod; "Azt is az ízlésedre bízom, hogy egy ehhez hasonló rendezvényt a gyilkosságok másnapján, vagy az EP kampány egy jól ütemezett pillanatában kell megtartani. Az előbbi esetben biztosan ott letten volna, ahogy ott voltam a Hollán Ernő utcai megmozduláson is.". Nos, a temetések ilyen szolidaritási megmozdulások (is) voltak, akár - szavaidnak megfelelően - el is jöhettél volna. Remélem több ilyen temetésen nem kell körülállni az ártatlan áldozatok koporsóját, akiknek egyetlen "bűne", hogy a falu szélén laktak és a bőrük barnább volt az átlagnál.

Bár a Szabad Demokraták Szövetsége régóta élen jár az önsorsrontásban, azt azért nem kellene feltételezni, hogy egy "kampányrendezvényen" olyan szónok beszélne, akiről a következőt írja a mai Népszabadság: "A tömegben kormánytagok, ismert MSZP-s és SZDSZ-es politikusok is feltűnnek, de Horváth Aladár beszéde alaposan rácáfol azokra, akik hajlamosak szocialista-liberális kampányrendezvénynek minősíteni a demonstrációt. (...) először a konzervatív oldalon lévő barátaink távolodtak el, majd a liberális és baloldali politikusok hagytak cserben minket. Közben a romák válságos helyzete tovább mélyült. A hatalommal bírók nem védenek meg bennünket. Magunkra maradtunk, védtelenül." Szerinted így néz ki egy kampányrendezvény?

Végül egy személyes megjegyzés. A tiltakozásod - függetlenül attól, hogy egyetértünk-e a tartalmában - akkor lenne hiteles, ha hasonló vehemenciával minősítenéd saját pártod azon politikusait, akik koalíciót kötöttek a neonáci Jobbikkal. Hiszen az nem elég, hogy tudjuk, te magad elutasítod az intoleranciát és a rasszizmust, ha pártod a kettős beszéd híve még mindig. Nem kell messzire tekinteni, elég csak a Duna túlsó partjára, Óbudára, ahol a Jobbik közös jelöltként bejutott képviselője azután lehet tagja a magát "Polgári" névvel felruházó frakciónak, hogy tevékeny részese volt a TV ostromának. Sajnos a Fideszből ma kizárnak valakit, mert ellenszegül az elnökség döntésének (ahogy itt, a kerületben is megtörtént), azonban a Jobbikkal való koalíció kevés ehhez. Szóval, először kérlek, vedd észre a gerendát, aztán beszélhetünk a szálkáról is.

Merker Dávid

nick: 2009.05.31. 23:46:24

Dávid, mekkora demagóg vagy, ez elkeserítő

ez közelében sincs semmilyen liberalizmusnak - mondjuk, gondolom, tudod

hát köszi szépen azok nevében is, akik esetleg még bíztak volna benned :-S

itt tartunk...
:-(