A Dráva utcai félresikerült bicikliút építésről a kerekagy.blog.hu révén értesültünk mindannyian. A tegnapi demonstrációról az alábbi videóban számoltak be:

Ez a demonstráció végre a kerületben is megmutatta, hogy a bringázás nem egy szűk kisebbség hobbija, hanem egy reális közlekedési alternatíva. Így hát köszönet mindenkinek, aki részt vett a sajtótájékoztató megszervezésében és végrehajtásában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenmasholnincs.blog.hu/api/trackback/id/tr100909277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Székely Endre 2009.03.14. 18:47:59

Kedves Dávid, János és budapesti közlekedők!

Nem egészen értem a Dráva utcai kerékpárúttal kapcsolatos fanyalgást. Bár az út kijelölése, nyomvonala lehetne jobb is, nem beszélve arról, hogy hová vagy hová nem vezet, megépítését mégiscsak fontos lépésnek tartom.

Naponta kerékpárral közlekedőként meggyőződésem, hogy a kerékpárút és a kerékpársáv biztonságossága ég és föld. Aki kerékpárral közlekedik (tehát nem sportol, hanem A-ból B-be akar eljutni), az 15-20 km/h sebességgel halad, míg a forgalmasabb főútvonalakon (pl. a Dráva utcán) 40-60 km/h a forgalom sebessége, ez önmagában is nagyon veszélyes, ezen a szakaszon viszont a három balrakanyarodás (Visegrádi, Pannónia, Kárpát u.) miatt különösen veszélyes az úttesten biciklizni. A kátyuk és a csatornaösszefolyók kerülgetése biciklivel szintén nem a biztonságos közlekedés záloga. Egy futár vagy egy sportoló megfelelő felszereléssel, fixivel vagy országúti bringával felveszi a forgalom ütemét, és az úttesten jobban tud haladni, akár 40-nel. Én viszont, ha öltönyben tekerek, gyereket viszek, akkor biztos, hogy nem a nagy forgalomban megyek: a Dráva utcán pl. akkor is a járdát választom, ha nincs ott kijelölt bicikliút.

A KRESZ szerint az adott kereszteződésekben a biciklistáknak van előnyük, ez nem is kérdéses, egyébként UGYANEZ a helyzet, ha a biciklista az úttesten, jobb oldalt halad, tehát ez nem az adott útszakasz sajátossága. Szerintem a Bajcsy-Zsilinszky úti bicikliút a legjobb példája annak, hogy a biciklisták védve legyenek az autósoktól, a gyalogosok pedig a biciklistáktól (itt is lehetne még javítani a kijelölést, az autósok magatartásáról nem is beszélve). A Dráva utcán inkább ezeket a védelmi eszközöket (korlátok, oszlopok, felfestések) kellene fejleszteni.

Kíváncsi vagyok, a hozzám hasonló kényelmes bringások hol tekernének...
süti beállítások módosítása