Ez év márciusában Figyelők címmel jelent meg ezen a blogon egy bejegyzésem. Az írás megjelenését, amelyben a XIII. kerület a közérdek szempontjából elfogadhatatlannak minősített gyakorlatát mutatta be, igen komoly reakciók követték.

Itt a blogon a vélemények között személyesen az illetékes alpolgármester reagált, fejtette ki ellenérveit, majd ezt követően a kerület önkormányzati kiadású lapjában, a XIII. Kerületi Hírnök idei évfolyamának 8. számában J.G. jegyzésében „A köz biztonságát vigyázzák” címmel jelent meg alpolgármester úr érveléseit visszhangzó cikk.
Mindenképpen örömteli, hogy egy ilyen kerületi problémára koncentráló blogbejegyezés ekkora érdeklődésre tart számot, ám sajnos előrelépés ettől még történt ügyünkben.
Csak emlékeztetőül: a kerületi közbiztonsági mutatók romló tendenciát mutatnak. A térfigyelő rendszer kiépítése és üzemeltetése súlyos százmilliókba került eddig is, ezután is – tekintettel arra, hogy idén is jónéhány kamera kerül kihelyezésre. Ám e rendszer hatékonysága nem éri el a minimálisan elvárható szintet köszönhetően annak, hogy a szakterület szocialista alpolgármestere ragaszkodik a jelenlegi, Budapesten is kirívóan rossznak számító üzemeltetési módszerhez. Pedig ha egy problémát valóban meg szeretnénk oldani, első lépésként elkerülhetetlen, hogy felismerjük a probléma forrását. 
A legutóbbi írásomat követően alapos támadás ért, miszerint sem hozzáértésem, sem megfelelő információm nincs arról, hogy érdemben szólhassak ez ügyben. Így ismételten utánajártam minden állításnak, elkerülendő minden félreértést, szándékos félremagyarázást, s mindent, ami tisztánlátásunkat gátolhatná.
Megkerestem újra több érintetett, s az eredmény lehangoló. Nem különösebben nagy örömmel, de mégiscsak beigazolódott, hogy állításaim helyénvalóak: baj van. Sőt annál is nagyobb! Talán nem véletlen e heves offenzíva. Az alpolgármesteri reakció, és a vele egyidejűleg a kerületi hivatalos önkormányzati lapban megjelent propagandaírás több sebből is vérzik. Egész egyszerűen a cikk egy kivonatolt formája az alpolgármesteri beszámolónak, és annak valótlanságát is –bár felületesen- átveszi.
A technika jelenleg nemhogy az egyéb célokat nem szolgálja, de jelenlegi működési formájában a bűnmegelőzést illetve az elkövetett bűncselekmények felderítését sem képes elősegíteni illetve abban esetleges bizonyítékot szolgáltatni rögzített videofelvétel alapján. Ombudsmani állásfoglalás alapján csak a rendőri szervhez bekötött térfigyelő-rendszer képei rögzíthetőek.  A cikk azon állítása mely szerint létezik egy felvételt a kerületi kapitányság ügyeletére átlövő technikai megoldás, valamint az adatrögzítés, egyszerűen nem igaz.
Ugyanígy valótlan az, hogy betörések esetén egy sértett betekinthetett a rögzített felvételekbe, mert nem logikus, hogy egy be nem kamerázott területen elkövetett esemény (ház belső része, ahol a bűncselekményt elkövetik) kiszűrhető lenne az utcai felvétel alapján, hogy ezt éppen rögzíteni kell. (amúgy sem igazán jogszerű s rögzítés). Adódik a kérdés: mibe lehetett betekinteni? Valóban folynak tárgyalások egy ilyen technika kiépítéséről, ám ez messze nem fogja a kérdést megoldani, mert amint a cikk mellékletében szemléltetésként lehozott kép mutatja, hogy 2 fő figyel 5x közel 100 kis méretű (5x10 cm) majdnem jelen idejű monitor részletet, ami önmagában sem teszi lehetővé, hogy valós térfigyelésről beszélhessünk. Fel sem ismerhető, hogy melyik kép az amelyik a későbbiekben érdekes, rögzítésre érdemes lehet. Különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi kapcsolattartás kizárólag telefonon történő bejelentésekről szól, az is esetlegesen. Ebből adódik, hogy nem igaz a cikk azon állítása sem, hogy „az adatok azonnal elérhetővé válnak a rendőrség számára”. Ember nincs aki a vetített képek alapján, ami jelenleg 20 monitoron 4-es osztásban megjelenik, el tudja dönteni, hogy melyik ernyőn látottak az említésre (rögzítésre) érdemesek.
Különösen megkapó, hogy megemlíti a cikk a kft saját kivonuló szolgálatát. Felmerül a kérdés, hogy milyen hatósági intézkedési jogköre van az ott dolgozóknak, az állampolgári jog és kötelesség jogán felül. Amennyiben ilyennel nem rendelkeznek, mit tehetnek az esetben, ha bármit is észlelnek?
A 2008 évben elért eredmények, (szemetelők illetve póráz nélkül kutyát sétáltatók figyelmeztetése, szabálytalanul parkoló autók) nem tekinthetők valós eredménynek, különös tekintettel arra, hogy mennyibe kerülnek. A 2000 évben kihelyezett kamerák célja nem igazán ez volt. A jelenlegi formában csak egy mutatós kirakat politikáról beszélhetünk, évi sok tízmillió forint közpénzből finanszírozottan - valós eredmények nélkül.
A helyzet válságos, a közbiztonsági mutatók romlanak, rendőrségünk több segítséget érdemelne. A helyzet változást igényel! Az első lépés adott: e pazarló, értelmetlen rendszer felszámolása, újragondolása; a rendszerből élő ilyen-olyan kft-k pénzügyi igényeinek kielégítését tegyük most félre.
Szomorú, hogy nekem kell a kerületi szocialista rezsim figyelmét felhívnom saját kerületi párthonlapukon megjelent alapvetésükre: „   1. Szociáldemokrata felfogás szerint a közbiztonság nem lehet áru, azt az államnak kell garantálni, magánrendészettel ezt nem lehet helyettesíteni”
Nos, én idáig nem mennék el; csak tiszta, átlátható viszonyokat, propagandacikkek helyett őszinte beszédet és egy biztonságosabb XIII. kerületet szeretnék. Ez sem egyszerűbb.
Szabadai Viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenmasholnincs.blog.hu/api/trackback/id/tr221106322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ilyenmásholnincs 2009.05.11. 13:09:11

Csak adalékként idézném Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes pénteki nyilatkozatát térfigyelő kamera ügyben. Amiért különösen érdekes számunkra, XIII. kerületiek számára, hogy itt valahogy evidenciaként van kezelve az, hogy a telepítendő kamerák a rendőrségre illetve a közterület-felügyeletre kerülnek bekötésre, és az ügyben sehol sem találkozunk egyetlen, súlyos tízmilliókkal megbízott "szakértői" magáncéggel sem. Nekünk is ebbe az irányba kell tartanunk.

SzV


"Térfigyelő kamerarendszert építenek ki 15 fővárosi aluljáróban a következő három évben, a kamerákat bekötik a rendőrségre és a közterület-felügyeletre - közölte Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, aki kiemelte: az élhetőbb, a tisztább és a biztonságosabb Budapestért felújítják és folyamatosan takarítják a főváros 73 aluljáróját. Idén a Blaha Lujza téren, a Ferenciek terén és az Astoriánál várható felújítás." hirado.hu

nover 2009.05.17. 09:52:47

"Halk zene az éjszakában"!
T.Képviselő ur!
Elnézését kérem,hogy ujra zavarom,de ugy érzem,hogy problémám nem egyedi eset. Itt a Duna part közelében élőket(Kárpát u,Pozsonyi u,Pannónia,Népfüdő u)
is érinti.A jó idő eljövetelével lehetetlen hétvégén Péntek-Szombat ééjszaka pihenni.Éjjel 1 órától hajnali 55 óra-1/2 6 ig szól a disco zene.Már több helyen próbáltunk intézkedni.Ide ooda küldözgetik az embert a hivatalban.Eredmény semmi.A zene vagy a Margitszigetről jön,vagy az Árpád hid budai oldaláról.Be azonosithatatlan az eredete,de az tény,hogy lehet csukott ablaknál is hallani a dübörgést.A XIII ker önkormányzat a fővárosra terelni a felelősséget az engedély kiadást illetően.Ajánlották,hogy Óbudán kell panaszt tenni.Ők is háritanak,hogy a Margitszigetről jön a zene,nem Óbudáról,mert ott leszigetelt minden.Bed Boys,Bed Beach discok.Kaptunk arra is javaslatot,hogy hivjunk ki az éjszaka közepén" zajszint" mérő szakembert.Már elnézést kérek,de nem fogok hajnal 2 órakor hálóingben fogadni a lakásomban egy vad idegen embert.Nyugalmat csendet szeretnénk.Szenvedünk már lassan 1 éve mióta a Révész u háziorvosi rendelőt épitik.Hétfőtől szombatig,hajnal 7-től este 5 ig.Erre még a hétvégi éjszakáinknak is lőttek.A Sziget fesztivál idején sokan szabadságot vesznek ki mert zeng a környék.Kérném segitségét,problémánk megoldásában,hogyha lehetséges lenne.Köszönettel.

Ilyenmásholnincs 2009.05.19. 17:07:03

@nover: Kérem keressen meg levélben a viktor.szabadai@szdsz.hu e-mail címen.
SzV