Ilyenmásholnincs 2009.03.18. 12:26

Figyelők

 

A XIII. kerületi önkormányzat március 12-i ülését egy furcsa intermezzo, egy különös szóváltás színesítette. Aki kellő gyakorlatot szerzett a kerületben regnáló szocialista vezetés hivatalos kommunikációjának dekódolásában, aki volt már arra kényszerülve, hogy megpróbálja kibogozni az „ilyen máshol nincs” sikerpropagandája mögött meghúzódó aktuális szándékot, most joggal kaphatta fel a fejét.
A kerületi szabad demokraták időről-időre napirendre tűzik a térfigyelő kamerák, illetve azok figyelésének helyzetét. Álláspontunk ismert: rendre elmondjuk, ideje lenne már felszámolni a jelenlegi, kerületünk érdekeit jelentősen sértő állapotot. Tettük ezt legutóbb akkor, mikor a képviselőtestület Borszéki Gyula alpolgármester által jegyzett bűnmegelőzési feladatok időarányos végrehajtásáról szóló beszámolót tárgyalta.
Hogy ez az alpolgármesteri beszámoló miért nem támogatható, arról talán egy másik alkalommal, ezen írásban talán annyi is elegendő, hogy míg az anyagban azt olvasható, hogy a bűnmegelőzési feladatokból eredeztethető célok „realizálását előnytelenül érintette több objektív körülmény” – bármit is jelentsen ez – addig e hatások enyhítésére több konkrét javaslattal is éltünk korábban, ám már-már megszokottnak mondható módon: hatástalanul.
A kerületi szocialisták nem támogatták, hogy a kerületi tulajdonban lévő lakások közül - a már biztosított néhány lakáson túl - újabbakat adjunk át a rendőrség részére szolgálati lakásként, ezzel is enyhítve a rendőrség szinte állandósuló létszámhiányát. Ugyanígy nem látták támogathatónak a kerületi MSZP-s képviselők, hogy a kerület költségvetése nagyobb mértékben - legalább az infláció mértékével növelten támogassa a rendőrség munkáját, más, elsősorban kommunikációs költségeink terhére.
Harmadik, szintén be nem fogadott javaslatunk azonban úgy látszik, még a szocialisták részéről sem bír egységes elutasítottsággal: évek óta hangoztatja a kerületi szabad demokrata frakció, hogy az a gyakorlat, miszerint a kerületben működő térfigyelő kamerák figyelését egy, a kerületi önkormányzattal szoros kapcsolatban álló magáncég végzi, évente több tízmillió forintért, nem tartható, kerületünk számára káros következményekkel bír. Ehelyett javasoltuk azon, másutt bevált gyakorlat kerületi meghonosítását, amely szerint a térfigyelő rendszer központja a rendőrségen található, a kamerák által közvetített képet a rendőrség állományában lévő, általában a szolgálati nyugdíjkorhatárt elérő munkatársak kisérik figyelemmel. A gyakorlat előnye - szemben a baráti társaságok tízmilliós megbízásaival - hogy a közvetlen operatív rendőri kapcsolaton túl, a jelenlegi jogszabályi rendszer lehetővé teszi a közvetített kép rögzítését és 72 órás tárolását is. E lehetőség magáncégek megbízása esetén nem áll fenn. Könnyen belátható, hogy egy-egy eset felderítésekor milyen komoly segítséget jelenthet a rögzített anyag. Ez ma nincs, kerületünk közbiztonsága ennyivel is szegényebb. A szocialista alpolgármester beszámolója talán ezt nevezi „objektív körülménynek”…
A közpénzek ilyen elképesztően rossz felhasználása különös megvilágításba kerül azon tény figyelembevételével, ha felidézzük a Hollán Ernő utcai jegyiroda felgyújtását közvetlenül követő eseményeket. A környéken több térfigyelő kamera is üzemel, egyikük éppen az ominózus helyszínt is figyeli. Ennek ellenére a XIII. kerületi rendőrség szolgálatban lévő munkatársai csak jóval a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság belvárosi, Gerlóczy utcai alegységéről kiérkező tűzoltók megérkezését követően érkeztek a helyszínre.  Nem az ő hibájuk volt.  A kamerafigyelő társulat nem jelentkezett. Talán nem vették észre, talán nem tartották jelentésre érdemesnek, talán ennyi pénzből nem tudják még a kamerák 24 órás felügyeletét is biztosítani annyi más anyagi teher mellett. Természetesen a felvételeket visszanézni sem volt mód; az elkövető ismeretlen.
A bevezetőben említett testületi ülés e langyos állóvízbe hozott némi mozgást. Az MSZP közbiztonsági szakértőjének, a XIII. kerületi Jogi és Közbiztonsági Bizottság tagjának elmondása szerint (melyet a jegyzőkönyv rögzített) bizottságuk osztja a szabad demokraták azon nézetét, hogy a kamerák figyelésének feladatát át kell adni a kerületi rendőrkapitányságnak. Természetesen az ehhez szükséges források biztosításával, amit nem meglepő módon a baráti cég baráti támogatásának megvonásával tehetnénk elérhetővé.
E szavak elhangzása megcsillantotta a reményt: sok év után most talán mégis történik valami ez ügyben, talán tisztul a „kép”. Ám a remény hamar elillant. A szocialista párt kerületi elnöke, egyben illetékes alpolgármester hamar lehűtötte a kedélyeket. Ő bizony elképzelni sem tudja a térfigyelő rendszer működtetésének ilyen irányú megváltoztatását. Hiába no, Borszéki Gyula elégedett. Elégedett a térfigyelő rendszer működésképtelenségével, a vállalt feladatok elmaradásával, a kerületi közrendvédelem tragikus politikai vezetésével. Legfőképpen pedig elégedett azzal a kerületi költségvetésben elkülönített több tízmillió forinttal, amelyet idén is „teljes megalapozottsággal” utalhatunk a kerületünk nagy barátjaként ismert magáncég számlájára.
 2009-ben további 20 kamera üzembe helyezését teszi indokolttá a bűnügyi és közrendvédelmi helyzet. Kamerák kerülnek többek között a Lehel Csarnok környékére, a Pozsonyi út - Radnóti utca kereszteződésébe és a Váci út – Róbert Károly körút kereszteződésébe. Ezek figyelése, vagy éppen nem figyelése további milliókat igényel. Meggyőződésem, hogy e feladatnak és a feladathoz tartozó pénzügyi forrásnak semmi keresnivalója nincs a Borszéki alpolgármester úr által favorizált cégnél, annál több kerületünk rendőrkapitányságánál.
 
Szabadai Viktor
A Fővárosi Önkormányzat Városrendészeti  Bizottságának alelnöke
az SZDSZ XIII. kerületi szervezetének elnöke

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenmasholnincs.blog.hu/api/trackback/id/tr941009508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deLassus 2009.03.18. 14:55:16

Ajánlom mindenki figyelmébe a rendőrségről szóló törvény (1994. évi XXXIV. Tv.) 42. § (2) és (3) bekezdését.
Ezzel a jogalappal aggájos, hogy egy önkormányzat kiadhatja-e magántulajdonban lévő cégnek a kamerák üzemeltetését.

Vicces a Jogi Bizottság tagjának álláspontja is az idézett jogszabály tükrében: "hááááááát, szerintem talántalán, akár oda is adhatjuk a feladatot annak, akié"...

Kardinális kérdés az is, hogy hogyan egyezik meg az Önkormányzat a finanszírozásról a Rendőrséggel (márha talántalán odaadja).
A Rendőrség egy kanyi petákot nem szokott akarni beletenni a térfigyelő rendszerek működtetésébe és üzemeltetésébe (pl. forráshiányra hivatkozva), így az Önkormányzatok állják a számlát, ami nem kis pénz (infrastruktúra fejlesztéssel megtoldva, mivel az eszközök amortizálódnak).

Másik oldalról mostanság az is gyakran előfordul, hogy nem közbiztonsági, bűnmegelőzési és felderítési feladatra (ld. idézett tv.) használják a kamerákat, hanem a szabálytalanul parkoló autókat (merthát objektív felelősség van) jelentik le, és megy is a "közeg" a központi költségvetés amúgyis lyukas zsebeit foltozni.

Közbe meg éghet a jegyiroda, nemfontos...

BGyula 2009.03.24. 14:47:45

Ilyen a XIII kerületben sincs….


A Figyelők című írásában, Szabadai Viktor megtévesztő dolgokat közöl.


1/ Mint írja, nem érti a következő szövegrészt „….realizálását előnytelenül érintette több objektív körülmény”.
A beszámoló tíz oldalon, 22 pontban összegzi a kerületi önkormányzat bűnmegelőzés érdekében végzett munkáját. Idemásolom az ominózus teljes mondatot, valamint a gondolatot folytató, azt kiegészítő következő mondatot, remélem így már sikerül értelmeznie a szöveget. „A program első két évre tervezett szakaszának realizálását előnytelenül érintette több objektív körülmény. Ezek közül említést érdemel a rendőrség megoldhatatlannak bizonyuló létszámhiánya, az anyagi eszközök beszűkülése, a pályázati rendszer korlátai.”

2/ Sajnálom, hogy több évi képviselőség után sem tudja Szabadai, hogy a kerületi önkormányzat szolgálati lakások biztosításával támogatja a kerületi kapitányságot. Az a „pár lakás”, amiről ő ír, egészen pontosan 26 db. Másként fogalmazva a kapitányság dolgozói több mint 10%-ának otthona önkormányzati szolgálati lakásban van.

3/Az önkormányzat évente 30 millió forint támogatást nyújt a kerületi kapitányságnak. Valóban lehetne ennek többszörösét is adni. A képviselő úr bizonyára elfelejtette, hogy ennek az összegnek évente 2,5-3 szorosát költjük közbiztonsági célokra (térfigyelő rendszer bővítése, bűnmegelőzési kampányok, közlekedésbiztonsági beavatkozások, intézmények őrzése, védelme stb.)

4/ A képviselő úr által „a kerülettel szoros kapcsolatban álló magáncégnek” titulált vállalkozás nyilvános közbeszerzési pályázaton nyerte el az önkormányzat megbízását őrzés-védelmi-, valamint a térfigyelő rendszer bővítésével és műszaki felügyeletével kapcsolatos feladatok ellátására
Ezért a szolgáltatásért ( 63 db kamerából álló rendszer működtetése, karbantartása, megfigyelése, havi jelentés, diszpécserszolgálat) az elmúlt évben szerződések alapján 26.640 E Ft-ot fizetett ki az önkormányzat.

5/ Lehetne a térfigyelő-rendszer központja a kerületi kapitányságon, ha ezt a rendőrség vállalná, de nem vállalja. Egyébként ez esetben valóban több tízmillióba kerülne a figyelés díja, mert a rendőrség díjszabása többszöröse a jelenlegi vállalkozói díjnak. (Egy szomszédos kerületben ugyancsak 63 kamerából álló rendszert üzemeltetnek. Az üzemeltetést a rendőrség végzi, több mint 70 millió forintért.) A monitorok figyelését most váltott műszakban hat fő látja el. Amennyiben rendőrök végeznék ezt a munkát, akkor a hat kiképzett szakember, ahelyett, hogy bűnözőket üldözne, „tévézne”. Egykori képviselőtársamnak sikerült a csőben feltalálnia a lyukat, amikor azt javasolta, hogy a figyelést nyugdíjas rendőrök végezzék. Ha megkérdezte volna, tudhatná, hogy ez nagyobbrészt most is így történik.

6./ Néhány tény a Hollán Ernő utcai esetről. A Hollán Ernő utcai jegyiroda ellen 2008. április 1-jén, 01.42 órakor elkövetett gyújtogatást követően mintegy két percen belül a helyszínen volt a BRFK URH járőre, őt követték a tűzoltóság egységei, az tűz eloltása 04.55 óráig tartott. Ezt követően április 8-tól, a jegyirodához szervezett, engedély nélküli tüntetés 16.00 órai kezdetétől a BRFK vezetőjének utasítására állandóan egy rendőr járőrpár tartózkodott a helyszínen. Szolgálatuk során elfogtak két fiatalembert, akik az éjszakai órákban kővel bedobták a helyreállított iroda üveg portálját. A térfigyelő rendszer műszaki felügyeletét végző vállalkozás ügyelete a jegyirodával kapcsolatos eseményekről késedelem nélkül, folyamatosan tájékoztatta a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság vezetőjét.

7/ A térfigyelő-rendszert erre szakosodott, engedéllyel bíró vállalkozás üzemeltetheti. Az adatok rögzítését a rendőrség, vagy köztisztviselő végezheti. A képviselő-testületi ülésen elhangzott, hogy a monitorok üzemeltetését a közbeszerzésen nyertes vállalkozás a kerületi rendőrkapitányság szakmai felügyelete alatt végzi. A felvételek rögzítése a BRFK-val kötött megállapodás keretében a kerületi kapitányságon történik. Kérdezem, mi a baj ezzel a gyakorlattal? Hamis az az állítás, hogy a térfigyelő rendszer „működésképtelen”.

8/ A fentiek tükrében, amikor Szabadai Viktor tízmilliókkal támogatott „baráti cégről” ír, nem mond igazat. Miként a testületi ülésen senki sem mondott olyasmit, amit a pamflet szerzője állít. A kerületi közrendvédelemnek nincs politikai vezetése. Tragikus, hogy a fővárosi képviselő politikai támadást indít a kerületi kapitánysággal szemben, hogy minden alapot nélkülöző váddal illeti a rendőrséget.

Említést érdemel, hogy Szabadai Viktor – bár módja lett volna rá – nem kért és így nem is kapott közvetlen információkat a térfigyelő rendszerrel kapcsolatosan. A rendszer központi egységét sohasem látta, műszaki lehetőségeit nem ismeri.

BGyula 2009.03.24. 14:51:14

Elnézést a t. Olvasóktól, az előbbi bejegyzést én jegyzem: Borszéki Gyula

Ilyenmásholnincs 2009.04.01. 16:28:30


Megtisztelve éreztem magam, mikor ezen a blogon elhelyezett írásommal, az abban felvetettekkel kapcsolatban személyesen az illetékes alpolgármester fejtette ki gondolatait. Bevallom ugyanakkor, sokáig értetlenül álltam a válasz előtt. Sajnos objektivitás helyett túlnyomórészt sértettségből fakadó, kiélezett háborús logikán alapuló egyszerű kioktatást és lekezelő személyeskedést kaphattak az olvasók.

Ami engem illet, eddig sem foglalkoztatott, s ezután sem hiszem, hogy különösebben foglalkoztatna a XIII. kerületi szocialista rezsim ezen gyakorlata, mely a kritikát megfogalmazókkal szembeni személyeskedést, a kritika megfogalmazóját, s nem a kritikát helyezi válaszának fókuszába. Legfeljebb sajnálhattuk, hogy párbeszéd, konstruktív vita emiatt soha nem alakulhatott ki.

Ám Borszéki Gyula tegnap az Index internetes hírportálon nyilvánosságra hozott leveléből mégis választ kaptam, honnan e háborús logika, honnan e paranoid, mindenki másban az ellenséget látó gondolatiság. Mint azt Borszéki írja „Eszemmel tudom, szívemmel érzem, hogy az MSZP nélkül nincs Magyarországon demokrácia” Így már természetesen érthető minden. Sem demokrácia, sem a rezsim jogos kritikája, sem adott szakpolitikai irányítás nem létezhet országunkban, kerületünkben a szocialista mozgalmi háttér nélkül, ne adj isten, más értékrend alapján.

De még mielőtt e messzire vezető, veszélyes vizeken továbbeveznénk, javaslom, kanyarodjunk vissza a kiinduló, a közérdeket fókuszba helyező gondolatainkhoz, s a vonalas mozgalmi gondolatokat hagyjuk meg a pártirodák füstös hátsó szobáinak.

Ami talán a legfontosabb: azt írja alpolgármester úr válaszában, hogy „a kerületi közrendvédelemnek nincs politikai vezetése”. Eddig csak sejtettük, ám ettől fogva szomorúan konstatálhatjuk, hogy tényleg nincs. A közrendvédelem, mint szakpolitikai ágazat, általában minden település életében kiemelt jelentőséggel bír. Természetesen e szakpolitikai felügyelet nem összekeverendő a rendőrség rosszemlékű politikai vezetésével, melyet idestova húsz éve a történelem szemétdombjára száműzött rendszerváltásunk - megérdemelten.

A kerületben a különböző felmérésekben is, és az utcán járva, az itt élők véleményét megismerten tapasztalható rossz hangulat, közbiztonságunk romló állapota egyértelművé teszi mindannyiunk számára, hogy a történtekért, és a meg nem történtekért a fenti kijelentés a felelős. Az az alpolgármester, akinek hivatalból felügyelni és vezetnie kellene e szakterületet, maga ismeri el, hogy a területnek nincs gazdája. Fentebb, néhány sorral ugyanakkor büszkén említi, hogy évente 80-90 millió forint – a kerületi kapitányságnak nyújtott 30 millió háromszorosa – van elköltve közrendvédelmi, közbiztonsági feladatokra. Mindezt felelős szakmai irányítás nélkül - akinek ez feladata lenne, maga állítja ezt.

Az itt élők többsége elégedetlen a kerületünkben tapasztalható közbiztonsággal, jelenti az egyik közvélemény-kutató cég tavaly decemberi felmérése alapján. Borszéki úr tragikusnak tartja, ahogy kritikával illettem ezt az állapotot, igyekezvén beállítani úgy, mintha magát a rendőrséget, annak munkáját támadván, elterelve a figyelmet saját felelősségéről. Ezzel ellentétben, de mint válaszából kiderült vele egyetértésben, éppen Borszéki Gyula a közrendvédelem területén felmutatott teljesítményét, egészen pontosan annak hiányát tartom elfogadhatatlannak. Mint ez a felmérésekből, az itt élők véleményéből kiderül, ezzel nem vagyok egyedül. Most, hogy már alpolgármester úr is elismerte, hogy a rábízott feladatot képtelen ellátni, érdeklődve várom javaslatát, mely képviselőre kívánja átruházni az általa el nem látott feladatot - aki nem csak arra lenne büszke, hogy minden évben képes 80-90 millió forintot elkölteni.

Meg kell hogy jegyezzem, őszintén sajnálom, hogy a válasz nélkülözött minden előremutatást, jobbító szándékot, s sugárzik belőle a „minden a legnagyobb rendben” és az „ilyen máshol nincs”, valamint a "nélkülünk még demokrácia sincs” gondolatisága. Az itt élőknek azért marad némi vigasza is: ennél már tényleg csak jobb jöhet.

Szabadai Viktor
süti beállítások módosítása