Mdavid 2009.01.15. 00:47

Bicikliút a semmibe

A Dráva utcában zajló építkezés mellett több változásra lehettünk figyelmesek. Az eddigi nehezen átjárató kereszteződésekbe közlekedési lámpákat szereltek, ami valóban fontos és átgondolt lépés, de sajnos egy komoly baklövést is elkövettek.

Készült ugyanis egy bicikliút, ami a rakparti út használhatatlan szakaszából a semmibe vezet; iskolapéldája annak, hogyan nem lehet bringautat építeni. A járdából választották le ott, ahol bőven lehetne elkülönítve vezetni, sok bosszúságot okozva a bringásoknak és a gyalogosoknak is. Ha egy kerékpáros szabályosan akarna közlekedni, jelentősen lassítaná útját, hiszen a bringaútra külön fel kell menni és pár méterrel később ismét becsatlakozni a forgalomba.

A kérdés az, hogy épülhetett meg ez a semmire sem jó kerékpárút. Úgy, hogy a bürokrácia útvesztőiben egyszer ki akarták pipálni, hogy építenek bicikliutat, és azzal senki sem törődött, hogy az érintettek használhatják-e bármire. Amikor a Váci út - Dráva utca sarkán épülő irodaház engedélyeit kiadták, előírták ezt a "fejlesztést" is. Csak éppen egyeztetni felejtettek el a szakmai szervezetekkel, így sikerült a beruházót egy értelmetlen útépítésre kötelezni.

Mit lehet ilyenkor a panaszkodáson túl tenni? Ma a XIII. kerületi önkormányzat testületi ülésén napirend előtt szóvá teszem a problémát, levelet írok az illetékes főpolgármester-helyettesnek. Aztán várok a válaszra, hátha sikerül egy bosszantó figyelmetlenséget korrigálni. Közben egyeztetek a Magyar Kerékpárosklub helyi szervezetével, akik szintén változtatni akarnak a helyzeten, hátha együtt többet el tudunk érni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenmasholnincs.blog.hu/api/trackback/id/tr83878763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JokerZ 2009.01.15. 21:11:24

zsír. 2 év múlva lehessen azt mondani, hogy itt az idő megváltoztatni a blog nevét arra, hogy "bárcsaklenneilyenmásholis":)
drukkolok, hogy sikerüljön!

sammmer 2009.01.15. 22:40:57

Valóban nem a legszerencsésebb bicikliút. A legjobb megoldás az lehetne, ha az úttest szélén alakítanának ki sávot a bcikliseknek. Így nem zavarnák a bringások a gyalogosokat, a biciklis is tud rendesen haladni. És talán elfér az autók mellett. Nem is olyan messze ( a Váci út túloldalán), van is erre példa...( ha jól tudom). Ott a trolinak és a bicikliseknek van kijeölve közös sáv.


sammmer

Nagykócsag 2009.01.16. 13:30:23

@sammmer: buszkerékpársáv kéne ide is, mert itt is jár troli.

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.01.17. 09:15:50

@Zlatan: Köszönöm, kedves Zlatan, legyen így! :)

Mdavid · http://ilyenmasholnincs.blog.hu 2009.01.17. 09:17:41

Egyetértek, valóban a buszsáv megnyitása lenne a jó megoldás, de erről csak a jövőben érdemes beszélni. Amíg a mostani utat kerékpárútként tartják számon, semmilyen fejlesztés nem valósulhat meg itt, úgyhogy először azt kell elérni, hogy az eddig elrontottakat korrigálják.