Szomorú, végtelenül szomorú történet az, ami az Ipoly utcai ingatlanok eladása körül történt. A szomszéd házak lakói tiltakoztak ellene, a médiában is kapott valamennyi teret, itt, a blogon is részletesen foglalkoztunk már vele. Sőt, a ciklusban először, soron kívüli testületi ülés összehívását kezdeményeztük, hogy korrigálhassuk a korábbi rossz döntést, mégis megtörtént az, amire a legrosszabb forgatókönyvként gondolhatott csak az ember.


Az április 23-i árverésen egy, azaz egy jelentkező volt, aki meglepő módon, önmagával komoly versenyben, kikiáltási áron megvette Újlipótváros egyik utolsó nagy telkét, egy sarokra a Duna partjától és a Szent István parktól. Így a kerület összesen 170 millió forinthoz, a Tátra utcai gyerekorvosi rendelő új helyéhez és egy játszótérhez jut. Az ügylet több sebből vérzik, arra senki nem adott magyarázatot, hogy miért kellett ilyen hirtelen megszabadulni ettől a telektől, miért szabtak gyakorlatilag betarthatatlan határidőket az építőnek, miért az ingatlanpiaci válság kellős közepén kell értékesíteni ezt a telket.

Érdemi válasz helyett személyeskedést kaptunk, így lettem képviselőtársaimmal együtt "dilettáns", "fejlesztésellenes", "pofátlan", így beszélhetett Tóth Péter képviselő Fidesz-SZDSZ-MIÉP-Jobbik (!) együttműködésről. Persze ez is válasz, magáért beszél.

Végül álljon itt Hiszékeny Dezső alpolgármester április 21-én, két nappal az árverés előtt tett nyilatkozata: "Az Ipoly-Kárpát-Victor Hugo utca-Pozsonyi út által határolt 2800 négyzetméternyi területet a kerületi rendezési terv szerint hasznosítanák. Ezzel kapcsolatban 24 szakhatósággal és a helyi lakossággal is egyeztettek. Ezt követően hirdették meg a területet nyílt árverésen 330 millió forintért. Az MSZP-s politikus szerint azért választották ezt az értékesítési módszert, mert a kereslet és a kínálat egy liciten "egymásra talál" és piaci áron lehet értékesíteni az ingatlant. " Ekkor egyébként már az alpolgármester pontosan tudta, hogy egyetlen érdeklődő van, hiszen a jelentkezés már április 17-én lezárult. Mégis a kereslet és kínálat egymásra találásáról beszélt, tudva, hogy a "verseny" egyetlen szereplővel zajlik, aki hogy, hogy nem, kikiáltási áron vette meg az ingatlant..

Ilyen máshol tényleg nincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenmasholnincs.blog.hu/api/trackback/id/tr131082950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pepe83 (törölt) 2009.04.24. 22:17:51

Talán azt lehet felhozni az eladást szorgalmazó képviselők mentségére, hogy a választásokig szeretnék átadni az új rendelőt. Nagyon szoros választási verseny várható a kerületben jövőre és egy új rendelő megerősítheti a baloldal pozícióját.
Ettől függetlenül tényleg gátlástalan volt „egyrésztvevős” árverést tartani arra hivatkozva, hogy így majd piaci áron sikerül értékesíteni az ingatlant:)

JokerZ 2009.04.24. 23:22:50

@Pepe83: örülök a második bekezdésednek, hiszen az elsőben egész egyszerűen azt állítod, hogy a nyílt színi lopást népszerűségi pozíció javítására ÉRDEM lenne használni. a baloldal pozícióján pedig nem egy rendelő segítene, hanem azoknak a pofátlan megélhetési politikusoknak az elküldése, akik többek között a "pályázat" szót egyenlővé tették a bűncselekménnyel. előbbi mondatban a pofátlanságon van a hangsúly.

Pepe83 (törölt) 2009.04.24. 23:44:38

@Zlatan:

Az első mondatban azt szerettem volna írni, hogy ha feltételezzük, hogy más indok nem áll a háttérben, akkor ne néhány 100 millió forinton (ami a kerület költségvetésében elenyésző) múljon, hogy az egyik MSZP-SZDSZ irányítású kerület esetleg Fidesz-Jobbik irányításúvá váljon.
Természetesen, ha valamilyen ingatlanpanama áll a háttérben, akkor nincs mentég.

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.04.25. 16:35:54

@Pepe83: Lehet, hogy kevéssé vagyok nyitott a kreatív kampánytechnikákra, de számomra nem elfogadható a kerület vagyonának elszórása választási célból.

Pepe83 (törölt) 2009.04.25. 17:20:27

@Mdavid:

Mivel az ügyet csak a médiából ismerem, annak részleteivel nem vagyok tisztában. Nem állítottam, hogy a gyors eladás kampánycélokat szolgált, csak azt, hogy ez is egy lehetséges indok.

JokerZ 2009.04.27. 14:25:26

Uhh Pepe ez tényleg legalja-logika. Nézd, ha Fidesz-Jobbik koalíció veszi át a kerületet (és mondjuk az Országgyűlést is), akkor legfeljebb 4 év múlva leváltjuk őket, ahogy 2002-ben.

Viszont egy Fidesz-Jobbik koalíció létrejöttét éppen hogy ezek a rendkívül kétes, sunyi módon intézett és arcátlanul hazug érvekkel alátámasztott ügyek teszik egyre valószínűbbé. Nem a 7 elkúrt év, az hagyján, hanem a Strabagtól kezdve Hunvald Györgyön át a XIII. kerület vagyonának elherdálásáig a mindennapos nyílt színi közvagyon-rablások.

Ebből a szempontból igenis örülök az egyre közelgő kormányváltásnak, amelynek természetesen nagyon nagy hatása lesz az önkormányzatokra is. Legalább kiderül, vajon tényleg ugyanilyen a másik oldal is. Ha pedig még ennél is nagyobb seggek, akkor csak idézni tudom magamat, 4 év múlva szépen le lesznek váltva. Oszt jó napot.

Pepe83 (törölt) 2009.04.27. 14:48:31

@Zlatan:

Ez az ügylet valóban több sebből vérzik és én sem támogatom a közvagyon ilyen módon történő elherdálását. Mindezek ellenére én meg vagyok elégedve a XIII. kerület vezetésével, az elmúlt években láthatóan javult a városkép.
Lehet, hogy félreérhető voltam. Nem támogatom a korrupciót, csak azt írtam, hogy ha ez egy kampányfogás, akkor az kevésbé elítélendő, mintha a saját zsebüket tömték volna meg.

Chad5100 2009.05.05. 16:36:27

@Pepe83:
ja, néhányszázmillió... tényleg elenyésző a cél érdekében, persze ha frusztrált tiltakozók okoznak ugyanennyi kárt (néhányszázmilliárd forint ürügyén), akkor lehet évekig nyomni a piárt, hogy az adófizetők pénze...
tévészékház ugyanez, kicsit odapörköltek neki, mai napig hallgatjuk, közben meg odaadják ingyen a havernak, pármillió vs. négymilliárd forint

Chad5100 2009.05.05. 16:39:45

ésmég: új szdsz kampány, most akkor a fehérgalléros vagy az árpádsávos figuráktól kell-e tartanom?

betabeta 2009.05.05. 22:59:45

Ki vette meg végül a telket? Lehet már tudni, hogy mi fog épülni? És miért csak 170 Milliót kap a kerület, nem 330 Millió volt a kikiáltási ár?

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.05.05. 23:04:52

@betabeta: Egy Jász Ingatlan nevű cég, amelynek a tulajdonosi háttére egy offshore céghez vezet. Azért csak 170 millió forintot kap a kerület, mert az árverési kiírásban garantálták, hogy 160 millióért megvásárolnak egy orvosi rendelőt a leendő épületben.