A Népszabadság Fórum rovatában az alábbi írásom jelent meg a Jud Süss üggyel kapcsolatban. Kíváncsi vagyok mindenki véleményére, szóval várom a kommenteket.

Hogy ne küzdjünk a nácizmus ellen

A szerző újlipótvárosi önkormányzati képviselő (SZDSZ)

2008 júliusában egy szélsőséges propagandát terjesztő testvérpár kibérelt egy újlipótvárosi pincehelyiséget, ahol több alkalommal levetítették a Jud Süss című hírhedt náci propagandafilmet. Veit Harlan 1940-es filmje Goebbels megrendelésére készült, célja pedig a "befolyásos és társadalomra veszélyes zsidó" archetípusának bemutatása s ezáltal az antiszemitizmus és a zsidók kiirtásának igazolása volt.

A vetítések után Szabadai Viktor képviselőtársammal feljelentést tettünk közösség elleni izgatás miatt. Nem vagyunk egyedül azzal a véleményünkkel, hogy ez a film uszításra alkalmas. A német állam például elkötelezett abban, hogy a filmet csakis oktatási céllal lehessen megtekinteni, az ne lehessen eszköze a náci rezsimet magasztaló uszításnak. Ezért van a filmmel kapcsolatos valamennyi jog a német Friedrich Wilhelm Murnau Alapítvány tulajdonában. A vetítés tehát szerintünk kétszeresen is jogellenes. Az uszításról csak annyit, hogy a vetítések végén - a zsidó főszereplő kivégzésénél - a közönség tapsviharban tört ki. A vetítés jogtalansága pedig nyilvánvaló.

Liberálisként általában nem vagyunk hívei az értelmetlen tiltásnak, de a jogszabályok betartatásának igen. Az pedig több mint felháborító, hogy a szélsőjobb rendszeresen kihasználja a kiskapukat - az ügyészség, a hatóságok pedig mintha még bátorítanák is őket. A Kuruc.info kiváló példa erre: a neonáci portál szabadon uszíthat és szervezhet erőszakos akciókat (lásd melegfelvonulás ellen) anélkül, hogy bármilyen hatóság figyelmét felkeltené. A honlapon cégek tucatjai hirdetnek, ezek szerint az üzemeltetők elérhetők, megtalálhatók - kivéve a magyar hatóságok számára, amelyek évek óta "kutatják" a készítőket, a tulajdonosokat. Nehéz dolguk lehet, hiszen hármuk neve hónapok óta megtalálható az interneten.

Visszatérve a Jud Süssre: többféleképpen is beavatkozhattak volna a hatóságok. Beavatkozhattak volna úgy, hogy tudomást szerezve a vetítésről - ahogy hozzánk, az erre hivatott állami szervekhez is eljuthatott volna az információ -, megakadályozzák azt. A vetítés után is léphettek volna; a szervezők kilétére fény derült, egyértelmű, hogy mi történt, nem volt ok rá, hogy az ügy ne bírósági ítélettel végződjön. Ám az ügyészség megszüntette a szervezők gyanúsítotti státusát arra hivatkozva, hogy bár a film hetven évvel ezelőtt valóban uszító volt, ma azonban "légüres térben mozog", közvetlen veszélyt nem jelent senkire. A közvetlen veszélyeztetés bizonyítása szinte lehetetlen. A kérdés már csak az, hogy ma Magyarországon lehetséges-e elkövetni egyáltalán a közösség elleni izgatás bűntettét, vagy ez csak amolyan fiktív jogi kategória. Mindenesetre az elkövetés eddig még senkinek sem "sikerült".

Ami a hatóságok szerencsétlenkedésénél (vagy szemhunyásánál) is érthetetlenebb, az Gyurcsány Ferenc tehetetlensége. Örömömre szolgál, hogy a miniszterelnök ingerküszöbét is elérte az ügy. Hiszen tíz perccel azután, hogy az első hír megjelent az ügyészség döntéséről, a kormányfő már intézkedett is. Otthagyott csapot-papot, gazdasági válságot, és tette a dolgát: Blogbejegyzést írt!

Bámulatos a miniszterelnök reakcióideje és érzékenysége, de azért azzal a jogkörrel, amivel őt Magyarország alkotmánya és törvényei felruházzák, találhatna a blogírásnál némileg hatékonyabb cselekvési formát is. Mi, XIII. kerületi szabad demokraták például feljelentést tettünk közösség elleni izgatásért, majd az eljárás megszüntetése után panaszt tettünk az ügyészségen. És elmegyünk a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához is, ha kell. Nekünk ennyi lehetőségünk van, míg a kormányfőnek egy ország irányításához vannak jogosítványai.

Éppen ezért az az ő feladata, hogy érdemben intézkedjen azért, hogy Magyarország ne legyen a szélsőséges uszítás hazája. Ha a kormány meg sem próbálja betartatni a jogszabályokat, ha homokba dugja a fejét, annak súlyos következményei lehetnek. Ennek jeleit hónapok óta látjuk. Drámai mértékben erősödik a rasszizmus, a cigányellenesség lassan az őszinteség szinonimája lesz a jobb- és sokszor sajnos a baloldali emberek között is. Ez ellen pedig nem elég blogbejegyzésekkel küzdeni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenmasholnincs.blog.hu/api/trackback/id/tr62938358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kispaskom 2009.03.04. 19:48:37

Édes gyerekeim!

Nehogy már ti döntsétek el, hogy én milyen filmet nézhetek meg, milyen könyvet olvashatok el, azokból milyen következtetéseket vonok le. Azt is én fogom eldönteni, hogy a buzit "melegnek", a cigányt "romának" nevezem. Sőt azt is én döntöm el, hogy beengedem-e őket az udvaromra.

Talán hasznos termelő munkával kellene múlatnotok az időt holmi "virnyákolás" helyett. ( Bár ez fárasztó is lehet és semmi esetre sem olyan jövedelmező mint a jelenlegi önkormányzati tevékenységetek.)

A kérdéses filmet egyébként már évekkel ezelőtt láttam, különösebb benyomást nem tett rám. Talán az a problémátok, hogy a filmbeni főgonosz milyen származású?

Őszintén kívánom nektek, hogy pártotok ne jusson be következő alkalommal a Parlamentbe és végre megtapasztaljátok, hogy milyen munkából élni, esetleg munka nélküliként tengődni. Talán ez majd leszoktat végre benneteket az Emberi Jogok Európai Bíróságáról.

Érdekes módon az izraeliek közelmúltban elkövetett gázai gyermekgyilkosságai idején nem emlegettétek fenti bíróság közbelépésének szükségességét.

Üdvözlettel: kispaskom

Eitan ben Abram 2009.04.18. 08:57:08

Engedjék meg a Tisztelt Olvasók, hogy Polgár Ernő Az istenek szigete regénye (Kráter, 2002) mottójából idézzek:

"A XX. század, ahonnan érkeztünk,
több rossz embert csinált,
mint amennyit elpusztított.
Ahogy éltünk, már nem lehet, ahogy kellene, még nem tudunk."

További részletek:
www.polgarerno.com