Korábban már több alkalommal foglalkoztunk a blogon a Jud Süss című antiszemita propagandafilm újlipótvárosi vetítésével és az ügy egyre terebélyesdő történetével. Először közösség elleni izgatás miatt feljelentést tettünk, ezt elutasította az ügyészség, ezt követően panasszal éltünk. Az eset még az akkori miniszterelnököt is gyors reakcióra késztette, erről bővebben itt lehet olvasni.

Sajnos a közelmúltban az eljárás megszűntetése miatti panaszunkat is elutasították, ezért fordultunk a mai napon az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz. Beadványunkat szó szerint itt is nyilvánosságra hozom. Remélem, ha már az ügyészség hozzáállása ilyen, ez a hatóság tud érdemben tenni azért, hogy ilyen gyalázatos eset többet ne fordulhasson elő.

 

Dr. Demeter Judit
Elnök
Egyenlő Bánásmód Hatóság
Budapest 1024. Margit krt. 85.Tisztelt Elnök Asszony!


2008 július 29-én a Budapesti V. és XIII. kerületi ügyészségen közösség elleni izgatás bűntette vonatkozásában feljelentést tettünk. Az ok, hogy néhány nappal ezt megelőzően a XIII. kerületi Hegedűs Gyula utca egyik pincéjében több alkalommal is szervezett keretek között nagy nyilvánosság előtt levetítették az 1940-es évek náci propagandájának egyik talán leghírhedtebbé vált filmjét, a Jud Süsst.
A film elkészültének indítékai és körülményei illetve a nagyközönség előtti bemutatást követő reakciók a szakértők egybehangzó véleménye alapján egyértelműsítik, hogy a film alkalmas a gyűlöletkeltésre, adott társadalmi csoport elleni uszításra.

Ennek tudatában tettük meg feljelentésünket, hiszen a vetítést semmilyen tudományos előkészítő munka nem előzte meg, a beszámolók alapján semmi olyan szándék nem volt felfedezhető a szervezők részéről, ami a propagandafilm objektív megítélését segíthette volna elő. Ugyanakkor a filmvetítés végét követő zajos tetszésnyilvánítás megerősítette bennünk azt a feltételezést, hogy valójában a nácik antiszemitizmusának jogosságát igazolandó propaganda-anyag népszerűsítése, s ezzel együtt a gyűlöletkeltés és uszítás volt a valódi cél.

A kerületi ügyészség feljelentésünk alapján B. 7403/2008-1. nyilvántartási számon nyomozást rendelt el, amelyet 2009. január 20-i dátummal - az elkövetett cselekményt nem bűncselekményként minősítve - megszüntetett. A megszüntetésről szóló indoklásban az ügyészség kifejti, hogy „a közel 70 évvel ezelőtt, teljesen más történelmi, eszmei környezetben készült propagandafilm azonban dramaturgiai megoldásaival, sematikus emberábrázolásaival, túlzott direktsége miatt mintegy naivan, átlátszóan közvetített mondanivalójával a mai magyar környezetben mintegy légüres térben mozog.”

Az elutasító határozattal szemben 2009. február 5-én panaszt nyújtottunk be a Fővárosi Főügyészségen, hiszen megítélésünk szerint az ügyészség elutasító indoklásában található társadalomlélektani, társadalompolitikai elemzés nem feltétlenül indokolt az ügyészség részéről, ráadásul az abban foglaltakkal mélyen nem értünk egyet.

2009. április 1-i dátummal a Fővárosi Főügyészség elutasította panaszunkat, megjegyezve, hogy a Be. 195. § (5) bekezdése alapján további jogorvoslatnak nincs helye.


A film vetítését követően sajnos számos alkalommal igazolódott azon érvelésünk, hogy az ügyészség indoklása, miszerint a bemutatott propagandafilm által képviselt eszmeiség, mondanivaló a mai magyar társadalomban „légüres térben mozog” nem helytálló.
A közelmúlt eseményei közül elég felemlítenünk a Jobbik, a Magyar Gárda és a Magyar Nemzeti Front áprilisi tiszaeszlári közös rendezvényét, ahol az egyik felszólaló „régen a magyarok ácskapoccsal szegezték oda a turbánt az elfogott törökök fejéhez" kijelentést követően "el tudjátok-e ezt képzelni a kipával?" kérdést szegezte a hallgatósághoz. A hallgatóság reakciója ismert, és elkeserítő. Ahogy ugyancsak elkeserítő a budai várban a Magyar Gárda felügyelete alatt megtartott, a holokauszt emléknapot egy nappal megelőző holokauszt-tagadó demonstráció megtörténte is, ahol többek között „ a Harmadik Birodalom visszavág” feliratú táblákat tartottak magasba a demonstrálók.


Tisztelt Elnök Asszony!

Ezúton Önhöz fordulunk. Kérjük, állásfoglalásával segítse munkánkat, és véleményezze az ügyészség elutasító határozatában (melynek másolatát levelünkhöz mellékeljük) szereplő állításokat, miszerint a közösség elleni izgatás bűntette ma Magyarországon egy „légüres térben” mozgó propagandafilm nyilvános bemutatásával szinte megvalósíthatatlan, hiszen a közvetlen jogsérelem, a közvetlen erőszakos cselekedett egyetlen esetben sem állapítható meg. A közéletben zajló folyamatok sajnos ennek ellenkezőjéről győznek meg minket.


Kelt: 2009. április 27.


Tisztelettel:


Merker Dávid

Szabadai Viktor

Szederkényi András

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenmasholnincs.blog.hu/api/trackback/id/tr201092184

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.04.30. 14:01:46

Komfortérzet az antiszemitáknakNagyon vacillálok holokauszt-tagadás ügyben, mármint, hogy jó lenne-e, ha büntethető lenne. Egyrészt a szólásszabadság nagyon fontos számomra, hisz ez a demokrácia alapja. Másrészt viszont a holokauszt-tagadás nem szimplán e…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pepe83 (törölt) 2009.04.29. 12:29:24

Elkeserítő az ügyészség hozzáállása ehhez a problémához. Hasonlóan az elmúlt évek bírói gyakorlatához: először eldöntik, hogy milyen álláspontot képviselnek (vagy a bírók esetében, hogy milyen döntést hoznak) és megírják az ahhoz szükséges indoklást.

Az a legrosszabb, hogy az igazságszolgáltatásban, felelős beosztásban dolgozó emberek nem utasítják el ezeket az eszméket, sőt saját befolyásukkal védik azokat.

Elég csak arra gondolni, hogy az elmúlt években hány utcai randalírozót mentettek fel, vagy szabtak ki rájuk nevetségesen enyhe büntetést.

JokerZ 2009.04.30. 12:58:51

Mélységesen egyetértek azzal a lelkesedéssel, amit ebben az ügyben mindkét képviselő tanusít, remélem egyszer azért eljön az idő, amikor a filmvetítőkkel egyetemben az ügyészség kollaboránsai is oda kerülnek, ahová valók. De legalábbis a szégyenpadra (persze az én szememben már ott vannak, de ez mit sem ér).

Viszont egy kérés: index.hu/belfold/budapest/2009/04/30/elfogadtak_az_uj_parkolasi_rendeletet/

Erről egy bővebb állásfoglalást (posztot) szeretnék. Miért van az, hogy előbb tesszük lehetetlenné a munkába járás költségeinek viselését (azaz emeljük az egekbe a parkolási díjakat), és csak utána (azaz nem tudjuk mikor) hajtjuk végre azokat a szükséges fejlesztéseket (lásd bicikliút, P+R parkolók tömege, GYORSABB tömegközlekedés), amelyekkel kiváltható, helyettesíthető lehetne az autóval való közlekedés? Engem ez a fajta szemlélet rendkívül zavar.

Aljaska69 2009.05.05. 01:38:14

Mekkora reklám ez a filmnek!!!
Eddig kutya se nézte, most majd sokan le fogják tölteni valamely fájlcserélőről:-))
Bár ez volt ezzel a felhajtással a cél, nagyonis egyértelmű.

bozgor 2009.05.07. 12:48:31

@Aljaska69:
Véleményem szerint nem szabad átengedni a teret a szélsőségeknek ezért minden aljasság ellen fel kell emelni szavunkat.
Elég baj az, hogy egyes politikai szereplők a hatalom megszerzése érdekében rászabadítják a társadalomra az ordas eszmék képviselőit, de cinkos némaságunkal ezt mi nem támogathatjuk.

A civil kurázsi épp ott kezdődik, hogy ne hagyjuk szó nélkül a gyalázatot.

thedealer (törölt) 2009.05.10. 23:29:49

Ezt a filmet nem kell "letolteni" fajlcserelorol, mert elerheto a legnagyobb kereso motor altal szolgaltatott video portalon. Teljes egeszeben megnezheto. En meg is neztem.
Az eg vilagon semmi olyan nincs ebben a filmben ami indokolna, hogy ezt tiltsak. Egyszeruen nem igaz, hogy ez a film nyilt antiszemitizmust hordoz!
A problema az, hogy ebbe a filmbe bele lett magyarazva az antiszemitizmus. Olyan korok hasznaljak ezt a filmet az onos erdekeikre akik olyan embereknek vetitik akiket igenis meg lehet gyozni arrol - ez a film "igaz". Namost aki egy kosztumos filmbol leszurni velt tanulsagkent addig jut, hogy "aki nekem ezt megmutatta az biztos tudja mirol beszel" az nyilvan tovabbi szocializalasra szorul es nem buntetesre. Az aki ezt a filmet "propaganda" anyagnak hasznalja az pedig nyilvan felelos azert amit csinal.
Ezt a filmet mindenkinek latnia kellene es fel kell hivni a figyelmet arra, hogy ez egy kosztumos jatekfilm amit propaganda celokra keszitettek es hasznalnak (csakugy mint pl. a Shindler listajat vagy a Rian kozlegeny megmenteset vagy a Rambo-t) es igy az emberek kepesek elhelyezni ertekrendjuk szerint.
Olyan ostoba politikai manoverek mint a liberalizmus zaszlaja alatti "tilsakbe" kiabalas kiabrandito egy liberalis ember szamara de megvisszataszitobb egy atlagos ember szamra.
Mocsar ez amerre te jarsz.

Menthalevél 2009.05.18. 14:27:44

Fontos lenne az is, hogy több történész ismertesse meg az emberekkel Joseph Süss-Oppenheimer valódi, hiteles történetét, és azt, hogy ő egy XVIII. századi koncepciós per szerencsétlen áldozata, akit koholt vádak, kínzással kicsikart vallomás alapján ítéltek halálra és végeztek ki. A propagandafilmben szereplő történet egyáltalán nem felel meg a valóságnak, teljes mértékben fikció. Az eredeti periratban (olvastam az ezt feldolgozó jogtörténeti tanulmányt) egyáltalán nem szerepelt a nemi erőszak, de a vádiratban rendkívül abszurd vádpontok voltak, pl. azt is bűncselekménynek tekintették, hogy Süss írásban tájékoztatta hivatali alárendeljeit, keresztény nőkkel szexuális kapcsolatot folytatott, önkielégítést végzett.
Süss valójában Karl Alexander herceg hatalomra kerülésekor feltöltötte az üres államkasszát Württembergben, és rendbehozta a rossz gazdasági helyzetet, megoldotta a válságot. Az abszolut monarchia, merkantilista gazdaságpolitika híve volt, amely ellen ellenfelei, a parlamentarizmusra, demokráciára törekvők fellázadtak (ott ebbe a moztalomba nagyfokú antiszemitizmus keveredett). Az ő elítélése egy politikai per eredménye volt, ahol az ítélet előre kész volt.

Vincenzo90 2009.06.09. 17:13:21

Ha a Jud Süsst betiltják, akkor Spiró hogy lehet érettségi tétel? A magyarellenes propaganda mehet, de a zsidóságot nem szabad bántani? Kettős mérce? Lehet a holokausztra hivatkozni, de az nem jogosít arra, hogy eluralkodjunk mindenkin, és felsbbrendűnek érezzük magunkat! Meg kéne találni, hol a határ, és ugyanúgy tiltakozni a Spiró-féle baromállatok miatt. VAGY: a 100 millió áldozatot követelő kommunizmust/szocializmust nyíltan lehet képviselni, dicsőíteni. ez nem zavar senkit? A liberalisták a saját szarjukba fulladnak bele... Szólásszabadság minden áron, mindenki azt hírdet, amit akar...

Spiritmonger 2009.06.10. 21:46:04

@Kötöttségek nélkül:

mindenki azt a filmet nézi Magyarországon, amit akar, ha nem ütközik a hatályos magyar törvényekbe

a szólásszabadság joga pedig sokkal-sokkal fontosabb a ki tudja mennyi áldozat emlékénél is, akkor is, ha történetesen nekem is halt meg családtagom arrafelé
de az, hogy valamiről nem beszélhetünk szabadon, ami 65 éve történt, még nem hozza vissza az életbe...

Menthalevél 2009.06.15. 23:11:46

A magyarellenesség, vagy pl. egy ártatlan ember háborús bűnössé nyilvánítása ugyanúgy visszataszító a számomra, mint egy ártatlan ember elítélése, kivégzése a XVIII. században (és az ezen való élvezkedés). Mind a kettő az isteni, örök törvény, a szeretet ellen való. Ez azért természetes a számomra, mert nem vagyok politikai dogmák rabja. Nem is értem, miért kell a kettőt szembeállítani.

Menthalevél 2009.06.22. 14:39:29

Arra, amiről az előző hozzászólásomban írtam, jó példa a mai Népszavában megjelent cikk, ahol egy ismert vallási vezető (mellesleg jogász is) mindenféle bizonyíték nélkül vádol valakit a zsidóság megsemmisítésében való részvétellel. Ha újságban van leírva, sokan sajnos előbb-utóbb igaznak is hiszik. Főleg, ha egy ismert jogász mondja. (A hétköznapi, az ítélet, ill. vád jogosságában kételkedő halandóknak meg marad ma a komment-írogatás, régen pedig a balladaírás, mint pótcselekvés.)
A jól bevált ,,württembergi" módszer... :-((