E- mailben érkezett:

Problémával szeretnék jelentkezni, mellyel remélem egy új bejegyzés születését fogom segíteni az Ön kiváló új honlapján.
Az én kedves Angyalföldemen, a Béke tér környékén az utóbbi időben (úgy jó 7-8 hónapja) bevezették a kötelezően szelektív hulladékgyűjtést, elsőként a műanyag palackokra korlátozva a rendelkezést. Én magam is már régóta szorgalmazom, hogy a hatalmas szeméthegyeket termelő lakótelepek családjait fokozatos, jól kommunikált lépésekkel rá kell vezetni a szelektív hulladékgyűjtésre. Ehhez azonban nem elég egy hevenyészetten elfogadott képviselői határozat: terepszemlével, a helyiek megkérdezésével okos és hosszú távon is hasznokat hozó megoldásokat kell alkalmazni. A mai napig egyetlen szelektív sziget áll rendelkezésre 4-5 panelház, azaz majd 200 család flakonjainak, papírjainak és üvegeinek befogadására: ez édeskevés, főleg akkor, ha a heti rendszerességű ürítés is néhanapján elmarad, akár két hetet is csúszhat.
Már az ürítés utáni első napon újra megtelnek a boxok, amelyek feldühítik, és így logikusan a nemes ügy ellen fordítják az ottlakókat. Ők pedig, jobb megoldás híján, száz métereket, vagy akár kilométereket kell, hogy gyalogoljanak (hiszen autója csak keveseknek van) csak azért, hogy szabályosan megszabaduljanak palackjaiktól. Többségük pedig ma már inkább valamilyen kerülőúton dobja ki a szemetét, vagy a boxok mellé rakva azt, vagy illegálisan a gyűjtőkonténerek aljába csempészve az amúgy szelektíven is gyűjthető szemetet.
Remélem képviselő úr, hogy Ön lesz az, aki a régi problémákra újszerű válaszokat tud adni. Én drukkolok!

Üdvözlettel,
Egy lakos

Budapesten a szemétszállítást az FKF Zrt. végzi, a város egész területén azonos feltételekkel. Így, ha egy társasház befizeti a szemétdíjat, nem lehet kötelezni a szelektív hulladékgyűjtésre. Erre a közeljövőben nem is kerülehet sor, azonban szerintem a fenntartható fejlődést az szolgálja, ha az általunk megtermelt szemetet a lehető legnagyobb arányban hasznosítjuk újra.

Ami az ürítést illeti, a rendszer jelenleg viszonylag statikus, mindennap elvisznek az öt hulladéktárolóból (papír, fém, pet palack, színes üveg, fehér üveg) egyet, függetlenül attól, hogy például papírból jóval több keletkezik. Ezen csak jelentős beruházással lehet változtatni, viszont megoldást kinálhat a házankénti szelektív hulladékgyűjtés bevezetése. Ez kísérleti jelleggel idén indul Újlipótváros nyugati részén, a Duna - Szent István körút - Hollán Ernő utca - Kárpát utca - Garam utca közti területen.

Amennyiben ez a program sikeres lesz, hosszútávon megoldást jelenthet a problémára.

A jókívánságokat köszönöm.

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenmasholnincs.blog.hu/api/trackback/id/tr96915834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muzsa 2009.02.04. 15:59:58

"... megoldást kinálhat a házankénti szelektív hulladékgyűjtés bevezetése. Ez kísérleti jelleggel idén indul Újlipótváros nyugati részén, a Duna - Szent István körút - Hollán Ernő utca - Kárpát utca - Garam utca közti területen."

Dávid, mit jelent ez egészen pontosan? Mit fogunk tapasztalni, illetve mit kell tennünk? Mint Hollán Ernő utcai lakos kérdezem. El nem tudom képzelni, hogy a mi házunkban ez működjön, én már azon gondolkozom, hogy - mint amolyan kukabúvár - a kukáinkba dobott, ámde össze nem nyomott pillepalackok és a hatalmas, levegőt tartalmazó papírdobozok tulajdonosait az egyéb szemetük alapján beazonosítom, és visszahelyezem a szemetüket az ajtajuk elé...
Köszi előre is a választ.

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.02.10. 00:19:17

@muzsa: Szerintem a szemét visszavitele nem a legjobb megoldás, amennyi időbe a válogatás telik, akár meg is lehetne beszélni a szomszédokkal :)

A program amúgy arról szól, hogy minden házban kísérleti jelleggel kihelyeznek két gyűjtőedényt, ahol kényelmesen bárki elhelyezheti szelektíven gyűjtött szemetét, nem kell sehova se cipelni. Nem kötelező igénybe venni, de a társasházak díjmentesen igényelhetik, sőt, még nyernek is rajta. Hiszen így kevesebb lesz a vegyes szemét, így kevesebb kukát kell rendelni; csökkenhet a szemétdíj.

Ez egy igazi win-win szituáció lehet, ha beválik.

muzsa 2009.02.12. 10:29:18

@Mdavid: Hát sajna nemigen lehet velük beszélni... :( Minden lakógyűlésen felmerül, határozatok, hozzászólások garmadája tanúskodik arról, hogy ez hot topik nálunk, és meg kellene oldani, úgy kéthavonta dobjuk be a pasimmal az alábbi levelet a postaládákba - és a nagy része a postaládák melletti szemeteskosárban végzi :(
http:www.tusarok.org/szemet.doc

Azért ha valaki a környékünkön lakik (a Duna - Szent István körút - Hollán Ernő utca közti területen), talán hasznosnak találja ezt, nyugodtan lehet terjeszteni a szomszédok között:)

muzsa 2009.02.13. 15:26:58

Még1 kérdés: hol lehet elektronikai hulladékot a kerületben leadni? (klaviatúrák, egyéb számítógéphez kapcsolódó alkatrészek...)
Köszi...
süti beállítások módosítása