Mdavid 2009.01.19. 11:57

Levelet kaptam

Egyik képviselőtársam, Erdős László levelet írt azt követően, hogy a testületi ülésen bejelentettem a blog indulását. Miután hozzájárult, hogy közöljem és itt reagáljak rá, betűhíven, változtatás nélkül közlöm Ami jó dolog: a levél hangneméből is látszik, hogy a helyi politika nem olyan, mint amilyennek a "nagypolitika" látszik: képesek vagyunk olyan párbeszédre, ami előmozdíthatja a kerület fejlődését. Íme, itt a levél, ezt követi a válaszom.

Kedves Dávid!
Örülök az ötletednek. Főleg annak a kinyílatkozásodnak, hogy a blogod ne csak a panaszok gyüjtőhelye legyen. Azt gondolom én is, hogy jó lenne már valakinek az eredmények mellé álnia, hisz hiába irigyelnek más kerületek, sőt ország részek bennünket, ha nem merünk nyiltan kiállni sikereink mellett. Igen hiszem, hogy a XIII. kerület egy sikeres kerület, melyben persze mindig van tenni való, hisz ez sem statikus városrész. Az elmút 19 év sajnos inkább a negativumok, a botrányok felszinre hozásáról szólt (természetesen nem kell elhalgatni ezeket sem), de külső szemlélőnek olyan, mintha ebben az országban, s kimondom, ebben a kerületben sem változott volna semmi. Pedig, aki 19 év után hirtelen betoppanna ebbe az országba (mondjuk a Lajtán túlról) észre vehetné, hogy autó pályán eljutna Miskolcra, Debrecenbe, Szegedre, vagy netán az Adriára, s mindezt úgy hogy átsem kellene mennie a zsúfolt pesti útakon. De a XIII. kerület útjainak tööbsége is megújult, eltüntek a gyárak, sok szép új lakóház épült, ahová ciklusonként, mint egy 20000 ember költözött be. Vajon miért (kérdésem itt is költői)? Te tudhatod a legjobban, mennyi jó terv, mennyi jó gondolat megvalósítása áll még előttünk, amihez mindig kérjük ellenzéki kollegáink segítségét is, mint például a januárban elfogadott beruházási célokmányokhoz, a 20 felújításra váró intézményhez. Miért nem támogatták (kérdésem itt is költői)?. Miért nem örülünk egy-egy megvalósult álomnak közösen? Hát nem mindegy ki találtaki, ha kerületünket és lakóit szolgálja? Igazad van ne politizáljunk. Beszéljük ki a terveinket, vessük fel gondjainkat és oldjuk meg közösen, örüljünk együtt a megvalósult álmoknak. S ha egyszer együtt tudunk dönteni jó elképzelésekről, s örülni azok megvalósulásáról, talán több lesz a jó hír, mint a rossz.Ha blogodnak ez az egyik célja, úgy drukkolok neked. De ha csak a politikai karriered részévé kivánod tenni, akkor egy rossz olvasód leszek. Bizva abban, hogy tavasszal egyűtt kerékpározunk az új 3,6 km-es kerékpár uton, kivánok jó erőt és egészséget.
Erdős László szoci önkormányzati képviselő

Kedves Laci!
 
Az utolsó kérdéssel kezdem; ez a blog nem arra van, hogy "a politikai karrierem részévé tegyem". De nem is arra, hogy sikerpropagandaként működjön. Annak is megvannak a maga felületei, hogy példát is említsek, a kerületi lap és televízió mást sem nagyon csinál.
A blog célja pontosan az, aminek látszik: hogy közösen oldjunk meg olyan problémákat, amik egyébként az illetékesek figyelmét elkerülnék. Vagy ahogyan a bicikliút példája is mutaja: ha csak ki akarunk pipálni egy célt, tekintet nélkül arra, hogy ez a kerületiek érdekét szolgálja-e vagy nem, megalapozott-e vagy nem. Nekem az a dolgom, hogy tájékozódjam a problémákról és megpróbáljam megoldani azokat. Ha ezekben az ügyekben számíthatok rád, annak mindenképpen örülni fogok.
 
Természetesen közös cél, hogy együtt örülhessünk az "álmok megvalósulásának". Ennek feltétele persze, hogy kellő gondossággal, körültekintéssel járjunk el. Hogy tovább lássunk az "ilyen máshol nincs"-típusú mentalistásnál, amit sajnos a sikerpropaganda óhatatlanul sugall. Hogy elégedetten dőlhetünk hátra, a kerület fejlődik, lesz 3,6 kilométer bicikliút, ha pedig valami nem valósul meg, akkor mutogatunk az ellenzékre, a fővárosra, a jóistenre, bárkire.
Ennek szerintem semmi értelme. Párbeszédre, konstruktív hozzáállásra van szükség, ha lehet ilyet mondani, dolgos képviseletre. És amiben még biztosan egyetértünk: lényegtelen, hogy egy javaslat jobbról, balról vagy tőlünk, liberálisoktól jön, ha az a kerület érdekeit szolgálja. Ha ez a mentalitás terjed el a kerületben, akkor ez a blog is eléri célját.
 
Merker Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenmasholnincs.blog.hu/api/trackback/id/tr23887129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JokerZ 2009.01.21. 09:16:39

Azért a levél tartalma is elgondolkodtató. Persze én örülök, hogy a helyi képviselők ennyire összefogás-pártiak; az igazi kérdés azonban az, hogy a "vajon miért" kérdéseket miért költőiként kell feltenni. Ha tisztelt képviselőúr több éve a testületben dolgozik, bizonyára tudja a kérdésekre a választ, ha pedig nem, az elég baj. Azt is problémának tartom, hogy ha az ellenzék visszautasít valamit, akkor jöna sírás, hogy "de most ezt miért?" - ahelyett, hogy valóban tőlük kérdeznék ezt meg. Ha meg hülye, populista érvek alapján és nagypolitikai nyomásra dobták vissza a beruházási tervet, akkor tessék ezt rendesen kommunikálni, nem pedig lamentálni arról, hogy mindennek keresztbe tesz az ellenzék. Ezért lesz lassan a 13. is "statikus" kerület (anélkül, hogy tudnám, ez a szókapcsolat mit is takar valójában).

Amúgy az oldalból elég nehezen válhat sikerpropaganda-gépezet, elvégre a kerület lakóinak többsége valós, mindennapi preoblémákkal fog Dávidhoz fordulni, nem pedig azért, hogy lehetőséget adjanak neki az önfényezésre.

Dávid! Szerintem nem kell szégyellni, hogy ez a blog igenis politikai karrierje része amellett, hogy hiánypótló kezdeményezés; nem kell leveleket írogatni, időt szakítani a fogadó órádra, eljárni a képviselő testület üléseire, hanem egyetlen e-mail segítségével megannyi fontos problémát el lehet magához juttatni. Nyilván növekedni fog az ismertsége, az elismertsége, ami az Ön személyes célja, ráadásul olyan módszerrel, amelynek talán Ön a hazai úttörője. Én azt mondom, hogy legyen arra büszke, hogy sok más politikustársával ellentétben maga igenis tisztességes, és ami még fontosabb, innovatív eszközökkel szeretne népszerűséget szerezni.

Sok sikert kívánok! Emellett főleg kitartó és egyenletes színvonalú munkát!