Ma, 2009. április 10-én kezdeményeztük a XIII. kerületi Képviselőtestület soron kívüli ülésének összehívását az Ipoly utca és a Pozsonyi út sarkán található ingatlan elkótyavetyélésének megakadályozására. Március 12-én a testület a szocialista képviselők szavazataival döntött a terület árverésen való meghirdetéséről 115 000 forintos négyzetméteráron. Már akkor is jeleztük, hogy ez mélyen a piaci ár alatti összeg. Azóta 129 lakó a szomszédos házakból kérte, hogy a testület bírálja felül döntését. Ennek érdekében kezdeményeztünk a soron kívüli testületi ülés összehívását, nehogy jelentős vagyonvesztés érje a kerületet. A mai nap sajtótájékoztatón ismertettük véleményünket, erről szól a stop.hu tudósítása:

Újabb ingatlanbalhé a fővárosban - elkótyavetyélik ezt is?


Helyi liberális képviselők szerint a közgyűlés jóval áron alul akarja értékesíteni a főváros XIII. kerületének utolsó, még beépíthető területét, amiért rendkívüli gyűlés összehívását kezdeményezik. A körzet szocialista politikusa szerint azonban fölösleges az aggodalom, mivel az árat szakértő határozta meg, így minden szabályos keretek között zajlik.


Szabadai Viktor, a XIII. kerületi SZDSZ elnöke a részletekről közölte: a helyi képviselőtestület 10 tagja kezdeményezte a rendkívüli testületi ülés összehívását. Ennek oka, hogy a Kárpát utca és az Ipoly utca sarkánál található 2900 négyzetméter nagyságú telek és az ott lévő ingatlanok értékesítését az illetékesek újragondolnák. Az egyébként régóta közös vágya mind a környéken lakóknak, mind a képviselőknek, hogy a kitűnő helyen (pár percnyi sétára található a Duna és a Szent István park is) lévő, lepusztult terület méltó módon megújuljon. "Ehhez képest az árverési kiírással mi már akkor sem értettünk egyet, amikor az megfogalmazódott, hiszen méltatlanul alacsony árat tartalmaz. Márpedig ennek megvalósulásával a kerület jelentős érdeksérelmet szenvedne" - fogalmazott a liberális politikus. 

A hivatalos kikiáltási ár egyébként 115 ezer forint négyzetméterenként. Szabadai összehasonlításul elárulta: Újlipótváros külső, Újpesttel határos területein is 300 ezer forintot fizetnek az ingatlanok négyzetméteréért, így érthető, ha jóval frekventáltabb helyen lévő épületekért többet szeretnének kapni. Ezenkívül el kívánják kerülni a múltban már több ízben előfordult eseteket, amikor is "csupán a kikiáltási áron, valódi verseny hiányában keltek el ingatlanok". Ezért a már elfogadott döntés teljes újragondolását, merőben más stratégia kidolgozását szorgalmazzák. 

Merker Dávid, kerületi frakcióvezető-helyettes hozzátette: már csak abból is sejthető, milyen alacsony árat határozott meg a közgyűlés, hogy az önkormányzat 400 ezer forint per négyzetméter áron és 160 millió forintért vállalta, visszavásárolna egy ott felépített orvosi rendelőt. Azt mindenesetre leszögezte: senkiről nem feltételezi, hogy tudatosan akarja a kerület vagyonát ily módon eltékozolni, ők csupán a kezdeményezéssel adni szeretnének egy újabb lehetőséget képviselőtársaiknak az újragondolásra. A politikusok már összegyűjtötték 120 környékbeli lakó aláírását is, akik az érvényben lévő döntés ellen tiltakoznak. A rendkívüli testületi ülést egyébként mától számítva 6 munkanapon belül köteles a polgármester összehívni. A STOP azon kérdésére, milyen lépést terveznek arra az eshetőségre, ha a határozatot helyben hagyják, úgy felelt: egyelőre nem gondolkodtak további forgatókönyvről, bíznak ugyanis a képviselőtársak józan ítélőképességében. Azt mindenesetre érdekesnek találják, hogy az árverést április 23-án 10, míg a következő testületi ülést eredetileg ugyanerre a napra, ám 14 órára írták ki.

A már a sajtótájékoztató kezdetekor is a helyszínen tartózkodó, körzeti szocialista egyéni képviselő később azt mondta: a kerületi önkormányzat jelentős többséggel voksolt a terület szabályozási terve mellett. A komplex elképzelés keretében amúgy a telken mélygarázs és egy középítmény létesítésére kötelezik a beruházót, akinek a munkálatok befejezését követően még egy 3500 négyzetméteres zöldfelületet is létre kell hoznia. A pályázat nyílt, vagyis azon bárki elindulhat. A kikiáltási ár nettó 330 millió forint, amelyet igazságügyi szakértő igénybevételével alakítottak ki. "Mindenesetre érdekes, hogy a Fidesz nem először, és most az SZDSZ is tiltakozik a fejlesztések ellen. A már tervezés alatt álló Újlipótvárosi Közösségi Ház megépítésekor is ezt tették, s bár állítólag a munkálatok ellen több ezer aláírást gyűjtöttek össze, azokat azóta sem látta senki" - húzta alá Magos Péter. Álláspontja szerint a beadvány aláíróit kizárólag a politikai haszonszerzés vezérli, ráadásul a fejlesztésellenes magatartásuk nem szolgálja a körzet érdekeit sem. Bizonyítéknak véli még a kerület gondos vagyongazdálkodására, hogy tulajdonának értéke az 1994-es 9-ről mára 74 milliárd forintra nőtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenmasholnincs.blog.hu/api/trackback/id/tr531057982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rózsa Misi 2009.04.14. 10:58:34

Hát ez nem semmi, amire a szocik készülnek. És szép munka az SZDSZ képviselői részéről, hogy ezt igyekeznek megakadályozni. De vajon sikerülhet?

bozgor 2009.04.15. 12:46:00

Én az ingatlaneladás és a beépítés szándékával egyetértek; a területre mags színvonalú kerületi városépítési szabályozási terv készült.
A mai helyzet méltatlan a városrészhez, a megújulás szükséges.

Az ingatlan értékesítésére kiírt pályázat azonban hibás, szakmai kifogásokkal terhes. Az ilyen kiírás veszélyt jelent a kerület gazdasági érdekeire.
Az értékesités dilettáns módja nem támogatható!

ezüstfenyő17 2009.04.26. 21:16:44

Tisztelt Képviselő Úr!
A médiából értesültem az ingatlan ügyletről!
Lehet, hogy nem tudok mindent, de úgy hallottam, hogy az MSZp javaslathoz több szakértői véleményt iscsatoltak, míg Önök semmilyet!! Így nem lehet kritizálni!! Ez amatőrség!!
Ráadásul Szabadai Viktor szerint Újlipótváros határos Újpesttel (a blogban olvastam!). Hát ez röhejes!! Miért nem veszik komolyan a képviselői munkát??
Ha nem mennek pontosan utána a dolgoknak, inkább mondjanak le!!
Üdv: Ezüstfenyő

Ilyenmásholnincs 2009.04.27. 12:11:47

Kedves ezüstfenyő17!

Igazán köszönjük a kritikát, ám engedje meg, hogy helyesbítsem néhány állítását.
Hogy Újlipótváros mivel határos, és mivel nem, azt gondolom nem szükséges itt különösebben részletezni, a tévedés, ahogy azt Ön is láthatja egy újságírónak köszönhető, aki így közölte a sajtótájékoztatóról szóló cikkét. Ezt Merker Dávid szó szerint közölte a blogján - láthatóan megjelölve, hogy egy átvett anyagról van szó - és, talán meglepő módón, nem kívánta kijavítani az újságíró alapvető tévedését. Ennek különösebb jelentősége nincs, kizárólag Hiszékeny alpolgármester úr tartotta fontosnak megjegyezni a képviselő testület ülésén; mikor már érvei elfogytak, gondolta, milyen jópofa dolog lehülyézni az ellenvéleményt megfogalmazókat, ezzel is elhárítani az ő politikai felelősségéről a figyelmet.
Mert e mélyésgesen szomorú történet egyértelmű politikai felelőssé Hiszékeny Dezső alpolgármester, aki a képviselő testület április 21-i ülésén is szándékosan megtévesztve a testületet, keltet olyan látszatot, hogy ezen ingatlan értékesítése majd valami korrekt verseny keretében fog majd lezajlani, holott tudatában volt már annak, hogy a "versenytárgyaláson" egyetlen egy - véletlenül pont egy offshore tulajdonú - cég fog indulni, s nagy-nagy verseny közepette végül majd kikiáltási áron fogja hazavinni ezen értékes ingatlan.
Abban biztos vagyok, hogy a kerület e komoly érdeksérelméért az előterjesztő Hiszekény Dezsőt terheli elsősorban a politikai felelősség, ám hogy ennek valaha lesz is következménye, az már kétséges. Megnyugtatom, mi azért ezen leszünk.

ui: természetesen mi sem a hasunkra ütöttünk, mikor e kritikákat megfogalmaztunk. Alapos számításokat végeztettünk hasonló szakértőkkel, ám méltatlnannak éreztük volna, ha ócska számháborúvá silányul az egyébként alapjaiban hibás értékesítési konstrukcióról szóló vita.

Üdvözlettel:
Szabadai Viktor

ezüstfenyő17 2009.04.29. 00:11:55

Tisztelt Szabadai Viktor!
Egy szakmainak minősítendő vita akkor lesz szakmai, ha mindenki kellően alátámasztva mutatja be álláspontját. Ha volt Önöknél szakértői anyag, miért nem mutatták be a testületnek? Így csak politikai balhét csináltak, eredménye: lehetett a sajtóban egy kicsit tetszelegni.
A sajtó tévedését meg ki kell javítani, mert a blogból nem derül ki, hogy Ön mit is mondott valójában. Így meg hülyeség volt!
Üdv: Ezüstfenyő

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.04.29. 08:25:56

@ezüstfenyő17: Kedves Ezüstfenyő, olyan szakértői anyagot még nem láttam, amelyik az ingatlan mostani értékesítését javasolta volna. A kerületben már több alkalommal is a nyilvánossághoz kellett fordulnunk, hogy meg tudjunk akadályozni egy készülő hibás döntést, most is ezt tettük, sajnos az előterjesztő és a többségi képviselők nem hallgattak az érveinkre, így áron alul értékesítették az ingatlant.
Ez akár hosszú távon is komoly károkat okozhat, nem csak a mostani veszteség miatt, hanem a kerület presztízsét illetően is. Azonban ezért a felelősség nem azt terheli, aki felhívja a figyelmet egy problémára, hanem azt, aki ezzel nem törődik.

Merker Dávid

u.i.: természetesen a jövőben sem kívánok a stop.hu olvasószerkesztője lenni :)

Komponista 2009.07.10. 12:15:58

@Ilyenmásholnincs: Tegyük kicsit tárgyszerűbbé a dolgot. Merker Dávid úr a sajtótájékoztatón elfelejtette megemlíteni - amit egyébként az SZDSZ XIII. kerületi szervezetének honlapján lévő vagyonnyilatkozatából bárki megtudhat -, hogy ő egyébként az Észak-pesti Ingatlan- és Térségfejlesztési Zrt. igazgatósági tagja, a vagyonnyilatkozatban olvasható, kellemesnek tűnő havi fizetésért. Ez tény. Erről ő mélyen hallgat. Ez is egy tény. A sajtótájékoztatón tények nem hangzottak el, csak vélelmek és gyanúsítások. Ez is tény. Időközben Merker úr kilépett pártjából, de mandátumáról nem mondott le, pedig listán jutott hozzá. Ez is ellenőrizhető tény. A következtetések levonását a tsiztelt kommentelőkre bízom - íme, ez is egy tény.

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.07.11. 12:30:33

@Komponista: Kedves Komponista, ha már tárgyszerűség, érdemes még az alábbi információkat is hozzátenni:

- több alkalommal kezdeményeztük, hogy más kerületekhez, az Országgyűléshez és a Fővárosi Közgyűléshez hasonlóan a XIII. kerületben is legyen bárki számára elérhető a képviselők vagyonnyilatkozata. Sajnos a liberális képviselők kezdeményezését senki sem támogatta, ezért mindössze három képviselő hozta önként nyilvánosságra vagyonnyilatkozatát
- az ÉPIT Zrt.-ben betöltött tisztségem valóban érdekes információ az ügy szempontjából, hiszen a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottsága delegált ebbe a tisztségbe, míg a kerületi szocialista vezetők szerint "dilettáns és pofátlan" vagyok ingatlanügyekben. A következtetések levonását én is a tisztelt kommentelőkre bízom :)))