Gyurcsány Ferenc blogjában dícséretes gyorsasággal reagált mai sajtótájékoztatónkra. A miniszterelnök szándéka mindenképpen értékelendő, csak azt nem értem, hogy miért nem tesz valamit. Hiszen egy mezei önkormányzati képviselő eszközei és egy miniszterelnök lehetőségei között ég és föld a különbség.

Ami rajtunk múlt, azt, úgy érzem, megtettük; feljelenetettük a szervezőket, elindítottuk az eljárást. Amikor az ügyészség megakasztotta, a nyilvánossághoz fordultunk és panasszal is éltünk. Több eszközünk sajnos nincsen, a jogszabályok betartásáért a kormány és annak feje felel. Ha Gyurcsány Ferenc valóban újra visszatér korábbi véleményéhez és nem a miskolci kapitány ügyében tanúsított magatartását folytatja, akár tehetne is valamit.

Például előterjeszthetne legalább egy olyan törvényt, amelyik kiállja az alkotmányosság próbáját és segít kordában tartani a szélsőségeket. Ez lenne a dolga, nem pedig blogot írni, Chartát szervezni. Ha készülne munkaköri leírás a miniszterelnöknek, akkor ez lenne a feladata.

Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy az ügyészség indoklása szerint a zsidók ugyan kétségkívül az úgynevezett "árja" társadalom "kórokozóiként" szerepelnek a filmben, ám ez nem uszítás, mert szerintük mindez nem illeszkedik az uszítást lehetővé tevő megfelelő eszmei környezetbe. "Tudniillik - szól a verdikt, pontosabban annak indoklása - ez a fajta zsidózás a mai magyar környezetben mintegy légüres térben mozog. Hiába na, ott tartunk, hogy az ügyészség társadalomlélektani elemzést ad nekünk" - olvasható a miniszterelnök blogjában.

Gyurcsány Ferenc felidézte, mindezt az ügyészség éppen akkor teszi, amikor egyébként Európaszerte felháborodást váltott ki, hogy XVI. Benedek pápa az elmúlt napokban "visszafogadta, ha úgy tetszik, rehabilitálta" Richard Williamson püspököt, aki éles antiszemita kijelentéseiről híresült el. "Williamson többek között azt állította, hogy a zsidók találták ki a holokausztot, pusztán azért, hogy Izrael létrejöhessen. Nem is olyan régen pedig azt állította, hogy nem is voltak gázkamrák" - áll a miniszterelnök internetes naplójában.

Gyurcsány Ferenc visszautasította, hogy a jobboldal és a szélsőjobboldal álláspontja szerint ők azért veszik elő - ahogyan ők hívják - az "antiszemitizmus kártyáját", mert bajban vannak.
"Önleleplező, szégyenteljes és embertelen álláspontnak gondolom ezt. (...) Az emberi méltóságot és tisztességet nem csak a politikusoknak kell védeni, nekik ez kötelező, de van itt dolga mindenkinek, szerintem az ügyészségnek legalább annyira, mint bármelyik demokratának" - szögezte le.

A miniszterelnök szerint a holokausztot tagadó Williamson és az általa kiváltott reakciók fényében "még elgondolkodtatóbb a magyar ügyészség álláspontja".

"És az a legkevesebb, amit mondhatunk"- vetette fel blogjában, utalva arra, hogy az ügyészség úgy látja: a Jud Süss című film Magyarországon "légüres térben" került levetítésre.

"Bátorkodom megjegyezni: én viszont éppen ellenkezően látom a dolgot. Szerintem mindenfajta magyarázkodó és gyáva álláspont csak olaj a tűzre. Bátorítás arra, hogy ocsmány szélsőjobboldali eszmék törjenek utat maguknak" - állítja Gyurcsány Ferenc a blogjában.

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenmasholnincs.blog.hu/api/trackback/id/tr14924831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JokerZ 2009.02.08. 20:17:13

szerintem meg éppen igaza van az SZDSZ-nek akkor, amikor azt mondja, hogy semmi szükség nincs újabb törvények alkotására, hanem kizárólag a jelenlegiek (jóval szigorúbb és következetesebb) betartására lenne szükség. Itt most egy kicsit szembemész a hivatalos pártállásponttal, amikor új passzusokat követelsz, úgy gondolom:)

ez is alapvetően nagyrészt kulturális, kisebb részben szakmai üggyé kezd válni. ha a bíróságok és az ügyészség komolyan vennék feladatait, már rég el lehetett volna meszelni a nácik többségét. de jól tudjuk: "aki el akar érni valamit, az eszközt keres, aki nem akar elérni valamit, kifogást keres"

itt most kivételesen nem Gyurcsány a hibás!:)

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.02.10. 00:13:18

@Zlatan: Nem csak Gyurcsány a hibás, de számomra végtelenül antipatikus, ha a miniszterelnök blogbejegyzésekkel és Magyar Chartával akarja hárítani magáról a felelősséget. A mostani történések arról is szólnak, hogy az állam nem elég, hogy túlterjeszkedik, de közben képtelen ellátni alapvető funkcióit; itt azért felvethető a blogban erős miniszterelnök felelőssége.

NRG44 · http://althir.org 2009.03.23. 03:24:23

Get a life, dear blogger, because you suck. XD