Ez a mondás jutott eszembe, amikor megláttam a Fidelitas meghívóját egy Szent István parkban tervezett sajtótájékoztatóra. Kezdeményezésük szerint meg kell tiltani a játszótereken a dohányzást. Ez számomra is nagyon szimpatikus kezdeményezés, annyira az, hogy a XIII. kerületben és a Fővárosban már teljesült is követelésük, mindkét helyen a szabad demokrata képviselők javaslatára. Miután ezt "elfelejtették" megemlíteni, Szabadai Viktorral elmentünk az eseményre, erről szól az inforadio.hu alábbi híre:

A Fidelitas tiltaná a játszótéri dohányzást - SZDSZ: nyitott kapukat döngetnek


A Fidelitas akciót indít annak érdekében, hogy Magyarország minél több településén tiltsák meg a dohányzást a játszótereken - közölte Kérdő Zsuzsa, a Fidesz ifjúsági szervezetének alelnöke kedden budapesti sajtótájékoztatóján.
 
 
A Fidelitas szerint szükség van arra, hogy törvényben vagy rendeletben tiltsák meg a játszótéri dohányzást - mondta Kérdő Zsuzsa, aki a szervezet debreceni vezetője. Véleménye szerint, a szabályozás eredményeként kevesebb fiatal gyújtana rá.

Radnóti Ákos, a Fidelitas győri elnöke arról beszélt: évente harmincezren halnak meg a dohányzás ártalmainak következtében, ennek tíz százaléka a passzív dohányos. Szükség lenne a dohányzási szokások megváltoztatására, a cél az, hogy minél kevesebb fiatal dohányozzon - tette hozzá. Közölte, visszatartó erő lenne, ha a tiltást megszegőket szabálysértési bírsággal lehetne sújtani. Radnóti Ákos elmondta, Győrben május elsején lép életbe a játszótéri dohányzást tiltó rendelet.

Az újlipótvárosi Szent István park egyik játszóterénél tartott sajtótájékoztatón megjelent Merker Dávid, az SZDSZ kerületi frakcióvezető-helyettese és Szabadai Viktor, a párt budapesti elnökségének tagja.

Merker Dávid azt mondta: "a spanyol viaszt feltalálni nem kell", kezdeményezésükre a XIII. kerületben már megszületett a játszótéri dohányzást tiltó rendelet. Ezzel szemben Debrecenben, ahol Kérdő Zsuzsa önkormányzati képviselő, még nem fogadtak el ilyen szabályozást - tette hozzá.

Szabadai Viktor arról beszélt: a főváros 45 játszóterén már nem megengedett a dohányzás. A tiltás elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek minél kevesebbszer találkozzanak "a rossz magatartásmintával".

Annak nagyon örülök, hogy a Fidelitas is támogatja ezt a kezdeményezést, amiről korábban itt, a blogon is írtam. Remélhetőleg a fideszes fiatalok segítségével még több helyen alkotnak ilyen rendeleteket, mindannyiunknak ez az érdeke.

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenmasholnincs.blog.hu/api/trackback/id/tr691051675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keruleti 2009.04.07. 19:34:17

Nagyon jó ötletnek tartom a kezdeményezést.
Az egyetlen probléma az, hogy nem lesz, aki a rendeletet betartatja.
Tapasztalataim szerint a Közterület Felügyelet ilyen ügyekkel nem foglalkozik. Csak és kizárólag a parkoló autók bírságolásában jeleskednek (könnyű pénzszerzés!?). Soha nem láttam és nem is hallottam olyanról, hogy egy közterületes utcán alkoholt fogyasztó, kutyapiszkot maga után hagyó, szemetelő, szájkosár nélkül kutyát sétáltató, ... embernek szólt volna egy szót is. A büntetésről ne is beszéljünk.
A rendőrség sem jeleskedik, ha hívják őket jönnek, intézkednek is, de hosszútávú eredmény nélkül. Valamiért ők sem büntetnek?
A leghajmeresztőbb történetet a TV-ben láttam tavaly, amikor megkérdezték a rendőrséget, hogy miért nem lépnek fel a játszótéren alkoholt fogyasztó fiatalok ellen. Azt mondta a rendőrségi szóvivő, hogy nem tudják őket tetten érni, mert mire odaérnek, a fiatalok elrejtik az üveget. Nem tudtam, hogy sírjak-e, vagy nevessek.
Mit gondolnak, hogy mit tenne a Közterület és a Rendőrség a játszótereken dohányzó kismamák ellen? Semmit. Ilyen körülmények között csak a meggyőzés lehet eredményes, mert csak a polgárok lelkiismeretére lehet számítani, a hatóságokra nem.