Levélben érkezett:

A 13. kerületben, a Népfürdő u-Révész u. sarkától indul észak felé egy rövid szakaszon - piros térkővel burkolva - a Népfürdő u-val párhuzamos kerékpárút (a szakasz elején és végén táblák jelzik, hogy ez kijelölt kerékpárút).

Sajnos magán a kerékpárúton sem sárga kerékpáros piktogram, sem térfélelválasztó sárga csík nincsen. A probléma az, hogy az autósok állandóan keresztbeparkolnak ezen a kerékpárúton, lehetetlenné téve a szabályos és folyamatos közlekedést. Ennek egyik oka lehet, hogy

i) az autósok nincsenek tisztában azzal, hogy ez kerékpárút (mivel nem látnak útburkolati jeleket) vagy

ii) szándékosan szabálytalanul parkolnak, ezt viszont meg lehetne előzni a zöld színű térelválasztó oszlopok kihelyezésével, amelyek megakadályoznák, hogy az autósok a Népfürdő u. felől rákanyarodhassanak és ráparkoljanak a kerékpárútra.

Kérem segítségedet ennek a problémának a mielőbbi rendezésében.

Másik kérdésem a Röppenytű u. egyik oldalán végighaladó kerékpárúttal kapcsolatos. A kerékpárút építése 2008 telén elkezdődött, azonban az építkezésekkel több hete leálltak, s a kereszteződésekben a zebrák, átkelőhelyek teljesen szétbontva, építési törmelékkel borítva maradtak ott. Amikor kihelyezték a kerékpáros közlekedési lámpát a Röppentyű-Petneházy u. sarkára, fellélegeztem, azt gondolva, hogy a munkálatokat bizonyára hamarosan befejezik, és végre elkészül a bicikliút, helyreáll a gyalogos közlekedés. De csalódnom kellett, semmi nem történik. Van-e információd arról, hogy mikorra várható a kerékpárút befejezése, és végleges átadása? Hogyan lehetne felgyorsítani a folyamatot?

 
A kérdésekkel a Sima út kft-hez fordultam, akik e-mailben az alábbi választ adták:
Tisztelt Képviselő Úr!

A Népfűrdő utcai szabálytalan parkolás esetében nem menteném fel a szabálytalan gépkocsi vezetőket azzal, hogy nem látja a kerékpárút felfestését mert ha nem látja akkor tudatában van, hogy gyalogos felületen parkírozik. A magas bekerülési és fenntartási költség miatt nem javaslom a csőkorlát kihelyezését, azonban a Közterület Felügyelet jelenléte és szigorú szankcionálása elvárható és sikerrel kecsegtető lehet.

A Röppentyű utcai kerékpárút további építési munkáit a hideg időjárás miatt csak  február 02-én kezdi a kivitelező EUROASZFALT Kft. A burkolati jelek (pl. gyalogátkelő hely) felfestését a technológiai előírás alapján csak +5 celsius fok feletti aszfalthőmérséklet esetén lehet kivitelezni, ezért ezek a munkák egyelőre húzódnak. Azonban a KRESZ táblák (gyalogátkelő hely) kihelyezésére intézkedtem.

Kérem megértő türelmét.

Tisztelettel:
Juhász Csaba

Közútkezelői Csoport vezető

A válasz értelmében a probléma megoldásában a Röppenytű utcai bicikliútnál már most konkrét eredményt értünk el a zebrákat jelző táblák kihelyezésével.

Tavaly, a Hollán Ernő utca felújításánál kezdeményeztem, hogy helyezzenek ki ún. "Demszky cölöpöket", erre azért nem került sor, mert túl drága, darabja kb. 10 000 forintba kerül. Ha a kihelyezéshez szükséges forrás rendelkezésre állna, szerintem akkor is hatékonyabban lehetne elkölteni máshol a biciklis infrastuktúra fejlesztésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://ilyenmasholnincs.blog.hu/api/trackback/id/tr78903249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Székely Endre 2009.03.14. 18:55:28

Igen, a keresztbeparkolás a Népfürdő utcánál komoly probléma, bár van egy dolog, ami ezt szinte provokálja: a bankfiók melletti "parkolóhely" jellegű valami (itt hiányoznak az oszlopok, és a bicikliút melletti fűsáv megszűnik, van egy behajtó az úttestről). Nem tudom, hogy ezt milyen elgondolással rittyentették ide, de mivel a bankfióknak nincs parkolója, mindenki automatikusan ide parkol. Ez talán még nem is lenne tragédia, ha a Riverside ház melletti sétányt lezáró oszlopok beljebb lennének, így viszont csak úgy tudnak beállni az autók, ha lezárják az utat. Szóval a meglévő demszkyoszlopok áthelyezésével nyernénk két (talán 3) rendes parkolóhelyet, és a bicikliút meg a járda is járható maradna.
süti beállítások módosítása